Tidigare i veckan presenterade Oneplus flera nya produkter, däribland sin första surfplatta, Oneplus Pad. Nykomlingen bjuder på en högupplöst 11,6-tumsskärm med 144 Hz uppdateringsfrekvens, Mediateks systemkrets Dimensity 9000 med 12 GB primärminne och ett batteri på 9 510 mAh. Nu visar det sig att surfplattan blir svår att reparera.

När Ars Technica (via Louis Rossmann) lusläser det finstilta upptäcks att Oneplus varnar för batteribyte. Detta eftersom surfplattans batteri är krypterat, vilket Oneplus menar görs av säkerhetsskäl. Exakt vad ett krypterat batteri innebär är inte helt klarlagt, men Ars Technica spår i att det förmodligen betyder att surfplattan vägrar starta utan ett godkänt batteri.

The battery has been especially encrypted for safety purposes. Please go to an official OnePlus service center to repair your battery or get a genuine replacement battery. – Oneplus

Den som behöver ett batteribyte för sin Oneplus Pad pekas mot Oneplus-signerade serviceverkstäder. En lång lista av sådana finns tillgängliga i Indien, men i Sverige skymtas inga officiella serviceverkstäder på Oneplus webbsida, utan företaget vänder sig istället till reparationsbolaget Mcare. Detsamma ser däremot inte ut att gälla de nya telefonerna.

Det finns vissa fördelar med att endast tillåta officiella eller certifierade batterier, där möjligheten att garantera korrekt funktion är den viktigaste. Samtidigt kan försvårad eller icke-existerande möjlighet till reparation leda till att enheter pensioneras i förtid. En möjlig lösning är att göra reservdelar tillgängliga i en butik, som konkurrenten Apple nyligen började med.