Inledning

NZXT har klivit in i branschen för inspelning av ljud i och med deras släpp av NZXT Capsule. Det är en stor 25 millimeter kondensatormikrofon som är riktad till den som vill strömma innehåll över nätet. Enligt tillverkaren själv är tanken att det ska vara en enkel och smärtfri upplevelse att använda denna produkt, utan krav på krånglig mjukvara eller komplicerade inställningsmöjligheter.

Så kallad live-streaming ökar lavinartat. En global pandemi, rasande teknikutveckling och ett samhälle som i större utsträckning vill ha mer personligt och intresseinriktat innehåll, gör att fler och fler upptäcker förträffligheten med strömmat innehåll. Vidare har det aldrig varit enklare att nå ut som skapare av strömmande innehåll, via plattformar som Twitch eller Youtube.

NZXT_Capsule_with_headphones_high_contrast.jpg

En pixlig och grötig bild tror jag många av oss kan förlåta i viss utsträckning, men om det är något som jag personligen har extremt svårt för så är det ett raspigt, sluddrigt eller burkigt ljud. Därför anser jag att är det kritiskt med bra utrustning för att fånga ljud, vilket också är anledning till att jag tog på mig att testa denna mikrofon.

Häng med så tar jag en grundligare titt på vad NZXT Capsule har att erbjuda.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

dinoman_fejs.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Daniel Ördén

  • Användarnamn: @Dinoman

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Älmhult

Daniel är en datorentusiast som byggde sin första dator när han var 14 år gammal för sommarjobbspengarna. I det bygget var en AMD Thunderbird 1400 central, han lyckades överklocka den med hjälp av alla duktiga människor på Sweclockers Forum! Därmed började resan.

Han har hängt med Sweclockers genom åren mer eller mindre aktiv men alltid närvarande och sedan ett antal år tillbaka så är han numera Testpilot som han anser vara en stor ära och ett kul äventyr.

I övrigt arbetar han som produktägare och ansvarar för ett antal interna IT-lösningar på ett multi-nationellt svenskt möbelföretag. Ni finner honom främst i forumet.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

nzxt.png

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Storlek

115 × 132 × 253 mm (monterad på stativet)
60 × 65 × 170 mm (utan stativ)

Vikt

880 g (inklusive stativet)
315 g (utan stativ)

Mikrofonteknik

25 mm kondensator

Frekvensomfång

20-20 000 Hz

Maximalt bitdjup, samplingsfrekvens

24 bit, 96 kHz

Maximalt ljudtryck

120 dB

Upptagningsomfång

Kardioid (njure)

Tillbehör

USB Type-C- till USB Type-A-kabel
Adapter 1/4 tum hane till 3/8 tum hona
Vitt täcklock

Pris

Cirka 1 350 kronor

NZXT_Capsule_artsy_mesh.jpg

Det stora svarta gallret skyddar en mikrofon med en diameter om 25 millimeter, vilket placerar NZXT Capsule inom facket av större kondensatormikrofoner och därmed innefattas denna modellen av kategorins för- och nackdelar. Under gallret finns det enligt uppgift ett inbyggt popfilter som skall hjälpa till att begränsa plötsliga luftströmmar, som vid uttal av ord som börjar med bokstaven "P" eller "B" till exempel.

Förenklat är mikrofoner med stora membran, likt denna modell, mindre benägna att plocka upp brus och enligt uppgift producerar de gärna ett mer smickrande resultat än mikrofoner med mindre membran. Dock finns det en del nackdelar i form av att de ofta är mindre konsekventa kring upptagningsförmågan vid olika frekvenser, alltså att det kardioida upptagningsmönstret variera något beroende på ljudfrekvens.

NZXT_Capsule_with_hand_size_comparison.jpg

Storleksmässigt har jag tyvärr personligen inte så många referenser, men den upplevs som ganska behändig och genom en snabbsökning på nätet verkar den vara i ungefär samma storlek som väldigt många av dess konkurrenter. Mikrofonkroppen är gjord av pressad aluminium med några få undantag, som botten och det svarta gallret som är gjorda av plast. Stativet är i metall.

Första intrycket är väldigt positivt då den har en tillfredställande tyngd; både mikrofonen i sig självt, likväl som stativet. Den här manicken går inte sönder av någon yttre påverkan i första taget och valet av material intryck av att vara en premiumprodukt.

NZXT_Capsule_close_up_underside.jpg
NZXT_Capsule_on_stand_standing_picture.jpg

Det går att montera NZXT Capsule på ett stativ om man så vill

När det kommer till anslutningar sitter de på undersidan. Mikrofonen ansluts via USB Type-C och anslutningen till dator sker via USB Type-A.

