Qsync för dator och mobil

En stor anledning för många att vända sig till molntjänster likt Microsoft Onedrive eller Google Drive är förmågan att automatiskt säkerhetskopiera foton och videoinspelningar från mobilen. Detta har Qnap haft i åtanke och tagit fram ett robust system med tillhörande applikationer för just detta ändamål. Qsync är namnet på denna tjänst och är gratis att använda för alla kompatibla enheter.

Qsync för skrivbordet

Qsync central.png

För att komma igång med Qsync behöver du återigen navigera till det webbaserade gränssnittet för NAS-enheten. Väl inloggad startar du "Qsync central", aktiverar applikationen (som är avslagen som standard) och loggar sedan in med administratörskontot, om det efterfrågas.

Landningssidan för Qsync Central är en översiktsvy där det går att se systemstatus, lagringsutrymme, aktiva användare och till sist anslutna enheter, samt vad för media som synkroniseras genom Qsync.

Genom menyn till vänster kan en administratör sköta tilldelning av enheter, mappar, grupper och allehanda andra funktioner som Qsync erbjuder. Detta är något som inte undersöks djupare i denna artikel. Allt som behövs för grundläggande användning har redan gjorts i tidigare steg samt i och med den nyss genomförda aktiveringen av Qsync.

Qsync download.png

Nästa steg är att hoppa över till Qnaps nedladdningscenter för skrivbordsapplikationer. Här finns samtliga applikationer som tillhandahålls av Qnap för skrivbordsmiljön. Qsync är dock det vi är ute efter just nu och finns tillgängligt att ladda ned för Windows, Mac OS och Ubuntu.

I artikeln använder vi Windows-klienten, eftersom Windows 10 är det operativsystem som undertecknad primärt använder. Processen samt utseendet bör vara nästintill, om inte helt identiskt, versionerna sinsemellan. Det är därför bara att fortsatt hänga med i artikeln oberoende av operativsystem, förutsatt att applikationen finns tillgänglig.

Qsync inlogg dator.png

När Qsync väl är nedladdat och installerat är det bara att starta programmet "Qsync Client". När programmet väl installerats klart kommer du ombes att välja en NAS-enhet att koppla sig mot. Här går det antingen att skriva in IP-adressen manuellt, använda sökfunktionen för att automatiskt finna en Qnap-enhet på det lokala nätverket, eller logga in med ett Qnap-ID för att automatiskt söka efter NAS-enheter som är parkopplade med kontot.

Till sist återstår att knappa in inloggningsuppgifterna för ett användarkonto på NAS-enheten, välja om HTTPS (krypterad anslutning) ska användas eller ej, och ett identifierbart alias för datorn som en administratör kan använda för att känna igen enheten som kopplas upp.

Qsync mappar dator.png

I detta steg ska nu de målmappar som ska synkroniseras väljas. Detta görs genom att trycka på "Lägg till", som då öppnar ett fönster vid namn "Välj mappar att synkronisera". Här väljs de mappar som ska synkronisera sina filer mellan NAS och dator, precis som hur Onedrive automatiskt sparar filer på skrivbordet eller utvalda mappar. Det går även att välja specifika undermappar som ska synkroniseras, för den som vill vara mer specifik och dela upp säkerhetskopieringen mellan olika kataloger.

"Utrymmesbesparande läge" är det sista som ska konfigureras här. Valen är att behålla en kopia på båda enheter i total synkroniseringen, eller att ladda upp filerna automatiskt till NAS-enheten och sedan strömma in filerna till datorn vid behov. När allt är inställt efter önskemål är det bara att trycka på "Använd" för att slutföra parkopplingen.

Qsync länkstatus dator _ FIXED _ CENSUR_V2.jpg

När parkopplingen är genomförd landar du på översiktsvyn av länkstatus. I denna panel syns, som namnet antyder, just statusen mellan de parkopplade mapparna, vilket utöver information om kopplingen är gjord, innehåller använt och ledigt utrymme, användarens IP-adress och inloggade användarkonto, och slutligen en menylista för de anslutna mapparna.

Genom denna vy kan du även välja att dela specifika mappar eller hela filer genom verktyget som heter "Delningscenter". Det finns även ett flertal andra funktioner, men den som förmodligen är mest relevant för en hemanvändare här är förmågan att öppna fil- och mappstrukturen i ett webbaserat gränssnitt genom att trycka på "Visa filer med webbläsaren".

Nu är du helt klar med att skapa det privata molnet, åtminstone sett till de grundläggande funktionerna att komma åt filsystemet såväl lokalt som över internet, för att inte glömma den automatiska säkerhetskopieringen.

Automatisk Qsync för mobilbilder

Qsync finns inte bara för datorbruk, utan Qnap har tagit kraften av denna applikation hela vägen till det mobila ekosystemet. Det vi ska göra nu är att kika på hur vi använder Qsync för att automatiskt synkronisera bilder från mobilen till NAS-enheten, som en säkerhetskopia.

För att komma igång med det hela hänvisas nedladdning av mobilapplikationen till telefonens applikationsbutik, där en sökning efter efter "Qsync" och nedladdning av gratisprogrammet är första stegen. När applikationen först startas upp ombes användaren att logga in med ett användarkonto.

MOBIL_FUSED_V1.png

Väl inloggad landar syns översiktsvyn för kopplingen mellan mobilen och NAS-enheten. Här kan användaren se det inloggade kontot, IP-adressen som används samt en översiktsvy över lagringskapacitet för båda den mobila enheten samt den parkopplade NAS-enheten. Här syns även antalet parkopplade mappar och om resursbesparing är aktiverat eller ej.

För att komma igång med synkroniseringen navigerar du med hjälp av menyn uppe till vänster mot "Manage Paired Folders". Väl inne i den menyn möts du av en tom sida med ett stort plustecken nere till höger, som ska klickas på. Genom detta visas initieringsmenyn för att parkoppla en eller flera mappar på telefonen mot NAS-enhetens Qsync-aktiverade mappar.

Här väljs då DCIM (eller annan önskad filmapp), sedan väljs en skapad mapp på NAS-enheten som i detta fallet heter "Mobilbilder". Om du inte önskar ladda upp varenda bild från hela DCIM-mappen, välj då exakt vilka specifika undermappar som ska synkroniseras under "Selective Sync"-menyn.

För artikelns räkning aktiveras endast "One-way upload from device", det vill säga att bilderna laddas upp mot NAS-enheten, men eventuella filer som placeras i den angivna mål-mappen kommer ej synkroniseras mot telefonen. Syftet med denna synkning är att helt enkelt spara bilder som en säkerhetskopia från telefonen med automatiska intervaller. När allt ser korrekt ut är det bara att trycka på "Apply" uppe i det högra hörnet, för att färdigställa och starta synkroniseringen.

Självfallet är du helt fri att skapa egna mapp- och filstrukturer med både envägs- och tvåvägssynkronisering, beroende på vad användningsområdet är. Processen är densamma där skillnaden ligger i vilket alternativ som används under "Sync method" samt vilka mål-mappar och undermappar som används på båda enheterna.