Ett nytt beslut från Patent- och marknadsdomstolen har lagt ett krav på Telenor att blockera webbsidor där du kan streama upphovsrättsskyddad film, tv-serier och sport utan upphovsägarens tillåtelse. Telekombolaget har valt att följa kravet och undviker därmed att betala vite på en halv miljon kronor.

Beslutet att blockera gratisbaserade streamingtjänster – så kallade "fulstreaming" – innebär att Telenors kunder endast kan streama underhållning via ordinarie streamingtjänster.

I flera år har nya gratisbaserade streamingtjänster skapats och tagits ner lika snabbt. Just det här domstolsbeslutet handlar om sex streamingtjänster som byter domännamn och huvudnamn för att undvika blockeringar.

– Upphovsrättshavare har rätt att begära att en internetleverantör blockerar webbsidor som i huvudsak förmedlar innehåll i strid med upphovsrätten. Vi har redan sådana beslut på plats för andra olagliga tjänster och nu kom alltså ett ytterligare beslut, säger Boel Bengtsson, pressansvarig vid Telenor Sverige.

Domstolens beslut gäller alla de fyra stora internetleverantörerna i Sverige. Om de tre andra operatörerna nu kommer att följa i Telenors fotspår är för närvarande oklart.