Denna flankeras även av en 1/4-tumsgänga för att montera på andra stativ än det som medföljer. Värt att notera är att detta är lite av en standardgänga inom stativ. Särskilt inom fotografi används 1/4-tum flitigt, vilket talar för mycket god kompatibilitet med alla möjliga modeller av golv- eller bordstativ samt bordsarmar. Det kommer också med en adapter för 1/4- till 3/8-tum, vilket gör den kompatibel med en uppsjö av olika armar och stativ på marknaden. Vilket är väldigt bra.

Notera att jag var lite lat när jag tog fotot till höger. Det medföljer en liten täckpanel som man kan sätta på baksidan när den inte är monterad på sitt stativ, och jag monterade tyvärr inte på den vid fototillfället.

Inbyggd ljudförstärkare, DAC

Egenskap

Värde

Impendans

16Ω (ohm)

THD (Total Harmonic Distortion)

<0,1% vid 1 kHz

Frekvensomfång

15–22 000 Hz

Signal-brusförhållande

100 dB

Den skarpsynte kan också notera en klassisk hörlursplugg i botten, det vill säga 3,5 millimeter TRS-kontakt. Som uttaget skvallrar om finns det en inbyggd hörlursförstärkare. Detta gör att det är möjligt att koppla in hörlurar direkt i NZXT Capsule. Dels dyker mikrofonen upp som ljudkälla i Windows och dels hör jag hur min egen röst låter i mikrofonen. Ni kan läsa mer om vad jag tycker om ljudet på denna ljudförstärkare nedan.

Design och funktion

NZXT följer sitt välkända designtema med svart-vitt utförande. Den som har haft att göra med deras datorchassin såsom H500-serien kommer känna igen designen. Personligen tycker jag den är stilren och sannolikt gör den väldigt få upprörda. Framförallt är den inte "överdesignad" för att locka in den yngre generationen av demografin. Jag gillar att NZXT designar sina produkter för att kunna stå i många olika hem utan att skrika hormonstinn spelnörd. För den som inte gillar den färgkombinationen finns den även helt i svart.

NZXT_Capsule_close_up_buttons.jpg

Det är sparsmakat med fysiska knappar och funktioner, då det enbart återfinns en ratt för förstärkning (gain), överst, och en ratt för volym, underst. Volymratten styr alltså ljudet via hörlursförstärkaren. Om den inte används är den ratten överflödig.

Dessa små rattar är av ett gummiliknande material och känns väldigt sköna att använda. Det bjuder ett litet mjukt motstånd som gör att justeringen är väldigt tillfredsställande. Värt att understryka är att de snurrar fritt, vilket innebär att det inte finns en tydligt start eller stopp. Det gör det omöjligt att avgöra om det är full utslag eller inte, då rattarna bara snurrar i oändlighet. Mjukvara krävs för att finjustera förstärkningen på ett bra sätt, vilket är ett lite underligt designbeslut om ni frågar mig. Det hade varit bättre att fysiskt kunna se var den bästa förstärkningen är, beroende på avstånd till mikrofonen.

NZXT_Capsule_front_view.jpg
NZXT_Capsule_side_view.jpg
NZXT_Capsule_back_view.jpg

Mikrofonen levereras med ett stativ, som är cirka 15 centimeter upp till snabbfästet för mikrofonen. Installerat på detta stativ är centrum av mikrofongallret, där jag antar att mikrofonen befinner sig, cirka 22 centimeter från bordsytan. Är man inte van vid denna sortens större kondensatormikrofoner så kan det verka lite snurrigt att det är ett sådant kort stativ, men den sortens mikrofon är mycket känslig och kan plocka upp ljud väldigt bra på längre avstånd, samt att den kommer med standardkopplingar för montering på till exempel en bordsarm för att ta den närmare munnen.

NZXT_Capsule_adjustment.jpg

Stativet i övrigt har ett justeringshjul på vardera sida där det går att anpassa motståndet för att vinkla mikrofonen. Oavsett hur hårt jag skruvar åt dessa går det inte att helt fixera vinkeln. Istället är det motståndet som ökar ju mer jag skruvar åt. Detta fungerar som det ska men det finns en tendens till att motståndet minskar ju mer jag justerar mikrofonens vinkel upp och ned, och ibland råkar jag stöta till den vilket gör att det ofta slutar med att jag får drar åt hjulen för att öka motståndet igen. Jag hade önskat att det gick att helt att låsa vinkeln, alternativt att den inte är lika benägen att tappa motståndet.

