Fractal Design North

FDNorth-4.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

215 × 469 × 447 mm

Vikt

7,6 kg

Material

Stål, trä, härdat glas

5,25-tumsplatser

0 st.

3,5-tumsplatser

2 st.

2,5-tumsplatser

4 st. (varav 2 st. delar vagga med 3,5-tummare)

Fläktplatser

Topp: 2 st. 120/140 mm
Front: 3 st. 120 mm eller 2 st. 140 mm
Bak: 1 st. 120 mm
Sidopanel(mesh-modell): 2 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

2 st. Fractal Design Aspect 140 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Maximal längd grafikkort

355 mm (300 mm om en radiator monteras i fronten)

Maximal höjd CPU-kylare

170 mm

Anslutningar

1 st. USB 3.1 Gen 2 Typ-C
2 st. USB 3.0
ljud

Nätaggregat

Maximal längd 255 mm (155 mm med en HDD-vagga)

Pris

1 799 SEK

Fractal Design North finns tillgänglig i två olika färger och två olika utföranden i vardera färg. Färgerna som finns att välja på är den svarta "Charcoal" och den vita modellen "Chalk" och det är den sistnämnda som stått till vårt förfogande. I båda färgerna går det dessutom att välja mellan en modell med sidopanel i mesh eller i härdat glas.

FDNorth-3.jpg
FDNorth-8.jpg

Det som vid första anblick kanske sticker ut mest är dock den träbeklädda fronten. Istället för en solid eller mesh-klädd panel har Fractal Design konstruerat en front med ribbor i ekträ monterade på en ram. Avståndet mellan ribborna är tillräckligt stort för att tillåta ett relativt ostört luftflöde för de två förmonterade fläktarna som befinner sig bakom det sedvanliga dammfiltret.

FDNorth-20.jpg

Toppen av chassit bjuder på en mesh-panel som även den enkelt klickas ut för att få tillgång till fläktplatserna under. I framkant sitter panelen för front-IO beståendes av strömbrytare samt dubbla 3,5 millimeters-anslutningar som går i chassits accentfärg stål. Jämte dem sitter det dubbla USB 3.0-anslutningar samt en enkel USB Type-C.

FDNorth-10.jpg

Mesh-modellen som vi valt att undersöka närmare bjuder på en överraskning så fort sidopanelen lyfts av, i form av en monteringsram som gör det möjligt att sidomontera två fläktar. Ramen sitter i framkant monterad på en kåpa, som i sin tur täcker den främre delen av chassits huvudkammare. Kåpan är löstagbar med hjälp av två tumskruvar för att få full tillgång till fläktplatserna i fronten.

FDNorth-14.jpg
FDNorth-13.jpg

Med samtliga paneler avmonterade är det dags att vända blicken mot chassits stomme. På moderkortsplåtens framsida är det hål för kabelgenomföring på nästan alla väntade ställen. De två som sitter på den högra sidan är gummiklädda och av väl tilltagen storlek, för att med enkelhet tillåta strömkablar till moderkortet samt grafikkortet.

Däremot är det en aning förvånande att toppen av moderkortsplåten endast erbjuder ett ensamt genomföringshål i den övre vänstra kanten. På täckplåten som avskiljer huvudkammaren från kammaren för nätaggregat är det perforerat i bakkant för att tillåta montering av nätaggregat med fläkten riktad antingen uppåt eller nedåt.

Fractal Design noterar även i chassits manual möjligheten att montera en 80-millimetersfläkt på de nedre av chassits expansionsplatser i syfte att tillföra extra luftflöde under grafikkortet. Resterande del av baksidan är perforerad på samma vis som företagets tidigare modellserie Torrent, dock med ett annat formspråk på perforeringshålen. Det går givetvis även att montera en 120-millimetersfläkt som utblås.

FDNorth-15.jpg
FDNorth-16.jpg
FDNorth-18.jpg

På baksidan av moderkortsplåten noteras ett par välplacerade öglor och ett tillräcklig brett avstånd mellan sidopanelen och plåten för att enkelt kunna kabelhantera. Mot fronten av chassit finns en djup kanal med förmonterade kardborreband för att göra monteringen nästintill friktionsfri.

I toppen sitter den förmonterade hubben för fyra stycken PWM-styrda chassifläktar. De två förmonterade fläktarna har dessutom möjlighet att seriekopplas vilket ger möjlighet för ytterligare mängd fläktar när detta kombineras med chassits inbyggda fläkthubb.

Vidare finns det en hållare för dubbla 2,5-tumsenheter på baksidan av moderkortsplåten, som fästs med hjälp av en tumskruv. Mer utrymme för lagring finns i botten av chassit, där det direkt ur kartong sitter två vaggor för 3,5-tumsenheter, dessa kan dock även användas för 2,5-tumsenheter eller plockas bort helt. För den som ämnar använda ett nätaggregat längre än 155 millimeter är det dock en nödvändighet att montera ur den ena vaggan. På så vis frigörs utrymme för nätaggregat upp till 255 millimeter i längd.

Kortfattat är helhetsintrycket att det är en insida med layout som känns igen från företagets andra moderna produktserier – med ett undantag. Bristen på fler än ett genomföringshål på i toppen av moderkortsplåten kan vara av varierande vikt beroende val av komponenter. Vid montering av en AIO-kylare i fronten av chassit bör det inte ställa till med några större problem, men med luftkylare eller moderkortet med okonventionellt placerad strömkontakt kan det bli nödvändigt att dra kablarna på annat vis än normalt.

Utöver den lilla anmärkningen är det en välplanerad layout och som vi har blivit vana att se från Fractal Design känns strukturen gedigen och genomtänkt. Alla delar går att ta av enkelt med några få skruvar alternativt tumskruvar. Ingenting känns onödigt komplicerat eller försvårar för användaren i onödan.