Storbritanniens regering har i flera år planerat en lagändring som ska ge myndigheterna större befogenheter att övervaka privat kommunikation. En kontroversiell del av lagförslaget Online Safety Bill ger myndigheter befogenhet att tvinga företag att skanna privata meddelanden i jakten på barnporr och annat.

Motståndare till lagändringen säger att ändringen innebär att företag som tillhandahåller meddelandetjänster inte kommer kunna behålla totalsträckskryptering, och bland annat Whatsapp och Signal har sagt att de kan tvingas lämna Storbritannien om den röstas igenom enligt förslaget.

Nu sällar sig även Apple till denna skara, rapporterar BBC. Brittiska regeringen har nyligen lagt ut förslaget på remiss och har bett olika aktörer i branschen inkomma med kommentarer. Som en del i det har Apple lämnat in en nio sidor lång kommentar där företaget gör det tydligt att det inte kommer kunna följa lagen utan kan tvingas stänga av sina totalsträckskrypterade meddelandetjänster (Imessage och Facetime).

Apple skriver att företaget inte kommer göra några ändringar i säkerhetsfunktioner för ett specifikt land som kommer försämra säkerheten för alla användare, och kritiserar även andra delar av lagförslaget, som möjligheten för Home Office att begära omedelbara ändringar utan översyn. Apple påpekar också att delar av förslaget är tekniskt omöjliga att genomföra, som möjligheten att stänga av säkerhetsfunktioner i hemlighet vilket är omöjligt då de kräver systemuppdateringar för att genomföras.

Merparten av alla funktioner i Apples molntjänst Icloud skyddas av totalsträckskryptering, men det brittiska lagförslaget gäller uttryckligen kommunikation och den säkra synkroniseringen av hälsodata, lösenord och annat omfattas därför inte.