NZXT_Capsule_underside.jpg

En rolig designdetalj är undersidan av stativet som är beklätt med en gummerad yta för att motverka att stativet sladdar runt på skrivbordet. Denna är infärgad i NZXT:s ikoniska lila nyans. Kul detalj. Stativet är i övrigt helt i metall med undantag för justeringshjulen och anti-glidytan i botten. Det är ett väldigt gediget litet stativ som plussar på den redan mycket stabila premiumkänslan som denna produkten inger.

NZXT_Capsule_quick_connect.jpg
NZXT_Capsule_quick_connect_close_up.jpg

Ett styck ingenjörsglädje i form av snabbfäste

NZXT_Capsule_quick_connect_close_up_pressed.jpg

Enkel och smidig hantering av snabbfästet

Infästningen av mikrofonen i stativet är en snabb enknappsoperation som fungerar alldeles ypperligt. Jag har noterat att andra recensenter haft problem men denna funktionen men det exemplar som jag har haft hemma, har funkat helt utan anmärkning. Enda smolket i den glädjebägaren är att när man väl inte använder sig av det inkluderade stativet så måste en medföljande täckpanel sättas på, om estetiken är viktig.

NZXT_Capsule_LED_on.jpg

Påslagen

NZXT_Capsule_LED_off.jpg

Tystad

På tal om estetik löper det en ring runt botten av mikrofonen som lyser med ett ganska kraftigt vitt sken när den är igång. Ett tryck på förstärkarknappen ändrar ljuset till ett kraftigt rött sken istället, för att indikera att den ärmutad och inte kan användas till att spela in ljud. Jag kan tycka denna ljusring är onödigt stor och lite överdesignad. En enkel knappnålsstor indikator hade räckt.

NZXT_Capsule_connections_close_up_2.jpg

Kablar kopplas in på undersidan av mikrofonen vilket är en lite udda placering och jag hade uppskattat om kopplingarna satt på baksidan av mikrofonen istället, så att de gömdes från blickfånget. Angående USB-kontakten vobblar den hel del och sitter inte ordentligt fast. I och med att den sticker ut på det viset som den gör i botten, är risken ganska stor att den kan åka på en smäll, vilket kan försämra kontakten över tid. Kontakter skall vara tighta och rejäla, här får NZXT hemläxa.

Inspelat ljud

Nedan följer en inspelning gjord med hjälp av NZXT Capsule. Tyvärr kunde jag inte ladda upp i 24-bit - 96 kHz då SweClockers plattform inte stödjer så stora filer som det medför, dock är allting inspelat i den upplösningen och sedan nedsamplat. Samtliga filer ni lyssnar på nedan är i 16-bitar och 48 kHz samplingsfrekvens. Vidare är de komprimerade som MP3 med en kvalitet som varierar mellan 170 och 210 kbps.

För att få ett lite bättre grepp om hur produkten presterar har jag valt att testa mot två andra mikrofoner som finns i min ägo för tillfället.

Modell

Egenskaper

Samplingskvalitet

Beyerdynamic MMX300

13 mm kondensator, kardioid

16 bit - 48 kHz

BOYA BY-M3

? mm kondensator, rundstrålande

16 bit - 48 kHz

NZXT Capsule

25 mm kondensator, kardioid

24 bit - 96 kHz

Först ut är mina Beyerdynamic MMX300. På detta headset sitter det en liten kondensatormikrofon med en diameter om 13 millimeter och den har likt NZXT Capsule ett kardioit upptagningsmönster, vilket då innebär stor upptagningförmåga rakt framifrån och mer begränsat bakifrån. Den befinner sig knappt två centimeter från min mun vid detta testet.

Näst på tur blir BOYA BY-M3 som också den är en kondensatormikrofon av modell mygga som går att fästa på kläder. Jag har inga uppgifter på hur stort membranet är, men med tanke på att det är en liten rackare så är den av det mindre slaget. Den största skillnaden är att den plockar upp ljud riktningslöst, så oberoende av var ljudet kommer från i förhållande till mikrofonen plockar den upp ljudet. Vid inspelningen är mikrofonen på tröjkanten, cirka tio centimeter från min mun.

Sist men inte minst är NZXT Capsule installerad på sitt inkluderade stativ och placerad på mitt skrivbord, cirka 30 centimeter från min mun, då det är på detta sätt som produkten kan användas direkt från lådan och därför anser jag också det mest relevant att jämföra med.

Jag hoppas min genomgång av halvledare var användbart för er och att ni kunde urskilja kvaliteten på det inspelade ljudet. Jag tycker i detta test att min röst låter allra bäst med mitt Beyerdynamic MMX300 headset, men, jämförelsen är inte riktigt rättvis ur ett hänseende: Den mikrofonen sitter extremt nära min mun och med låg förstärkning, vilket gör att bakgrundsljud elimineras mer effektivt än för förutsättningarna för testprodukten.

