Inlägg

Inlägg som Aeig har skrivit i forumet
Av Aeig

RTX 4090

Kör en intressekoll på mitt RTX 4090 då jag eventuellt går ner till ITX formfaktor.

Det är ett Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab edition, köpt av en annan användare på Sweclockers.

OBS! kvitto finns ej, endast en adapter medföljer, kortet behöver två st 12VHPWR kontakter.

Väldigt speciellt kort, har använts för extrem överklockning, dubbla BIOS (666W, 1000W), mm.

- Bud i PM eller i tråden.
- Bud från 14500 kr + frakt.
- Frakt endast med Postnord spårbart postpaket.
- Endast betalning i förskott med swish.

Jag har goda referenser och mer än 150 annonser på marknaden

Frågor osv tas i PM.

Läs hela annonsen här

Av Aeig

Too little too late Får se om dessa släpps och i vilken utsträckning.

Mvh

Av Aeig

Jag hade bytt nätagg till detta: https://www.inet.se/produkt/6906054/deepcool-px1000p-1000w-at...

Samt bytt till en ASUS variant av 7800XT då det håller högre kvalité på alla sätt och vis än Fighter (Powercolors instegsmodell): https://www.inet.se/produkt/5413793/asus-radeon-rx-7800-xt-16...

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Juan Pablo:

Hej, önskar lite hjälp med att få till min prestanda.
Införskaffat mig ett asus TUF rx 7800xt och en ny 1440p skärm i veckan, prestandan är bättre än mitt gamla grafikkort (gtx 970) men ligger långt under vad jag förväntat mig utifrån andra benchmarks och tester jag sett, inte hunnit testa så mycket spelande men i Red dead redemption 1440p ultra fluktuerar det runt 50-75 FPS och Witcher 3 1440 ultra utan raytracing 60-80. Har lekt runt med olika inställningar i spel men inte lyckats få till någon större skillnad i FPS.

Inget verkar sticka ut gällande hastighet eller temp i spel,
ligger runt 97-99% i GPU användande
20-30% i CPU användande och helt ok temp.
Grafikkortet sitter i rätt PCIe slot på moderkortet.
En viss grad bottleneck kanske är att förvänta med min processor men i 1440p och 4k som jag tänkt köra så borde det väl inte vara några större problem?

Saker jag testat:
Rensade alla gamla nvidia drivrutiner med DDU - höjde FPS rätt betydande, var ännu sämre först
Har kopplat två separata strömkablar från PSU till GPU, körde en kabel med pigtail först.
Uppdaterat BIOS.

Specs:
CPU - Ryzen 7 3700x
GPU Asus TUF rx 7800 xt
Ram - 16 gig 3200 Mhz
Mobo - Asus B450-F STRIX Gaming
PSU - Corsair RM750x
2 st M2 ssd som sitter på moderkortet som enligt manual sänker hastighet på PCI sloten, men vad jag förstått bör detta endast påverka väldigt marginalt.

Vad mer kan jag testa eller göra?

Jag hade bytt processor till en 5700X3D eller 5800X3D

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dorian1:

Tackar för tipset! Vet inget om Montech sen tidigare men det verkar vara ett bra agg! Ska kika lite på det seasonic ska ju vara så tyst också enligt alla recensioner osv. Frågan är hur detta är? Vad är skillnaden mellan Vertex och Focus serien? Annars sneglade jag på Focus GX ATX 3.0

Montech är nya på marknaden och slår sig in med bäst prestanda per krona i alla segment de tävlar i, de är prisvärda

Gällande Vertex och Focus så har Vertex 12 års garanti och Focus 10 år, båda två är mer än tillräckligt givetvis. Vertex är 20mm längre, antagligen en luftigare plattform med snäppet vassare komponenter inuti.

Detta är ett svar från Seasonic gällande dem:

"Based on the information on the images, there the first is a FOCUS GX 1000 ATX 3.0, is the ATX 3.0 version of the original FOCUS series. The second one is our first native ATX 3.0 PSU, the VERTEX, this one has a more advance platform and is a bit higher level PSU compare to the FOCUS series. Both compatible with RTX 40 series and both can be found in Gold and Platinum".

Jag hade lagt de extra hundralapparna på Vertex om jag kunnat, är det ont om pluringar hade jag nog tagit Focus GX framför Montech (trots allt).

