Windows 8 släpptes 2012 och introducerade Inställningar, det nya sättet att styra datorns inställningar. Men det gamla Kontrollpanelen hänger fortfarande med i Windows 11, både för att göra en del inställningar som inte har lagts till i Inställningar och för att avinstallera program vars avinstallationsprogram inte fungerar via Inställningar.

I Windows 11 24H2 kommer Microsoft ta ett nytt rejält kliv mot att göra systemet oberoende av det gamla inställningsprogrammet som i olika former har hängt med sedan Windows 1.0 släpptes 1985, rapporterar Windows Latest.

Den kommande uppdateringen flyttar en lång rad inställningar som rör datorns strömförsörjning till Inställningar. Bland annat kommer det gå att ställa in vad datorn ska göra när locket stängs i en bärbar och vad som ska hända när användaren trycker på strömknappen. En annan nyhet i Inställningar är kontroll över anslutna skärmars färghantering och kalibrering. Det blir därmed lättare att välja en annan färgprofil än skärmens egna.

För Windows 11 Pro-licenser flyttar diskkryptering snart från Kontrollpanelens Bitlocker-inställningar till en ny avdelning för enhetskryptering i Inställningar. För diskhantering flyttar även möjligheten att radera lagringspooler in i det moderna inställningsprogrammet.