Inlägg

Inlägg som sKRUVARN har skrivit i forumet
Av sKRUVARN
Skrivet av agneroc:

Har haft några soundbars genom åren men aldrig blivit nöjd. Kör numer på separata stereohögtalare bara, bookshelf på stativ på varsin sida tv:n (trådlösa KEFs) Kanske inte lika bra filmljud som en bra soundbar men det är nära, mycket bättre ljud för musik imo.

Musik är imo soundbars Akilleshäl, har själv haft alla möjliga olika ljud-setuper över året (5.1 med bookshelf, 5.1 med golvare, 3.1 med både golvare och bookshelf, och nuvarande 2.1) och min erfarenhet är att soundbars är helt ok och en bra lösning för många när det kommer till TV/film/spel-ljud, men i princip alla jag har hört låter rätt illa när det kommer till musik. Är något med stereo-bilden och antaligen all bearbetning av ljudet, som gör att det inte kan ersätta traditionella stereo högtalare.

Av sKRUVARN
Skrivet av Gurrrra:

Alltså inte en chans att orginal-SW-filmerna inte skulle ha gått med vinst än. Möjligtvis att dom nya gått sämre med tanke på vilken dynga dom är, men orginal-trilogin lär ju ha gått med vinst flera gånger om vid det här laget.

Som sagt, gäller specifict Return of the Jedi, och gissar på att kontraktet bara inkluderar biointäkter. Men med tanke på att den dragit in typ 10x sin budget på bio så är det nog svårt att hävda något annat än att det är ett solklart fall av hollywood accounting.

Av sKRUVARN
Skrivet av filbunke:

Tror inte några skådespelare skulle få för sig att få en lön helt baserad på om filmen går med vinst eller inte, och facket skulle helt enkelt inte gå med på sådant. Vad du tänker på är skådespelare, regissörer, etc som har procent av vinsten som bonus. Vilket numera innebär att de istället kräver procent av hur mycket som filmen spelar in, vilket uppenbart inte går att gömma undan på samma sätt.

Förövrigt så sålde George Lucas Star Wars till Disney 2012 för $4,05 miljarder.

Skrivet av Freezer64Pro:

Jag hittar tyvärr inte källan på det, det är för länge sedan. Troligen var det med tre första filmerna detta gällde. Vet dock att Alex Guniness var förbannad på George och sade att han inte skulle ställa upp igen på grund av just för dålig ersättning som var baserad på vinsten filmen drog in.

Där är det möjligt att du har rätt, det framgick inte. Det stod bara att mängder av skådespelare inte fick betalt då filmen ännu inte hade gått med vinst.

Nu känns det som vi går lite OT, men jag antar på att det är Return of the Jedi som avses här, där det gick en nyhet för ett antal år sedan att David Prowse fortfarande inte fått några pengar från sin procent av vinsten som hade i sitt kontrakt (att han skulle vara helt obetald tror jag är en missuppfattning), för att filmen fortfarande inte gått med vinst än. Vilket är ett solklart fall av hollywood accounting. Bör också nämnas att man även kan ha procent på omsättningen, det är såklart svårare att räkna bort. Och är t ex vad som gjort skådisar som Tom Cruise att tjäna så otroligt mycket pengar på film. Som har om jag inte missminner mig, pga detta dragit in närmare en miljard per film hela tre gånger.

Av sKRUVARN
Skrivet av dool:

Som andra redan varit inne på så ställer jag mig frågande till siffrorna. Är det verkligen så många som piratar?

Min upplevelse av hur folk i allmänhet förhåller kring det här kan sägas vara så här:
- Många bryr sig inte vad dom tittar på. Dom nöjer sig med vad dom har och är inte angelägna att se en viss tv-serie. Dom har sitt Disney+ eller Netflix och låter sig nöjas med det.
- De flesta har inte nån som helst koll på hur man skulle gå till väga för att skaffa tillgång till piratmaterial. Finns inte på världskartan att dom skulle köpa kryptovaluta och skaffa IPTV. Torrent är det samma som TPB och var nåt som försvann för länge sen.
- Det finns en del entusiaster och storkonsumenter som har många abonnemang. Inte så sällan folk med låg inkomst, sjukpensionärer etc som tittar mycket på tv. Upplever inte heller här att det finns nån intresse av att gå över till the dark side of media consumption.