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dorian1:

Ja det är ju sant! Får ju tillbaka en liten slant och som du skrev så blir det ju inte värt nåt när det väl är 10 år gammalt och garantin gått ut. Svårt att sälja också…så kanske är en bra investering att köpa redan nu när komponenterna också är ganska nya. Sedan har man det ju en lång tid framöver vid näste eventuella uppgradering om några år. Då kanske lika bra att köra 850w när man ändå köper nytt. Vad är din aspekt på det här med ATX 3.0. Satsa på det när man ändå köper nytt eller köpa ett inte billigare ”vanlig” variant? Tänker mig iaf ett Seasonic i så fall.

Det stämmer, värdet minskar kraftigt när det är trasigt eller garantin har gått ut, i nuläget får du åtminstone tillbaka någon slant vid eventuell försäljning.

Jag hade nog satsat på ett ATX 3.0 nätagg med en PCI-E 12VHPWR kontakt och kabel. Alternativet är att du använder adapter eller köper en separat kabel.

Jag använder själv Seasonic i alla datorer och hade jag köpt nytt idag hade jag tagit ett Vertex om du har 2049 kr att lägga.

Samtidigt är detta från Montech oerhört prisvärt: https://www.inet.se/produkt/6905705/montech-titan-gold-850w

https://hwbusters.com/psus/montech-titan-gold-850w-psu-review...

Montech agget tillverkas av CWT, samma OEM som Corsair använder till flera av sina bättre nätdelar. Just detta från Montech har 10 års garanti, 100% japanska kondensatorer, en grym fläkt, osv, det är ett kvalitetsagg.

Ett starkt skäl till att ta Seasonic är just deras support, i övrigt tror jag att nätdelarna i sig presterar ungefär likvärdigt.

Mvh

Av Aeig

Jag har spelat i 4K de senast 5-6 åren och använt DLSS sedan det kom. Vid release så var det inget vidare och jag använde det inte om min GPU kunde driva spelen i 60 FPS eller.

Precis som Yoshman skriver så är det dock enorm skillnad mellan dåtid och nutid. Förr så var 4K native unikt (krispigt) och inget kom i närheten, en fördel är ex. att AA ej behövs

Hursomhelst så använder jag idag DLSS i Cyberpunk och andra titlar, jag kan inte utröna en väsentlig skillnad med blotta ögat under normalt spelande.

Jag tycker det är superbt, de flesta moderna korts livslängd förlängs med flera år.

Edit: Däremot så är jag inget fan av frame generation då det skapar olika artefakter och eftersläpningar.

Mvh

Av Aeig

Generellt hade jag givit rådet att behålla nätdelen och byta ut den först när garantin går ut.

I ditt fall så tycker jag dock att du ska köpa nytt direkt istället, främst då du redan börjat gå i dessa tankar och man kan inte sätta ett pris att sova gott

Dessutom kan du sälja din gamla nätdel för 400-800 kr + frakt, då får du igen en slant samtidigt. Om du väntar till den dag som det dör eller garantin går ut är det värt betydligt mindre.

Mvh

Av Aeig

Jag har ett RTX 4090 i nuläget som jag är otroligt nöjd med Har tidigare bytt kort 1-2 gånger per år (minst), dock har tid och intresse minskat med åren så med största sannolikhet kommer jag behålla detta ett tag.

Framledes överväger jag också ITX (för portabilitet), samtidigt så är prestandan avsevärt sämre i den formfaktorn.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Molvin:

Körde precis ut main-storyn och måste bara säga, shit vilket bra spel.
Jag började tröttna på Starfield och valde istället för att hoppa in i cyberpunkvärlden, nu är jag väldigt glad att jag valde att göra just det. Storyn var fruktansvärt bra och man blev helt hooked bara några timmar in i uppdragen, till skillnad från Starfield där jag försökte övertyga mig själv att det verkligen var ett bra spel. Man började tröttna ganska rejält på att nästan alla uppdrag var formade på ett och samma sätt: gå och prata med den här personen, sen gå och förmedla det till nästa osv.

Cyberpunks slut var lite speciellt, ungefär på samma sätt som New Vegas tyckte jag, man får aldrig reda på vad som händer efter storyn och det slutar lite halvt som ett frågetecken. Men eftersom det finns flera slut så lockar det till att klara ut det en gång till, frågan är bara vad man ska välja i slutändan.. Nu blir det iallafall ladda tillbaka till en save och köra några fler sidemissions, i framtiden kommer nog också DLCn att inhandlas.
Tack för mig.

