Varje år genomför Internetstiftelsen undersökningen "Svenskarna och internet", som precis som namnet avslöjar är en studie som undersöker svenska folkets internetvanor. Nu publicerar Internetstiftelsen 2023 års undersökning, som bland annat inkluderar statistik över vilka webbläsare som är mest populära.

Studien omfattar endast personer från 16 år och delar upp användning i kategorierna "använder oftast" och "använder regelbundet". Den i särklass vanligaste webbläsaren är föga förvånande Google Chrome, med goda marginaler. Exakt hälften använder oftast Chrome, medan hela 78 procent använder Googles webbläsare regelbundet.

SOI2023-4.1.jpg

Webbläsarstatistik i Sverige.

Näst vanligast är Apples webbläsare Safari, där 22 procent svarar att de använder webbläsaren ofta. Till skillnad från Chrome, som har en förhållandevis jämn fördelning mellan olika kön och åldersgrupper, är Safari främst populärt bland kvinnor födda på 80-talet eller senare. Störst skillnad mellan män och kvinnor hittas i grupperna födda på 90- och 00-talet, där 45 procent av kvinnorna oftast använder Safari.

SOI2023-4.2b.jpg

Statistik över vilken webbläsare som används oftast, fördelat på åldersgrupper.

SOI2023-4.2c.png

Webbläsarstatistik, fördelat på män och ålder.

SOI2023-4.2d.jpg

Webbläsarstatistik, fördelat på kvinnor och ålder.

Efter Chrome och Safari följer Microsofts webbläsare Edge och äldre Internet Explorer, som istället har en äldre användarbas. Där listas grupperna födda 20- till och med 70-talet som vanligast förekommande, allra främst bland män födda på 20-, 30- och 40-talet.

Var sjunde använder Mozilla Firefox

Detsamma gäller inte Firefox, som 6 procent använder oftast och var sjunde regelbundet. Där utgörs användarbasen främst av 80-talister och det är dubbelt så många män som kvinnor som väljer Mozillas alternativ. Internetstiftelsen noterar även att män födda på 90- och 00-talet är de enda som använder Firefox oftare än vad de använder någon av Microsofts webbläsare.

SOI2023-4.2a-1.jpg

Webbläsarstatistik "använder regelbundet".

Bland de 5 procent som svarar att de inte vet vilken webbläsare de använder är äldre överrepresenterade. Därtill är det cirka 2 procent som svarar "annan". Där nämner Internetstiftelsen att det bland annat inkluderar Samsungs webbläsare, men även att flera blandar ihop begrepp och istället nämner sökmotorer som Bing och Yahoo.