Montech Air 1000 Premium

MontechA1000P-16.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

220 × 416 × 495 mm

Vikt

7,25 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

5,25-tumsplatser

0 st.

3,5-tumsplatser

2 st.

2,5-tumsplatser

4 st. (varav 2 st. delar vagga med 3,5-tummare)

Fläktplatser

3 st. 120/140 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. Montech ARGB 140 mm, 1 st. Montech ARGB 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Maximal längd grafikkort

340 mm (310 mm om en radiator monteras i fronten)

Maximal höjd CPU-kylare

170 mm

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Maximal längd 180 mm (200mm utan HDD-bur)

Pris

949 SEK

Air 1000 Premium finns tillgänglig i en vit och en svart modell, där det är den svarta varianten som står till vårat förfogande. Chassit har vid första anblick ett ganska standardiserat yttre med klar inspiration från andra konkurrenter på marknaden. Vi möts av av en front i härdat glas som exponerar tre av de fyra förmonterade ARGB-fäktarna. Hela frontmodulen är löstagbar och konstruerad i plast, och när den tas bort återfinns sedvanlig enkel åtkomst till fläktplatserna. I änden sitter den sista fläkten och likt de andra är det en ARGB-variant på 120 mm konfigurerad som utblås.

MontechA1000P-17.jpg

Något som är mindre sedvanligt är hur Montech väldigt fiffigt har löst dammfiltret för fronten, som kan tas bort helt utan att man behöver öppna eller montera isär något. Filtret sitter monterat med en "klick"-funktion och fjädrar som trycks ned ovanifrån för att få låsanordningen att släppa. Sedan är det bara att lyfta ur det rakt uppåt. Det är en relativt enkel men smart lösning som underlättar rengöring och underhåll.

MontechA1000P TRIO.jpg

Den löstagbara fronten är inte en unik egenskap i sig. Mindre vanligt är det faktum att Montech skickar med en alternativ front i perforerad plåt, som låter användaren att själv välja utan att behöva köpa till extra delar. Genom att byta mellan de två kan man med enkel handpåläggning ändra chassits egenskaper för att prioritera antingen högre luftflöde eller synliga frontfläktar.

Sidopanelen som täcker kammaren för moderkortet är i härdat glas. På glaset är det monterat två skenor av metall som huserar själva anordningen för att öppna och stänga sidan. Det fungerar, men det optimala hade varit om glaset hade suttit på en metallram. Detta då skenor som sitter limmade på glaset ställer högre kvalitetskrav och kan släppa med tiden.

Glaset hänger på chassit i två gångjärn och när det här stängt hålls det på plats med hjälp av två magneter. Konstruktionen känns gedigen och ger inte intryck av att riskera öppnas av misstag om man till exempel lutar chassit åt sidan. Baksidan är en heltäckande plåt som skjuts på plats och sen hålls fast med hjälp av två captive tumskruvar.

När vi sedan rör oss mot chassits inre är det en ganska standardiserad layout som väntar. Det sitter förmonterade distanser anpassade för moderkort i formfaktor ATX, som givetvis kan flyttas på för att få plats med antingen Mini- eller Micro-ATX istället.

MontechA1000P-26.jpg

Det finns två hål på sidan av moderkortsplåten för att underlätta genomföring av 24-pinskontakt och kablage för interna USB 3.0- och USB 2.0-anslutningar. På kåpan som avskiljer huvudkammaren från den undre finns det generöst med utrymme för kabelgenomföring. Montech har valt att sätta dit hela tre stycken rätt stora hål, vilket bör räcka även för den som har många kablar som ska kopplas in på framsidan. Lösningen är trots det inte helt problemfri, något som uppenbarar sig och berörs lite senare i byggprocessen.

Mot toppen av moderkortsplåten finner vi två stycken hål som underlättar genomföring av fläktkablar för processorkylare, 12-volts ATX- eller EPS-kablage samt fläktkablar från toppen. Det glädjer mig att se att samtliga hål är bestyckade med gummering och valsade kanter.

MontechA1000P-25.jpg

Kåpan som avskiljer huvudkammaren från underdelen är perforerad och öppnar för möjligheten att montera nätaggregatet med antingen fläkten uppåt eller nedåt. I kåpans framkant finns även ett hål för genomföring av till exempel PCI Express-strömkablar till grafikkort. Det kan vara en fördel om det redan är trångt vid genomföringarna i moderkortsplåten, alternativt för den som vill visa upp sina sleevade kablar genom att dra dem från undersidan.

MontechA1000P-23.jpg

Fläktkompatibiliteten är god för ett chassi av den här storleken och tillåter tre stycken fläktar på antingen 140 eller 120 mm i fronten. I toppen får det plats ytterligare två stycken i samma storlekar. Sist går det att montera en i bakkant, men där är det endast 120 mm som gäller.

Det finns plats även för vätskekylning och radiatorstödet tillåter upp till 360 mm i fronten respektive upp till 280 mm i toppen eller 120 mm i bakkant. Vi höjer dock ett varningens finger för montering av en 280-millmetersradiator i toppen, då en sådan tenderar kollidera med höga primärminnen eller VRM-kylflänsar på moderkortet.

MontechA1000P-41.jpg

När vi vänder på chassit för att inspektera baksidan noteras dubbla vaggor i metall för 2,5-tumsenheter. Dessa hålls på plats med vanliga tumskruvar.

MontechA1000P-35.jpg

I bottenkammaren finns en hållare för en 3,5-tumsvagga i plast. Någon ljuddämpning saknas och eventuell hårddisk kläms fast med plastclips. På toppen av hållaren kan det även skruvas på en extra 3,5- eller 2,5-tumsenhet om så önskas. För den som inte behöver plats för lagringsenheter kan hela hållaren tas bort, vilket gör det möjligt att nyttja utrymmet för ett länge nätaggregat eller för att få plats med kablar.

MontechA1000P-29.jpg

I den främre delen sitter det tre förmonterade kardborreband, som är trädda genom de sex stycken öglor som sitter fast i plåten. Under 2,5-tumsvaggorna finns det två öglor till. I toppen av baksidan sitter den förmonterade ARGB-hubben som samtliga fläktar är kopplade via. Hubben har två lediga ARGB-kontakter dit det går att koppla in fler enheter för styrning genom denna.

Hubben kan styras antingen genom knappen på frontens IO-panel, eller genom moderkortets integrerade ARGB-kontakt, om man väljer att använda den standardiserade kontakten som sitter förmonterad. Notera att hubben drivs av en SATA-strömkontakt och sitter monterad med två skruvar vilket gör det möjligt att ta bort den om så önskas.

MontechA1000P-36.jpg

De förmonterade fläktarna har en standardiserad 3-pinskontakt och sitter sammanlänkade med en splitter. Det innebär att de alla kan kopplas in på en ensam fläktkontakt på moderkortet och enkelt kan styras gemensamt. Montech lämnar ungefär 19 mm för kabelhantering på moderkortsplåtens baksida vilket är helt okej. Personligen hade jag önskat något mer utrymme, men det får ses som godkänt.