Det är ett fantastiskt spel, expansionen Phantom Liberty är välgjord och i mitt tycke ännu bättre

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Oscarnilss:

Hej, nu har den gamle burken dött, och det är dags att köpa nytt. Jag har ett GTX1080ti samt ssd, som är ca 4-5år som jag tänkte rädda då budgeten är begränad.

Har fått ett prisförslag från inet o tänkte höra vad ni tycker:
https://www.inet.se/datorbygge/b1498675/ny-bygge

Tacksam för tankar och även andra förslag, spelar inget spec krävande, men gillar att kunna göra det från och till.

Vill du handla allt från Inet, eller kan du köpa från olika butiker och montera själv?

Mvh

Av Aeig

Varför rekommenderar du konstant ett riktigt budgetchassi från Zalman när man får kvalité från Montech eller Fractal för bara några hundralappar mer?

Chassit är ju en komponent som kan följa med genom flera byggen, då är det inget vidare med tunn plåt, ej löstagbara plåtar för PCI-E platser, dålig kvalité på fästen och infästningar osv

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Syper995:

Tack för snabb hjälp!
Moderkortet var ej i lager förrän 4/4 2024.
Finns det något annat moderkort som är likvärdigt för samma peng ungefär?

Detta är väldigt prisvärt i nuläget: https://www.webhallen.com/se/product/353850-ASUS-TUF-GAMING-B...

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Bose:

Hej,
Uppgraderat systemet. Kör wifi hemma för tillfället då det fungerat tillräckligt bra för mina behov och inte har tid att ordna en vettig kabeldragning.

Med det nya moderkortet får jag intermittent packet loss som visar sig när man kör online spel. Har två andra datorer med intel Z390 moderkort med inbyggda wifi 5 kort som inte har detta problem. Vad jag kan se på reddit och recensioner på komplett verkar jag inte vara ensam med detta problem.

Går det byta wifi-kort på ASUS TUF Gaming B650-PLUS WIFI till t ex intel AX210 M2. 2230?
Hittar inget i manualen och ingen teardown på internet, kanske finns en M2 2230 slot bakom I/O panelen?

Mvh

Enklast är nog att använda en tom PCI-E plats och sätta i ett diskret nätverkskort och därefter stänga av moderkortets wifi i BIOS eller enhetshanteraren

Mvh

Av Aeig

Återigen känns det betryggande att endast köra luftkylning och då givetvis Noctua

Mvh

Av Aeig
Skrivet av pine-orange:

De får betalt att utföra sitt jobb, vilken insikt...

Det är nog mer än så, svagheterna kan säljas osv.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Och dessa forskare jobbar aktivt med att förbättra möjligheterna att ta fram skadlig kod därför att?

Pengar, alltid pengar

Mvh

Av Aeig
Skrivet av heatm:

Detta!

Intel kommer snart springa åttor runt Radeon Group i RT och uppskalning. Det är bara känslan jag har. Intel är bäst när det kommer till att bygga specifika hårdvaruaccelererade prylar.

Skulle inte förvåna mig alls om det är Intel som ser och tar tillvara på de nya möjligheterna här.

Men sen är ju 25 % bättre raytracing-prestsnda inte dåligt heller. AMD är i klass med Nvidias 3000-serie nu i RT (i de flesta fall). 25 % på det och rätt prislapp och det kan bli riktigt bra mellanklasskort.

Nvidia skiter fullständigt i gaming nu i några år, fram tills dess att A.I tas över av ändamålsmässigt byggda kretsar som inte har något med vanliga GPUer att göra så passar Nvidia på att trycka 💰💰💰💰.

Intressant resonemang, jag tror faktiskt att Intel överväger att lägga ner sina separata grafikkort. Blir förvånad om vi någonsin får se "Battlemage", de har inte resurserna eller kompetensen att tävla med AMD eller Nvidia.

Mvh

Av Aeig

4000 kr + frakt

Mvh

Av Aeig

Instämmer med Musk, det är orimligt att det ÖHT skall vara så "besvärligt" att kunna installera windows utan att behöva skapa ett microsoft konto.

Positivt att någon med inflytande lyfter det absurda i det hela

Mvh