Det mesta går att göra genom en modern webbläsare och uppdateringar gällande säkerhet, prestanda och funktioner tillkommer med jämna mellanrum. För enklare åtkomst har Microsofts webbläsare Edge dels en horisontell list för bokmärken, dels en vertikal list som utöver bokmärken kan bestyckas med genvägar till bland annat e-post, sökfunktion och spel. Dessa funktioner öppnas i en avskild del av fönstret, utan att påverka resten av webbläsaren.

Windows Central rapporterar nu om att Microsoft i en testversion av Edge experimenterar med möjligheten att frikoppla listen från webbläsaren, för att göra den tillgänglig direkt på skrivbordet. På så sätt får det vanliga aktivitetsfältet sällskap av ett en stående variant som kan användas för att nå webbapplikationer, sökningar och andra program som passar ett smalt bildförhållande. Med nya Bing som del av listen följer också AI-verktyg som Chat GPT och en bildgenerator.

Edge 1.jpg

Chat GPT används direkt på skrivbordet. Bildkälla: Vindows på Youtube

Edge 2.jpg

Listen utan expanderat fönster. Bildkälla: Vindows på Youtube

Microsofts experiment suddar ut gränsen mellan webbläsare och andra program, något som exempelvis kan vara särskilt användbart på bärbara datorer där skärmytan är högst begränsad. Huruvida allmänheten får ta del av den nya funktionen framöver är dock okänt, eftersom den i skrivande stund endast är tillgänglig för en del av de som kör Edge genom "Dev"- och "Canary"-kanalerna.

Brukar du använda webbläsaren vid sidan av andra program? Kan Microsofts test vara något för dig? Berätta i kommentarstråden!