Så, ärligt talat har jag svårt att se att piratkonsumtion skulle vara så utbredd som rapporten ger sken av.

Men det kanske är så att det här med IPTV är en större folkrörelse än man anar?

Skrivet av Thomas:

Kryptovaluta behövs väl inte för IPTV? En kompis frågade om det där (inget som jag direkt rekommenderade), den sidan hade priser i svenska kronor och svensk kundtjänst.
Om man vill skydda sig, så absolut, men pratar vi Svensson så tror jag inte många av de som köper sånt använder kryptovaluta.

Torrents/TPB är väl långt ifrån dött också?

Tror även det är relativt vanligt att man det används en mellanhand för IPTV, att man swishar till en annan tjänst som sedan växlar till bitcoins och för det vidare. Att pirat-IPTV är utbrett och omsätter en jävla slant, är inte bara ihopkokat av mediabranchen. IPTVKing som hade tillslag för något år sedan, hade väl bara i sverige 40k användare á 1500kr om året.

Nu har det väl iof börjat blockas en del, men det var iaf otroligt enkelt att hitta strömmar för live-events, mycket enklare än vad piratkopiering någonsin var för dom otekniska.

Av sKRUVARN
Skrivet av FabriciusRex:

Tror inte ett skit på de siffrorrna. De flesta människor är technofober. Mediavision påstår alltså att 25% av 15-74 åringar har kunskap nog att pirata.

En troligare förklaring är att de ställt frågorna på så generellt sätt som möjligt att de kunnat inkludera fler personer i gruppen som piratar.

"Lyssnar du på musik på youtube?", den typ av frågor. Vilket tekniskt sätt är att priata om musiken är upphovsrättsskyddad. Oj, bröt jag mot swec regel 7 nu?

Håller med om att det låter högt, men jag tror också folk underskattar hur vanligt både pirat-IPTV och fulstreaming är, till och med min far (som är över 74) lyckas hitta fulstream för att se på golf... Tröskeln är (har varit?) liksom lägre än vad torrent någonsin var när det var som störst. Jag har även bekanta som betalar 1000kr+ om året för pirat-IPTV.

Personligen, för en som är uppväxt med piratkopiering hela vägen bak till bbs-tiden så går dessa kommersiella pirat-tjänster emot allt piratscenen stod för en gång i tiden, fattar inte hur man kan försvara sån skit. Det handlar endast om kriminella som blir rika på andras bekostnad. Det finns ju en del dommar och rapporter från skatteverket osv och det är rätt mycket pengar i omlopp. Sen har jag såklart full förståelse för att man har åsikter om nuvarande situation med streamingen och hur lämpliga, eller olämplig metoderna för att bekämpa detta är (t ex det som utspelades under mitten av 00talet vill nog ingen återuppleva).

Av sKRUVARN

Superkonstig nyhet, IoT-versionen av windows kommer väl inte med samma funktioner/tjänster/programutbud som "vanliga" windows 11? Så varför skulle detta vara dom "verkliga" systemkraven?

Av sKRUVARN
Skrivet av DasIch:

Läkaren har inte sagt något. Vilka nivåer som är optimala beror på vem man frågar men det ser ut som att du förväxlat nmol/l med ng/ml.

Nej, det var ingen förväxling

https://www.researchgate.net/profile/Megan-Bourassa-2/publicatio...

Jag vill minnas att IOM (Institutes of Medicine) är dom som används mest frekvent och det var dessa jag syftade på, och dom används ofta i svenska vården och livsmedelsverket etc. Det ser även ut att vara dom som används av amerikanska livsmedelsverket:

Levels of 50 nmol/L (20 ng/mL) or above are adequate for most people for bone and overall health.
Levels below 30 nmol/L (12 ng/mL) are too low and might weaken your bones and affect your health.
Levels above 125 nmol/L (50 ng/mL) are too high and might cause health problems.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

Nivåer enligt Överläkare på Sahlgrenska (också i linje med IOM):

< 25 nmol/L D-vitaminbrist
25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer
> 50 nmol/L Tillräckliga nivåer
75 nmol/L Optimal nivå
> 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå
> 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå

https://www.internetmedicin.se/endokrinologi-och-diabetologi/...

