Google håller på att rulla ut tre nya funktioner i Chrome som tillsammans gör omniboxen, webbläsarens kombinerade sök- och adressfält, avsevärt bättre.

Den första nyheten är att omniboxen nu automatiskt försöker rätta felskrivna adresser. Utifrån användarens bokmärken och historik kan Chrome gissa vad du försöker skriva och visa det som förslag. Google tar sitt eget Google Flights som exempel och visar hur den som skriver in ”flights” får förslag att gå direkt dit istället för att gå via en Google-sökning. Samma fungerar med andra sajter. Chrome kan också hitta innehåll från dina bokmärken och ge förslag utifrån det.

Men kanske allra mest användbart är att Chrome föreslår den fullständiga adressen till en sajt när användaren skriver in enbart namnet på den, även för sådana sajter som inte ligger sparade i historiken. Det gör det lättare att gå direkt till rätt sida istället för att ta omvägen om en sökning.

The Verge gissar att Google har valt att lägga till de här användarvänliga nyheterna nu av två anledningar: Dels det juridiska läget både på hemmaplan och i EU, dels att AI innebär att Googles söktjänst kostar mer att driva och rena adressuppslagningar leder kanske inte till några vidare reklamintäkter. Att behålla Chromes dominans och inkörsporten till Bard istället för till exempel Bing kan vara viktigare. Hur Google än har tänkt är det glada nyheter för användarna som får mer nytta av omniboxen.