Inlägg

Inlägg som Jeebentoft har skrivit i forumet
Av Jeebentoft
Skrivet av Prelatur:

U7 Pro kräver PoE+ vilket inte EdgeRouter 12 har.
Så om du vill ha PoE+ i routern och hyggligt enkel installation så är Unifi Dream Machine Special Edition, den har bara 8 portar så en switch kan nog behövas.
Enklast är nog att bara skaffa en AP + PoE adapter.

Edgerouter kan inte administreras tillsammans med Unifi, så du får två olika admin verktyg.

Tack för svar!

Då är det kanske lättare att köpa en sånhär: https://www.inet.se/produkt/5412990/ubiquiti-unifi-dream-rout...
Och sedan bara köpa en godtycklig switch till alla portarna?

Av Jeebentoft

Efter vidare efterforskning så verkar det enklast att byta ut allt efter mediakonverteraren.

Jag tänkte köpa https://www.inet.se/produkt/5407431/ubiquiti-edgerouter-12
Antalet portar här borde räcka till oss som kör trådat på kontoret, övriga kan använda wi-fi.

Till wifi tänkte jag använda accesspunkt https://www.inet.se/produkt/5414054/ubiquiti-unifi-u7-pro-acc....

Slingan blir då fiberdosa->mediakonverterare->router->accesspunkt.

Vad tror ni om detta? Har förvisso endast pillat med hemmanätverk förr, men detta borde rimligtvis inte kräva mer konfigurering än så, eller?

Av Jeebentoft
Skrivet av Ethnic:

Så som vi har på mitt företag (och jag hemma) så kör med en dream machine pro (eller SE) -> sedan Unifi AP's till det.
Jag bara älskar dream machine pro se som jag kör hemma, så bra UI och fruktansvärt bra översikt på allting.

Man får en bra router/brandvägg - inclusive POE (med SE) - Sedan så är det bara att koppla på fler switchar där det behövs.

Ni borde dock ha någon typ av router någonstans, för att fördela ut DHCP. - Men visst, internet fungerar direkt från fiberdosa också. Men oklart hur det blir med IP-adresser etc då.

Lite av min åsikt! Lycka till!

/Daniel

Tack för input! Låter lite väl komplicerat för mitt kunnande om jag ska vara ärlig

Skrivet av PatrickDayZ:

Brandväggen agerar router.

Att bara köpa en AP och koppla in kommer nog inte lösa så mycket om ni inte vet hur ni skall konfigurera enheter eller sköta om det efteråt.
Att köpa Ubiquiti-prylar kan verkaa som en billig och enkel lösning, vilekt det är om man kan hantera det själv. Problemet med Ubiquiti i en enterprisemiljö är att det inte finns någon support att tillgå, allt är mer eller mindre community-baserat och hänger på användarna själva.
Inget jag personligen skulle sätta upp som en företagslösning.

Med tanke på att det låter som att ni inte har någon större kunskap om hur nätverk etc fungerar, så skulle jag mer rekommendera att ni tog kontakt med något IT-bolag för att få hjälp med driften. Framförallt om ni har krav på upptid, 24/7 drift etc.

Om ni ändå skall köpa och driva det själv så skulle jag mer rekommendera att titta på TP-Link Omada, liknande lösning som Ubiquiti, prisvärt men framförallt med en support bakom.

Mvh Nätverksteknikern

Skrivet av Ethnic:

Jo men kan hålla med om det du säger om supporten, man får sätta upp allting självt, och utan generell kunskap om hur det ska fungera så kan det vara lite jobb med. Jobbar med systemutveckling, så glömmer bort ibland att folk kanske inte är lika nördiga

Men att inte ha det som en företagslösning tycker jag inte är korrekt. - Men med ett par kunniga då.

/Daniel

Ni har helt rätt, kunskapen kring nätverksbyggande är tämligen bristfällig. Jag vill mest ha något jag kan koppla in, sätta nätverksnamn och lösenord så det fungerar och aldrig behöva pilla med det igen. Menar ni att detta inte hade fungerat med en godtycklig accesspunkt från typ inet/webbhallen?

Är det en enklare lösning att ta bort allt ner till fiberdosan, köpa en router med inbyggd brandvägg +switch för fler uttag och köra på det?
Våra krav är inte så höga, det är en liten organisation det gäller. När vi väl kommer till att expandera måste vi ändå byta kontor och kan skaffa en mer robust lösning då.

Av Jeebentoft

Företagsnätverk utan router? Trådat -> Trådlöst

Hej!

Mitt företag har börjat titta på att bygga ut sitt nätverk till trådlöst. Idag har vi endast trådburet nätverk, men vill utöka till trådlöst.

