De AMD-signerade systemkretsarna hos Sonys Playstation 5 och Microsofts Xbox Series X/S delar många egenskaper de processorer och grafikkort som AMD-rullat ut de senaste åren. De åtta processorkärnorna använder Ryzen 3000-seriens Zen 2-arkitektur, medan grafikdelarna använde RDNA 2-arkitekturen hemmahörande i grafikkort av senaste snitt.

I april framkom att Xbox Series-konsolkretsar hittat nytt hem som hjärtat i stationära datorer, men med inaktiverad grafikdel – mest sannolikt till följd av defekter med oduglighet för konsolbruk som följd. Då skymtades kretsen fastlödd på ett moderkort i Mini ITX-klassen, med ackompanjerande GDDR6-minne och kodnamnet "Cardinal". Nu presenterar AMD produkten på en egen produktsida och vinklar lösningen mot hemmabyggare som eftersträvar enkelhet.

4700s1.png
4700s2.png

Trots specifikationer som påminner om Ryzen-processorer saknas just detta varumärke i processorns namn, som kort och gott är 4700S. Det rör sig om åtta kärnor enligt Zen 2-arkitekturen, med en turbofrekvens om 4,0 GHz – 200 MHz snabbare än hos Xbox Series X. Moderkortet är Mini ITX och således 170 × 170 mm och paketet kommer med en kylare samt GDDR6-minne installerade, där sistnämnda kommer med kapacitet om 8 eller 16 GB. Primärminne av DDR4-typ kan inte monteras.

Inbyggt lagringsutrymme saknas och för att råda bot på det finns två SATA 6 Gbps-anslutningar. Strömförsörjningen till paketet sker över en 8-pinnars EPS i sällskap av den klassiska 24-pinnar stora ATX-kontakten, med spänningsomvandling över fem faser. Vidare står att läsa att den ensamma PCI Express x16-platsen för dedikerat grafikkort endast kommunicerar över fyra banor och valet av grafikkort styrs av AMD:s lista över kompatibla kort, som alla har ett antal år på nacken. I prestandatoppen bland dessa märks Nvidia Geforce GTX 1060 och Radeon RX 590.

Klicka här för att se alla kompatibla grafikkort
  • AMD Radeon RX 550

  • AMD Radeon RX 560

  • AMD Radeon RX 570

  • AMD Radeon RX 580

  • AMD Radeon RX 590

  • Nvidia Geforce GT 710­

  • Nvidia Geforce GT 730­

  • Nvidia Geforce GT 1030­

  • Nvidia Geforce GTX 1050­

  • Nvidia Geforce GTX 1050 Ti­

  • Nvidia Geforce GTX 1060

Visa mer

I anslutningsväg har moderkortet interna kontakter för en USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps), en ensam chassifläkt och ljud. Anslutningarna i bakkant består av fyra USB 2.0, tre USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), en USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps), Gigabit Ethernet samt tre 3,5 mm för ljud. Det gröna kretskortet med permanent anslutna komponenter är således ett alternativ utan särskilt många moderna funktioner eller lysande vägar för uppgradering, men huruvida detta återspeglas i priset är okänt.

AMD uppger inget pris eller detaljer kring tillgänglighet, men produktsidan slår i alla fall inte fast att det är en produkt öronmärkt för en specifik marknad. Om komponentpaketet dyker upp på svensk eller europeisk marknad återstår att se, men klart är att systemkretsar som inte håller måttet för spelkonsoler har fått en andra chans.

Skulle du ha användning av ett färdigt paket med 4700S?