Samma förhållande går att få till med NZXT Capsule genom att placera även den väldigt nära munnen. Då låter den bättre än mitt headset om ni frågar mig. Ni hör detta i första ljudklippet ovan.

Uppspelat ljud

Även här testar jag med mina Beyerdynamic MMX300. Jämförelsen sker med en Syba Sonic 24-bit USB-förstärkare, som jag till vardags använder i kombination med lurarna. Denna kombination producerar ett mycket behagligt, neutralt ljud som har ett rikt mellanregister samt balanserad diskant och bas.

NZXT_Capsule_connections_close_up.jpg

Den inbyggda förstärkaren producerar i min mening ett alldeles godkänt ljud för de allra flesta användningsområden, men ljudbilden är tydligt överrepresenterad i diskant och bas, som så ofta är fallet med produkter som inriktar sig till demografin av PC-spelare. Mellanregistret stryker tydligt på foten i denna jämförelsen, vilket är något orättvis då den ena produkten - SYBA Sonic - är direkt avsedd för förstärkning av ljud och NZXT Capsule är en mikrofon primärt och ljudförstärkare sekundärt. Summa summarum; ljudet duger.

Slutsats

NZXT Capsule är tänkt att vara en mikrofon som är enkel att plocka upp, installera och sedan är det bara att börja spela in sin röst. Det är därför jag bedömer produkten främst ur detta perspektiv.

Den saknar mjukvara och intrikata inställningsmöjligheter och även om detta kan ses som en svaghet, är det också dess styrka. Som med all hobby blir det snabbt komplicerat när du väl börjar sätta dig in i ämnet ordentligt och inspelat ljud är inget undantag. Då underlättar det att NZXT har designat sin produkt med rätt förutsättningar för att låta bra vid snabb installation.

NZXT_Capsule_hero_high_contrast.jpg

Det finns en uppsjö av olika upptagningsmönster i branschen men här har NZXT valt kardioid och det går inte att ändra på. Det finns inte heller några avancerade ljudeleminerande funktioner, noise cancellation. Även här anser jag att detta både är en fördel och en nackdel.

Fördelen är att helhetsupplevelsen är väldigt enkel. Det är bara att koppla in mikrofonen i datorn och sen är det bara att köra, och enda inställning att bry sig om är förstärkningen som kan regleras direkt på mikrofonen. Nackdelen är för den som är mer kunnig och har en mer detaljerad förståelse för vilka användningsområden som andra upptagningsmönster lämpar sig till, eftersom denne då begränsas till enbart ett.

Det är också viktigt att förstå styrkan med större kondensatormikrofoner. Denna typen av mikrofon är inte avsedd för någon som sitter i en miljö där många andra också spelar in sin röst, i samma kanal eller möte. Det gör att känsligheten i denna mikrofon lätt kan komma att skapa rundgång.

Ljudkvaliteten anser jag är mycket bra och när det kommer till den här sortens mikrofon kommer miljön som den befinner sig i att diktera väldigt mycket hur den upplevs. Direkt ur lådan, installerad och placerad på skrivbordet, gör den ett bra jobb med att fånga min röst på ett naturtroget sätt och är även relativt bra på att eliminera omgivande ljud även om den kommer plocka upp ett visst bakgrundsbuller.

NZXT_Capsule_close_up_mesh.jpg

Stödet för både 1/4- och 3/8-tumsgänga gör den väldigt kompatibel med majoriteten av de stativ och bordsarmar som finns på marknaden idag. Min rekommendation är att satsa på just en bordsarm i kombination med Capsule. Detta för att få den nära ansiktet och därmed krävs inte lika stark förstärkning, vilket leder till ännu mindre känslighet för omkringliggande buller.

Prismässigt ligger den mitt bland liknande produkter från konkurrenter som Blue Microphones, HyperX och Røde. Deras produkter kan i många fall leverera mer funktionalitet, inte minst i form av mjukvara, men även gällande upptagningsmönster. Därför blir det inte mer än silver för min del. Det är en utmärkt mikrofon för den som vill höja sin standard avsevärt utan att för den delen behöva bli en ljudexpert på köpet, men den kunde varit billigare med tanke på detta faktum.

Fördelar

  • Enkel att använda och konfigurera

  • God ljudkvalitet

  • Generellt välbyggd och diskret design

Neutralt

  • Inbyggd hörlursförstärkare

  • Begränsat med inställningsmöjligheter och ingen tillhörande mjukvara

Nackdelar

  • Bitvis tveksam byggkvalitet

  • Sladdrig koppling av USB Type-C

  • Dyr ställt mot konkurrensen

Pris vid publicering: Cirka 1 350 kronor
Lägsta pris just nu: -