Tidigare hade vi en "datakille" som kom och satte upp vårt nätverksrum med egen server vi hade fjärrskrivbord etc lokalt. Nu ligger allt hos extern leverantör och vi behöver egentligen bara internetuppkoppling hos oss.

Vi sitter i en fastighet med blandade företag och lägenheter som har eget fiber in. När jag kollar i rackhyllan så finner jag i ordning:

Fiberkabeln konverteras i en omärkt metall-låda till internetsignal (fibersladd in, internetsladd ut)
Denna går sedan till en Cisco Catalyst 2960-C, vilket jag förstått är en switch(?)
Efter denna kommer en Clavister E80 (brandvägg)
Som går vidare till HPE OfficeConnect 1820 Series Switch.
Efter denna går massa sladdar upp i taket och ner till respektive kontor. Vi har idag 4 kontor som används och inga större datamängder som krävs. Däremot är det vissa krav på upptid och att det "alltid" ska fungera.

Min plan var att köpa en accesspunkt, koppla den in i HPEn och därigenom få trådlöst internet. Vad tror ni om det?

Det verkar också som att vi saknar router, både Ciscon och HPEn är såvitt jag vet bara switchar, men det hela bör väl inte fungera utan router? Däremot vet jag att vårt internet fungerar som det ska idag så någonstans måste jag ha missat något!

Stort tack!

Av Jeebentoft

Jag arbetar i en bransch där möten är ganska vanliga, både internt och med kunder. På företaget jag jobbar på har vi däremot en policy om att minimera antalet möten så mycket det bara går. 90% kan göras om till enkla mail och av resterande är det cirka hälften som går att lösa med telefonsamtal. Nu har jag kanske ett möte i kvartalet och tycker det är suveränt. Vi får också mer gjort än de flesta konkurrenter på samma tid och vi arbetar sällan fulla dagar till följd. Våga vägra möten!

Av Jeebentoft

Logitech G502 har jag haft nu i drygt 3(?)år och är fortfarande mer än nöjd. Finns den kvar när det är dags för ny köper jag nog samma igen faktiskt. Spelar både FPS relativt seriöst och MMOs mer casual. Till FPS gillar jag den skarpt då de extra knapparna är placerade väldigt ergonomiskt och lättåtkomligt, vilket är bra i trängda situationer. Polling-rate är också hög och jag har av någon anledning haft mindre problem med att hår fastnar undertill och joxar till sensorn. Den har också fler knappar än man tror, det är min första mus där man kan trycka scroll-hjulet åt sidorna och aktivera knappar, vilket jag gillar skarpt. De är också väldigt bra designade så det händer nästan aldrig att man trycker scrollen åt sidan när man inte vill det. Ett annat plus är vikterna som medföljer. Då kan man både ändra vikten och tyngdpunkten efter tycke och smak!

Logitechs mjukvara är dock onödigt komplicerad att sätta upp, men när man väl tagit sig igenom det så flyter det på ganska bra.

Av Jeebentoft

Har haft linser/glasögon i 15+år och kan konstatera att vilken optiker man går till spelar enormt stor skillnad.
En optiker tyckte att jag skulle prova ett annat par linser mest för att de var dyrare trots att jag var nöjd med de jag redan hade.

Jag tyckte att de kändes för trånga och tröga. Nästa optiker kollade hur linserna jag hade innan satt i ögat och berättade att de satt väldigt löst och de nya som förra optikern rekommenderat satt väldigt hårt, så det var inte ett dugg konstigt att jag inte gillade dem.

Samma sak med glasögon, det finns både massvis med både optiker och tillverkare av glasögon med olika dyra val. Ett tag hade jag glasögon utan reflexskydd, vilket jag vande mig ganska bra med förutom när jag körde bil då mycket ljus i backspegeln blev blått så jag trodde att bylingen var efter mig stup i kvarten.

Jag får också välja mellan 3 olika "tjocklekar" på glaset, där tunnare är dyrare men rekommenderas då de bryter ljuset mer naturligt (mindre glas för ljuset att tränga igenom antar jag) och man får mindre "fejkseende". Jag hade rekommenderat att prova härda ut en månad och om det inte blir bättre gå till en annan optiker och berätta hur du känner och vad de har för rekommendationer.

Jag brukar kolla en längre film i ett mörkt rum när jag får nya glasögon, cirka 3-4 meters avstånd. då har man samma avstånd över lång tid och ögonen har något enkelt att fixera på så hjärnan kan vänja sig vid den nya synen. Efter detta brukar problemen avta markant.