Aja nog om det, nu var det en tråd om viktnedgång och inte kosttillskott Men ja att sikta på 125 nmol/l är det nog ingen risk med, men att ligga på 160+ och forsätta med rätt hög dos är nog rätt omotiverat,.

Av sKRUVARN
Skrivet av DasIch:

D-vitamin och magnesium kan man nästan utgå ifrån att man har låga nivåer. Det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten och solen ger inte så mycket (och generar bara D-vitamin en kort tid om året). Upp till 5000 IU om dagen bör vara säkert för de allra flesta. Undantaget kan vara en liten del av befolkningen som har en genmutation som gör att man är mycket känsligare för D-vitamin - då kan man ta upp runt dubbelt så mycket D-vitamin. Runt 7% av befolkningen har den mutationen.

Högre doser ska man inte ta utan att testa. Det kan leda till hyperkalcemi och njurskador. Även om risken är liten under kortare perioder är det inte värt att chansa.

Skrivet av DasIch:

Mina D-vitaminnivåer var på 61 nmol/l, det var efter ca 1 vecka med tillskott. Inte direkt brist, men insufficiens. Magnesiumbrist (vilket är väldigt svårt att testa för) kan leda till D-vitaminbrist, och jag har mest troligt haft låga nivåer av båda. Nu har jag snittat 12 000 IU om dagen, 400-600mg magnesium och 100-200mcg K2, plus lite zink. D-vitamin i blodet ligger nu på 168 nmol/l, och kalciumjoner är precis i mitten av normalspannet (dvs ingen indikation på hyperkalcemi). Det var 45 dagar mellan mätpunkterna (och nu har jag minskat tillskotten eftersom nivåerna är bra (rentav högre än vad som normalt rekommenderas)).

Vad sa läkaren om det? Om du nu har testat dig hos primärvården alltså. 61 nmol/l är väl inte insufficiens enligt dom vanliga riktlinjerna, och 168 räknas som potentiellt farlig nivå. "Optimal" är väl 75. Har för mig att, när jag undersökte detta ämne tidigare, >125 nmol/L är vad som räknas som förhöjda nivåer och potentiellt farliga, med studier att det evenutellt leder till förhöjd dödlighet och cancer. Finns det någon som helst konsensus om att man skulle vilja ligga över 125?

Har en bekant som gjorde någon självdiagnosering av dvitaminbrist, och började också med rätt höga nivåer kosttillskott, fick sedan en tillsägelse av läkaren vid ett senare blodprov när han hade förhöjda nivåer. Generellt så behöver man ju inte oroa sig för att ta dvitamin-tillskott, men i vanliga fall pratar man ju rätt mycket lägre doser. 12 000 IU är väl väldigt högt, och redan 5000 IU är väl högt om man inte har brist, även om det säkert kan vara vettigt om man ligger lågt för att komma tillbaka på optimal nivå.

Jag tar 2500IE på vinterhalvåret, och vad det finns i min multivitamin resten av året. Gjort ett test, på vintern, låg då runt 80 nmol/l, så enekdotiskt, för mig, så är det optimal mängd.

Av sKRUVARN
Skrivet av ShotInTheHead:

Läste igenom allt igen, då kom jag på en fråga till ^^. Vart gör du dessa slags prover, på VC, Privat klinik?

Även om det går, så är det snålt med sånna tester hos primärvården, speciellt om du inte har tydliga symptomer.

Går väl att beställa hos t ex verlab, kostar runt tusenlappen tror jag för ett stort vitamin/mineral test. Dock kan det ju vara värt det, innan man slänger massa pengar på tillskott man kanske inte behöver. Sen kan nog iof dom flesta äta med gott samvete lite d-vitamin-tillskott över vinterhalvåret och omega-3 om man inte får i sig mycket av det genom kosten, eller äta någon hyfsat multivitamin. Men jag hade t ex inte börjat äta >5000IE d-vitamin-tillskott på sommaren utan att faktiskt ha koll på sina nivåer.

Av sKRUVARN
Skrivet av Joppis:

Har för mig att jag fastnade för version 2.73 eller liknande. Exakta siffror börjar försvinna ur minnet. Installationsfilen borde jag ha kvar i en låda.

