Minisforum har lanserat vad företaget kallar sin första ”miniarbetsstation”, MS-01. Precis som tillverkarens övriga datorer handlar det om en kompakt dator som ryms i NUC-liknande litet chassi, men MS-01 kallas inte arbetsstation för inte: Nätverk och utbyggbarhet är anpassat för kunder som behöver allt utom de snabbaste processorerna och grafikkorten.

Datorn drivs av antingen Intel Core i9-12900H eller i9-13900H, men till skillnad från de allra flesta minidatorer går det att bygga ut grafiken från den integrerade Iris Xe-kretsen. Minisforum MS-01 har nämligen en intern PCI‑Express 4.0 x16-kortplats där Nvidias A2000-kort får plats. Arbetsminnet är två SO-DIMM-platser som stödjer upp till 64 GB.

På insidan finns även plats för upp till tre SSD:er, två M.2-kortplatser med stöd för upp till 2 TB var och en U.2-plats som klarar kapaciteter på upp till 22 TB. Varför den inte klarar högre kapaciteter framgår inte, men det är möjligt att en firmware-uppgradering kan ordna det.

De interna komponenterna hålls svala med ett aktivt kylsystem med stora kopparrör, kylfläns och fläktar som blåser ut den varma luften bakåt. Allt ihoppressat till storlekar som passar i det lilla chassit.

ms-01-baksida.jpg

Rejäla anslutningsmöjligheter.

Baksidan av datorn visar tydligt att målgruppen inte huvudsakligen är konsumenter: Där sitter inte mindre än fyra nätverkskontakter – två SFP+ på 10 Gbit/s och två RJ45 på 2,5 Gbit/s – samt dubbla USB4 (Thunderbolt), HDMI och två vanliga USB-kontakter. Den som behöver ytterligare nätverksanslutningar kan ansluta Thunderbolt-adaptrar. Den inbyggda grafiken klarar att driva upp till två 8K-skärmar via varsin USB4-kontakt och en 4K-skärm via HDMI.

Priserna börjar på cirka 8 250 kronor utan minne och SSD:er och Minisforum säger att leveranser kommer inledas i slutet av januari.