Sammanfattning

Med hjälp av Qnap TS-230 har vi nu gått igenom hela processen för hur man startar upp ett privat moln för att säkerhetskopiera sin värdefulla, känsliga och privata data. Det som till en början kan kännas som en väldigt jobbig och komplicerad process visar sig vara rätt enkelt och något som inte tar speciellt lång tid att slutföra.

ts-230-sammanfatting_1.png

Vi började med att montera två mekaniska diskar och initiera operativsystemet. Detta följdes upp med att skapa lagringspooler och volymer som placerades i en RAID 0-konfiguration för en total volym om 8 TB lagring – men utan någon redundans. För att hjälpa oss med detta använde vi oss av bland annat Qnap Finder och de inbyggda verktygen i Qnaps operativsystem genom det grafiska gränssnittet i webbläsaren.

När initieringen och skapandet av det virtuella utrymmet väl var avklarat, var det dags att skapa användarkonto och lägga grunden för att dela hårddiskar och filmappar över hemnätverket. För att göra detta återvände vi till det grafiska gränssnittet i webbläsaren. I detta avsnitt gick vi även igenom hur man tilldelar specifika rättigheter till en användare, för den avsedda mappen i fråga.

När vi väl nådde det fjärde stycket var det dags att sätta igång funktionaliteten för att komma åt de skapade mapparna på det lokala nätverket och vidare ut på den vida webben. Vi lärde oss att använda Qnap Finder för att montera volymen på nätverket och hur man ansluter NAS-enheten som en nätverksdisk. Vi fick även en genomgång i hur man registrerar ett konto på Qnap och sedan aktiverar My Qnap Cloud Link för åtkomst till NAS-enheten, oavsett var i världen den registrerade användaren befinner sig.

sammanfatting - qsync.png

Avslutningsvis gick vi igenom hur det kraftfulla Qsync-systemet kan användas, ett av många verktyg för att automatisera processen av säkerhetskopiering på Qnaps enheter. Mer specifikt gick vi igenom Qsync för automatisk och speglad synkronisering av filmappar mellan datorn och NAS-enheten, men även automatisk envägssäkerhetskopiering av bilder och videoklipp från mobilen till NAS-enhetens säkra förvar.

Utöver Qsync erbjuder Qnap massor av andra applikationer, funktioner och allehanda tillägg för att övervaka, automatisera och få ut så mycket som möjligt av sin NAS. Detta inkluderar applikationer för galleri och videouppspelning, samt synkronisering mellan andra molntjänster likt Microsoft Onedrive eller Google Drive. Dessvärre är detta lite utanför området för denna artikel, men för den som är nyfiken är det bara att kolla in vad mer Qnap TS-230 kan erbjuda.

QNAP_sam_sista.png

Jag hoppas det har varit läsvärt och enkelt att hänga med i processen för att komma igång med det egna privata datalagringsmolnet. Kände ni att något saknades eller var för hastigt förklarat, då är det bara att tagga mig (@Yatagarasu) så ska jag försöka att svara efter bästa förmåga, annars finns det gott om kunniga medlemmar här på forumet som säkerligen kan besvara eventuella frågor eller funderingar.

Diskussionsfråga: Använder du idag molntjänster för att spara dina filer och hur viktigt är sekretessen för dig? Diskutera i tillhörande kommentarstråd!