Sedan märker man alltid av att man har glasögon. Synfältet blir krympt mer eller mindre beroende på hur stora glasögonen är och med närsynthet upplevs det man ser genom glasögat som större än det utanför. Det är bara att gilla läget på den fronten tyvärr. Jag föredrar linser mycket mer när jag ska utanför dörren och avstånden ökar.

Du kan också prova att ha glasögonen högre eller lägre upp på näsan. Det avståndet spelar också roll i hur bra du ser.

Har cirka -7,0 på båda ögonen om det är av intresse

Av Jeebentoft
Skrivet av PointMan:

Varför ger de utdelning till aktieägarna om de vet att de kommer gå minus på helåret?

Det jag stör mig på, de delar ut pengar till aktieägarna och sparkar sedan folket som arbetar.

Det är väsentlig skillnad på hur mycket faktiska cash ett företag drar in och vinsten.
Nu har jag inte tittat på just Ericssons årsredovisning, men det är inte alls omöjligt att kassaflödet har ökat samtidigt som vinsten har minskat eller att de gått med förlust. Detta exempelvis genom avskrivningar av inventarier av olika typer.

Utdelning för många aktieägare är attraktivt och kan nästan ses som ränta på de pengarna som aktieägarna har satt in. Ericsson betalar alltså för det kapitalet som aktieägarna har satt in genom utdelningen.

Skulle Ericsson slopa utdelningen skulle aktieägarna sälja sina akter och bolaget blir mindre värt, vilket är högst oönskvärt vid en nyanskaffning av kapital, men även sett till företagets finansiella status, vilket kan leda till dyrare lån etc.

Ur företagsperspektiv är anställda ett nödvändigt ont. Kan man tjäna lika mycket utan anställda sparar man enormt mycket huvudbry, så som anställd bör man snarare se det som en ömsesidig tjänst där man får lön för sitt arbete vilket gynnar båda. Sen är det absolut inte företagets skyldighet att ta hand om sina anställda mer än så. Eventuella förmåner och trivsel på arbetsplatsen är endast till för att attrahera högre kvalitet på arbetarna och därmed skapa ett högre värde per krona.

Av Jeebentoft
Skrivet av Rouge of Darkness:

För det priset kan du få en bättre begagnad kinnarp 6000/8000 från någon företagsoutlet.

De är typ ställbara i alla vinklar och riktningar lan kan tänka sig och man sitter som en kung i dem.

Tack för svar! Tänkte också på det, vi har kinnarps 6000/8000 på kontoret. Tycker dock kinnarps överlag faktiskt är ganska överskattade och framförallt fula. Sitter inte bättre i dem än i min dxracer jag har hemma, speciellt inte för priset

Skrivet av grizzly666:

Beroende på var ni bor så kan ni åka runt o provsitta kontorsstolar.
Och sen se vad ni själva gillar då vikt/längd ofta har rätt stor betydelse för vad man gillar o sitta i.

Utöver det så är mesh ganska stor skillnad i hur mycket kallare dom kan vara och då dom frusna (=tjejer) fryser så lätt kan det kanske vara en bra idé med en ej mesh stol där.

Googla kontorsmöbler så finns det många butiker i större delen av landet, googlar du beg kontorsmöbler finns det en hel del även där dock inte lika fördelat över landet men dom flesta skickar.

Jag hör dig! Tur hon är glad i filtar när hon gejmar!

Ytterliggare problem som jag nog glömde att nämna är att vi ska ha visning på lägenheten om en dryg vecka, inte riktigt möjlighet att åka runt och provsitta och vill gärna ha stolarna innan dess. Vi beslutade oss för 2x Secretlabs Titan Evo. Min spontana känsla var att de kändes lite för "inne" för att faktiskt vara bra. Men efter gediget letande fick det bli dem ändå. De hade påskrea och det gick att välja tyg med relativt "svart" färg. Ett plus att man kan byta ut klädseln om man vill ifall det är något annat som gäller inredningsmässigt när vi väl är på plats i det nya huset. Lumbar-stödet var ett stort plus hos tjejen också, så vi får se vad vi tycker när de väl kommer fram.

Av Jeebentoft

Gamingstol i Svart tyg!

Hej!

Börjar bli dags för mig och sambon att köpa nya datorstolar. Vi håller på att sälja lägenheten och vet inte riktigt i vilket hus vi hamnar i när allt är klart, så vi tänkte köra på något helsvart för att vara lite säkrare rent inredningsmässigt. Vi har också väldigt svårt för skinn då vi båda hatar att klibba fast mot skinnet på sommaren när man lätt kan bli lite varm. Däremot kan vi absolut tänka oss mesh-tyg för bättre andning.