Skrivet av danedi:

Har winamp 2.95 på alla mina windowsdatorer samt APE och FLAC pluginsen så man kan lyssna på musik i lossless.
finns att ladda hem alla versioner av winamp på oldversion.com

Ja jag vill också minnas att man stannade på Winamp2 efter floppen av Winamp3, jag tror faktiskt att jag aldrig kört, mer än provat, något nyare än Winamp 2.95. Det fick rulla tills man långt senare bytte till foobar2000.

Av sKRUVARN

Inte för att jag är emot att vara anonym på internet, men för socialamediers framtid så ser jag inte att dom överlever med någon annan lösning. Bott/propaganda/köpta konton (batalklicks) kommer förstöra dessa platformar ändå, och mer avancerade AI-bottar lär väl göra saken ännu sämre. Ser liksom inte en framtid där man vill använda dessa platformar så som utvecklingen ser ut.

Av sKRUVARN

Trode inte ens Uncle Acid and the Deadbeats spelade längre, så droppar dom ett giallo-koncept epos på 80min. Synd bara att man inte kan Italienska!

@Fulci

Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

De spådde rätt verkar det som:

"NVIDIA’s orders are robust, pushing TSMC’s 3 and 4-nanometer production capacity to near full utilization"

https://www.trendforce.com/news/2024/03/04/news-nvidia-report...

TSMC har alltså fullt upp och täljer guld från alla - hoppas Intel får fart på både Battlemage och sina fabriker snart, annars lär det inte bli några prissänkningar på grafikkort i närtid. :-/

Beläggning åsido, varför står det både där och i källans/källa att blackwell ska tillverkas på 3nm när Nvidia redan bekräftat TSMC 4NP (vilket kanske är N4P, men kan också vara något annat, men någon 3nm nod är det iaf inte)?

edit. ser att dom är från innan annonseringen, så troligen bara en felspekulering. Oavsett så kan det mycket väl stämma att beläggningen för 5/4NM nu har börjar bli full (vilket mycket möjligt är delvis pga blackwell ordrar), men den har inte varit det under i princip hela Ada generationen, och TSMC förväntar sig att fortfarande att COWOS kommer vara en flaskals för AI-kretsar fram till 2025.... Dock, ja, börjar ordnarna fylla upp och COWOS kapaciteten öka, ja då är det mycket möjligt att det kommer behöva prioriteras bland kretsarna under blackwell-generationen.

Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

Om TSMC har nämnvärd kapacitet över (vilket känns helt osannolikt btw) så är det kanske för att priserna även hos TSMC påverkas av H100-boomen. Spekulativt kan det vara så att enbart nvidia har någon produkt som kan säljas med vinst på 4N, och de köper inte all produktion för att de vill prispressa TSMC.

In the year 2023, the semiconductor industry faced challenges in achieving the anticipated full recovery during the second quarter. Reports indicate that TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) remains cautiously optimistic about the industry's outlook. Although industry inventory levels reached a near-bottom point in the fourth quarter, a V-shaped rebound is deemed premature. However, TSMC foresees robust growth in 2024
...
Projections indicate that by the end of this year, TSMC's utilization rate for 7/6nm production capacity will hover around 70%, while 5/4nm is poised to approach 80%.

https://www.smbom.com/news/12858

"Supply constraints on AI chips will take about 18 months to ease, the world's largest contract chipmaker said on Wednesday, as companies continue to snap up the advanced processors needed to power generative artificial intelligence applications like ChatGPT.
...
"It's not the shortage of AI chips. It's the shortage of our COWOS [advanced chip packaging] capacity," Liu said on the sidelines of the SEMICON Taiwan industry fair. Demand for COWOS picked up "suddenly," he said, tripling in a year."

https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/TSMC-see...

Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

I praktiken är det ju det, av två skäl. Dels eftersom H100 och 4090 tillverkas på samma nod (4N) och därmed tävlar om samma kapacitet, dels för att du kan träna AI-modeller även på 4090 om du absolut inte kan få tag på några H100.

Om nvidia sålde 4090 mycket billigare än H100 så hade de alltså tjänat mindre pengar eftersom Facebook & co hade kunnat köpa grafikkort istället och gjort jobben på dem. Därför "kan" de inte sälja 4090 billigare.

