Inledning

Gamingskärmar med full HD, 1 920 × 1 080 pixlar, är verkligen gårdagens teknik där allt handlar om att få så hög uppdateringsfrekvens som möjligt på bekostnad av bildkvaliteten. Fast det händer saker och utvecklingen – samt prisnivåerna – skrider framåt. Många tillverkare satsar idag på lägre frekvenser, likt 144 Hz, men större pixelmatriser och även bättre bildkvalitet.

Acer har dock valt att gå en annan väg Predator XB252Qbmiprz, där pixelmatrisen förblir 1 920 × 1 080 medan frekvensen istället ökar. Skärmen kommer med en uppdateringsfrekvens på äkta 240 Hz utan kreativa kullerbyttor från någon marknadsavdelning. På köpet innebär detta också lite bättre bildkvalitet.

acer_xb252q_promo_transp.png

Acer Predator XB252Qbmiprz, härifrån kallar vi den enbart XB252Q, är av samma sort och karaktär som tidigare testade Benq XL2540 och Asus PG258Q. Framför allt Asus skärm är mycket snarlik både till specifikationer och tidpunkten för när modellerna introducerades på marknaden. Även om alla tre troligtvis bär på i grunden likvärdiga eller rent av samma sorts TN-panel finns det ändå betydande skillnader mellan produkterna.

Texten till detta test är något kortare än tidigare skärmtest. Syftet är att snabba upp lästempot och att undvika ständigt upprepande beskrivningar om teknik många redan är bekant med. Är det oklarheter kring termer och teknik, börja gärna med SweClockers guide till Bildskärmar.