Det finns oerhört många stolar, men väldigt få snygga. Hittills har jag haft dxracer drifting series och varit relativt nöjd, både i utseende och passform. Nu verkar de dock inte ha några svarta i tyg längre. De allra flesta återförsäljare verkar mestadels eller enbart köra på läder.

Rent ergonomiskt så är fler inställningar bättre och nackstöd är ett krav från oss båda!

Har ni några tips på var man kan hitta bra stolar? Vi är medvetna om att priset lätt kan springa iväg när man pratar kontorsstolar, men vi tänkte oss något lite billigare runt 5000-lappen per stol. Behöver inte vara den klassiska gamingstolen om det finns fina och sköna stolar i annan stil.

Tack!

Av Jeebentoft

Kör trådlösa Sennheiser/epos GSP 370. Inne på mitt andra par och fortfarande lika nöjd! 100h batteritid så laddning sker extremt sällan. Skulle de ladda ur lämnar jag dem bara med sladden i över natten så klarar de 100 nya timmar till nästa gång.

Använder Dolby Atmos med dem, extremt stor skillnad på vilket ljud man får ut ur samma lurar! Problemet är att mjukvaran till hörlurarna stänger av spatialljud i windows (fruktansvärt dåligt), så får köra hörlurarna utan programvara och har bara led-indikator på lurarna för att se ungefärlig batterinivå, men med 100h batteritid saknar jag inte batteri i procent direkt.

Av Jeebentoft

Hur lång tid en betalning tar beror lite på vilken bank man har. I alla fall i företagsvärlden så går betalningar från SEB klockan 09:00 varje vardag. Hos Swedbank vill jag minnas att det är 11:00, så har man köat eller genomfört betalningarna innan det klockslaget så går pengarna iväg den tiden varje dag.

Det med ett par dagar är inte längre aktuellt såvida det inte rör sig om olika valutor eller liknande. Lägger man betalningarna som "direktbetalningar" efter de klockslagen går de iväg dagen därpå.

Av Jeebentoft
Skrivet av benonikenobi:

15% rabatt på årlig prenumeration av F1TV. Ordinarie pris 139.99 €, nu 118.99€.

Dyrare än tidigare då de höjt priserna till i år, men förra året blev det ingen rabatt i Sverige alls, så alltid nåt😊

Vad är koden för 15% rabatt? Hade subscription där det står på hemsidan att jag ska betala 109.99 euro för kommande säsong 1/4, men fick mail idag att priset kommer höjas med 30 Euro, vilket jag tycker är lite väl magstarkt för ett par fler race.

Avslutar jag mitt abonnemang kan jag bara välja "renew" igen för 109.99 euro :/

Av Jeebentoft
Skrivet av Gorian:

För en oinsatt, vad är det för modell?
Samt vad är det för trådlös Android Auto-lösning du skaffat, och på vilket sätt funkar den dåligt?

Min bild gör det nog inte lättare att se vad det är för bil. Det är en Toyota GR86.

Man kan tycka att den borde komma med trådlös Android auto, men det finns endast trådbunden. Problemet är att uttaget sitter i mittkonsolen som även fungerar som mugghållare och armstöd, så antingen får man ha Android auto och mugghållare eller armstöd.

Jag köpte en Ottocast, Länk

Jag hade mätt ut och kollat innan så jag kunde stuva undan den i ett litet utrymme framför uttagen och ändå få plats med dricka, men den verkliga storleken motsvarade inte riktigt måtten på deras hemsida. Det händer även lite då och då att den tappar uppkopplingen eller rent av inte "hittar" mobilen över huvud taget vilket är ganska enerverande. Man kan uppdatera mjukvaran, vilket jag har gjort utan framgång.

När jag blivit tillräckligt trött på det så får jag köpa ett annat märke och se om det funkar bättre. En vän har samma som jag och för honom funkar det felfritt och mycket snabbare än för mig. Tror man får prova sig fram och hitta en combo som passar med ens bil och mobiltelefon helt enkelt.

Av Jeebentoft

Webbbutik med automatiserad bokföring

Tjena!

Jag arbetar som CFO-konsult och har en kund som vill utöka sin verksamhet till att sälja på nätet.
Han har idag en butik som omsätter ett antal 10-tal miljoner med cirka 600 besökare dagligen och vill nu ta steget till att sälja sina produkter på nätet.

Han vill involvera mig i arbetet då jag dels sköter all ekonomi/bokföring, samt har erfarenhet av att leda arbete av att koppla ihop olika system, inte rent tekniskt, utan att anlita externa partneras för att tillsammans producera en helhetslösning. Jag har däremot mycket liten erfarenhet av webbshop, varken på bokföringssidan eller i praktiken.

