Vi rapporterade i maj att stödet för DisplayPort var brett bland många stora tillverkare. Standardorganet VESA försöker stödet att få bredare men det finns konkurrenter.

Gränssnittet Unified Display Interface (UDI) har många fördelar jämfört med DisplayPort, hävdar en av de främsta främjarna Silicon Image. De två största fördelarna är kostnad och kompabilitet. Tillverkare måste inte betala för en licens för att använda UDI-standarden, medan det kostar en hel del att använda sig av DisplayPort via VESA-organisationen.

UDI är också bakåtkompatibel med dagens HDMI- och DVI-standarder, vilket inte DisplayPort är. En annan stor skillnad är att DisplayPort stödjer överföring av ljud, något som UDI inte gör.

Standarden UDI stödjer upplösningar upp till 2560x1600 bildpunkter och stödjer DRM-tekniken HDCP vilka de flesta HDMI-media använder sig av. På grund av att standarden är så pass lik DVI och HDMI skall den enligt Silicon Image vara mycket lätt att implementera på grafikkort och dylikt utan några stora kostnader.

De största främjarna av UDI är: Apple, Intel, LG samt Samsung, som också är med i DisplayPort-gruppen. UDI skall enligt Silicon Image göras klar denna månad, och förhoppningsvis plockas upp av tillverkare direkt. UDI och DisplayPort tävlar med varandra för att bli nästkommande standard för datormonitorer, och vi får hoppas att standardorganen kan komma överens så att det helt plötsligt finns två standarder på marknaden vilket förvillar oss konsumenter.

Läs mer om Unified Display Interface hos UDISIG.

Källa: DailyTech