Tidigare i år publicerade Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, en debattartikel i Dagens Nyheter om bankers och finansiella företags IT-säkerhet. I texten lade Finansinspektionen fram en rad tillvägagångssätt för att förbättra IT-säkerheten på bredare plan och ett av förslagen var att sätta BankID under statlig tillsyn, alternativt ta fram ett statligt alternativ. Regeringen går i linje med Finansinspektionen utreder om att införa statlig e-legitimation.

I ett pressmeddelande om det skriver regeringen att fler förebyggande åtgärder mot bedrägerier måste införas. Bedrägerier mot enskilda personer har ökat med ungefär 50 procent det senaste året och genererar runt 3 miljarder kronor per år, vilket är på samma nivå som narkotikahandel i första led. Vidare ska utbetalningar på felaktiga grunder från välfärdssystemet ligga på mellan 11 och 27 miljarder kronor.

Både Myndigheten för digital förvaltning och Post- och telestyrelsen har fått i uppdrag att undersöka kostnaden för att ta fram e-legitimation, samt utvärdera hur ett sådant skulle kunna användas i kommuner och regioner.

Utöver statlig e-legitimation undersöker regeringen andra åtgärder för att bekämpa bedrägerier. Det omfattar bland annat krav på att tvåfaktorsautentisering vid köp online, samt att införa en ny penningtvättslag som skulle göra clearingorganisationer skyldiga att lämna uppgifter till polisen vid misstanke om penningtvätt.

Utredningen väntas vara färdigställd antingen 31 maj 2023 eller som senast i augusti år 2024.

Skulle du vilja ha statlig e-legitimation?

Källa: Regeringen