Lanseringen av Intels satsning på grafikkort är en riktig longör, där den försenade utrullning försiktigt inleddes i mars. I juni tittade det första dedikerade grafikkortet för stationära datorer ut, i form av Arc A380 – exklusivt för den kinesiska marknaden. Det finns egentligen bara en tredjepartsmodell av detta kort som fått tid i rampljuset, nämligen en variant från tillverkaren Gunnir.

Gunnir är en aktör vars kort är sällsynta utanför Asien, men nu presenteras en Arc A380-modell från en mer familjär aktör – Asrock. Kylarlösningen som följer med Gunnirs tappning är relativt fläskig sett till ändamålet, med två fläktar och höjd om två kortplatser. Namnet på Asrocks bidrag är Arc A380 Challenger ITX och det rör sig således om en krympt variant som passar mindre datorbyggen.

Arc 2.jpg

Grafikkortet har en ensam axialfläkt omgärdad av en svart kåpa, som täcker en relativt tunn aluminiumkylfläns. Nykomlingen upptar två kortplatser, men sträcker sig med längden 190 millimeter endast marginellt bortom PCI Express-kontakten. Bredden är 124 millimeter, vilket innebär att kortet är något bredare än metallfästet som monteras mot chassit. Bildanslutningarna som är insprängda i detta fäste är fyra till antalet: En HDMI och tre Displayport.

Enligt specifikation har Intel Arc A380 TBP-värde om 75 watt och kan således strömförsörjas genom PCI Express-platsen. Asrock väljer att behålla 15 500 MHz för det 6 GB stora GDDR6-minnet, men skruvar upp grafikkretsen till 2 250 MHz. Effektfrågan löses med en 8-pinskontakt. Arc A380 Challenger ITX är av allt att döma ett avskalat kort och saknar exempelvis RGB-belysning. Istället för färgfest lyfter Asrock fram att kylningen är semipassiv, vilket innebär att fläkten inte snurrar vid låg belastning.

Videocardz rapporterar att Asrocks första Arc-grafikkort säljs för motsvarande 192 USD, vilket översätts till ungefär 2 400 kronor inklusive moms. Avslutningsvis kan tilläggas att denna lansering indikerar att Asrock är en av tredjepartstillverkarna som är med på tåget när Arc debuterar på bred front. Därutöver är det mer osäkert vilka aktörer som släpper egna modeller, när Intels begränsade upplaga av referenskort är slutsålda.

Läs mer om Arc "Alchemist":