Jag har varit i kontakt med en webb-byrå som kunde fixa en hemsida att driva försäljning på med delvis koppling av bokföringssystem och lager. För detta ville de ha ca 250.000. Detta var dock en ganska sparskrapad lösning där man manuellt skulle fylla på lagersaldo för hemsidan med vad man uppskattade finnas i butiken.

Är det någon här som vet om det finns bra system som går att koppla ihop med bokföringprogrammet fortnox där man kan bedriva försäljning på nätet? Vi väntar oss relativt stora volymer så småningom så från min sida är det ett krav att försäljningen bokförs automatiskt. Vi vill också att det finns en koppling mellan lagret han har i butiken och tillgängligt lager på hemsidan. Går hemsidan bra är tanken att så småningom flytta lagret så att han har en butik och en separat plats som endast jobbar med e-handeln. Utöver detta måste hemsidan samla in den data som krävs för att skicka paketen så att min klient får en fraktsedel, kan plocka varorna och skicka dem med den postservice som kunden har valt.

Finns det någon som har erfarenhet av liknande system och har tips på var man kan börja leta?

Tack!

Av Jeebentoft

Är det en nybyggd lägenhet? Nybyggda hus och lägenheter dammar ordentligt cirka första halvåret efter man flyttat in när allt "sätter sig". Är tyvärr inte mycket att göra åt i så fall, annat än att städa eller som någon nämnde införskaffa robotdammsugare för att i alla fall få golven rena

Av Jeebentoft

Köpte denna i slutet på sommaren. Tänkte lägga upp bild då, men har av olika anledningar inte riktigt kommit till skott förrän jag började tänka på tråden efter äventyret jag och bilen hade ihop förra veckan.

Jag bor i Skåne och skulle åka norrut via E22. Jag har aldrig varit orolig att köra i snö, utan ser det mer som en kul utmaning. Inte visste jag vad som väntade! Tursamt nog fastnade jag inte i kön. Jag lyckades lämna E22an någon timme innan det blev riktigt illa. Jag vill ändå slå ett slag för sportbil på vintern. Jag har tidigare bara ägt "förnuftiga", bensinsnåla, framhjulsdrivna bilar som kräver nedväxling vid ens måttliga uppförsbackar för att inte tappa hastighet. Jag har dock alltid varit intresserad av bilar och detta är den första sportbilen jag äger. Jag kan dock med gott samvete säga att jag väljer denna framför en liten "vanlig" bil alla dagar i veckan. Körglädjen är ju enorm!

Med denna är jag taggad varje dag på att köra till jobb, inte för att jobbet alltid är särskilt kul, men för jag vet att stunden dit åtminstone blir relativt roande!

Jag har inte gjort eller planerat några modifikationer, annat än trådlös Android auto (redan införskaffat, funkar sådär) och att tona rutorna till sommaren.

https://i.imgur.com/ZoK3aio.jpg[/img

Av Jeebentoft

Jag kom nu på att jag mitt i nattens tecken missat en ganska vital del. Jag har totalt 10cm att förfoga, dongeln är 8,5cm så bäst hade varit om usb-c sidan är 90 grader och den andra är rak för att hålla fast dongeln mot väggen.

Känns som att leta efter en nål i en höstack!

Av Jeebentoft
Skrivet av Linus:

Du kanske inte hunnit testa dongel så mkt, letar efter en..
Tänkte om du är nöjd med den?

Jag beställde igår kväll så har inte hunnit testa än tyvärr. Han en vän som har ottocast och svär mid den, han säger att den tar cirka 5 sekunder att koppla och han har aldrig fått bruten kontakt.

Jag kan se om jag kommer ihåg att berätta när jag fått och provat denna!

Av Jeebentoft

Söker kort USB Sladd till Wireless Android Auto adapter!

Hej!

Har nyss fått hem min nya bil, den har dessvärre inte trådlös Android auto. Inte hela världen, det finns trådad-trådlös adapter att köpa.

Har hittat denna: AA-dongel

Som får plats att gömmas precis bakom USB-uttaget. Söker därför en USB-A till USB-C-sladd som är cirka 5cm kort. Jag hittar som kortast 25cm, men jag vet om att jag kommer störa mig på kabelhärvan, även om jag har satt buntband runt.

Både mobilen (nothing phone 2) och dongeln kan vara lite kinkiga med "billiga" kablar, så jag söker helst en av bra kvalité.

Vet ni var man kan hitta en väldigt kort och bra USB-sladd av denna typen?

Tack!