Resan mot dagens datorer, telefoner och surfplattor har gått via en rad av experiment och mindre lyckade produkter. Ett välkänt exempel på det senare är Apples produktfamilj Newton, som debuterade den 3 augusti 1993 och därmed nyligen firade 30 år. Först ut var Newton Messagepad 100 som drevs av en ARM 610-processor med klockfrekvens om 20 MHz och totalt 640 kB arbetsminne. Den svartvita, tryckkänsliga skärmen hade upplösning om 336 × 240 pixlar.

Newton_eat_up_martha.jpg

Newton tolkar "Beat up Martin"

Newton-enheterna benämndes som Personal Digital Assistants (PDA) och kan liknas vid digitala anteckningsblock, med tillhörande penna och förmåga att känna igen handskriven text. Det senare var åtminstone ett av de stora dragplåstren, men fungerande inte särskilt väl i praktiken. Serier som The Simpsons har försäkrat sig om att denna brist inte glöms bort i första taget.

De handhållna datorerna under Newton-flagg beskrivs ofta som innovativa produkter och före sin tid, där tekniska begränsningar och höga priser bidrog till att succé uteblev. Hos nämnda Newton Messagepad var ett klagomål den korta batteritid som de fyra AAA-batterierna klarade, medan prislappen om 900 USD av förklarliga skäl var svårsmält. Priset motsvarar omkring 1 900 USD idag.

Apple_Newton_MessagePad_120_(23065179404).jpg

Inte heller 1994 års Messagepad 120 var en stjärna på handskrivna meddelanden. Bildkälla: htomari

Med Steve Jobs tillbaka hos Apple år 1997 avslutades Newton-satsningen, varpå mer krut lades på framgångsrika Imac. Idéer och lärdomar från Newton har däremot tagits vidare till Ipad- och Iphone-världen, enheter som lyckats betydligt bättre.

Ägde du en Newton när det begav sig? Dela med dig i kommentarstråden!