Här hittar man nog även förklaringen till varför nvidia "snålar" på minnet i sina kort. Tack vare att ex. 4080 super bara har 16gb minne är det inte lika intressant för AI, och därmed ligger det mycket vettigare till vad gäller pris/prestanda än 4090. De behöver inte prissätta 4080 för att skydda H100.

Alltså TSMC har bara haft runt 70% beläggning på 5/4NM (och skulle öka till 80% under 2024), det är CoWoS som har varit flaskhalsen för H100-kretsarna som inte påverkar GeForce-korten. Och varför ska nvidia sälja 4090 billigare oavsett? Enligt senaste kvartalsrapporten så låg gaming-segmentet på näst högsta omsättningen någonsin, och med dessa priser kan vi väl även anta att det gäller vinstmarginal. Nvidia har högst troligen aldrig tjänat mer pengar på GeForce-kort, möjligen exluderat en period under corona/miningboomen.

Av sKRUVARN
Skrivet av isbjoern:

Hoppas mer och mer på att det som LTT pratade om i en av deras poddar för några veckor sedan blir verklighet:

Att Nvidia och GeForce delar på sig och att GeForce blir ett helt eget varumärke som kan sköta sig själv och prioritera kretsar därefter, känns onekligen som den mest logiska lösningen på "problemet" Nvidia står inför att deras AI-kretsar går åt som smör.

Vilket problem? Dom har redan mer eller mindre delat på det, och gjorde det redan med Volta med GV100 då dom bytte strategi och har nu dedikerade kretsar för superdatorer/AI, dom har till och med i vissa fall tillverkats på andra noder. Och det är inte kretstillverkningen som har varit flaskhalsen för nvidia, TSMC har till och med haft relativt låg nyttjandegrad, det är CoWoS som har varit flaskhallsen som GeForce korten inte använder. Rent tillverkningsmässigt har det inte vart någon konflikt här.

Flyger 4000-serien av hyllorna och maskineritet går för fullt? Nej. Hade dom sålt fler kort med lägre priser? Säkert. Men om det vore så enkelt som att dom hade tjänat mer pengar på att sälja mer kort till lägre priser, varför pressar då inte AMD ner priset för att kränga mer kort?

Av sKRUVARN
Skrivet av 0cool:

Nvidia har storföretag i kö som köper deras kretsar för miljardbelopp så de har ju inte mycket till val, de måste sätta höga priser. Det finns inget som grafikkortskunderna kan göra åt det.
Meta sägs ha pyntat 300 miljarder för nvidiakretsar, om Jensen hade sålt de kretsarna för 30 miljarder istället via grafikkortsmarknaden hade han fått sparken av sig själv.

Lite svårare att förklara varför AMD ligger högt, men det kan hända att de måste allokera all kapacitet de kan köpa av TSMC till Epyc och Ryzen och att det faktiskt är (eller har varit) produktionsbrist på grafikkort från deras sida.

Måste å måste. Det är inte GeForce kretsar som företagen står i kö för, och det är (iaf var inte) fullt hos t ex TSMC på de flesta avancerade noder, Nvidias datacenter/AI-produkter har haft andra flaskhalser i produktionsleden som inte är releventa för konsument-produkterna. Vi har ju tur i det avseendet att inte ens "halo" kortet (som nu är 90) delar varken krets eller minne med deras "superkrets":ar.

Sen är det såklart så att just nu, behöver ju inte nvidia kränga mängder av konsumentkort för att hålla tillväxten i rullning, så dom kan absolut försöka maximera marginalerna istället (vilket dom gjort ändå senaste åren).

Av sKRUVARN
Skrivet av Stevenbivenh:

Är kanske inte hugget i sten

<Uppladdad bildlänk>

Rankar dessutom kopite7kimi långt över MLID när det kommer till läckor. Med tanke på hur mycket korrekt databladsinfo han läcker så har han helt klart kontakter i tillverkarledet.

Dock, som nyheten nämner, så är det ju fortfarande inte osannolikt att dom skulle inleda med 5090 och inte hinner lansera 5080, även om det säkert kommer vara annonserat.

Av sKRUVARN
Skrivet av KroesusSork:

Intressant att han var från Ukraina och var 24 bast, men det fick man googla sig till.

Va? All den info finns i första meningen i artikeln (som länkar till officiella pressmedellandet, som öppnar med nationaliteten)

Av sKRUVARN

Åh, 9700 Pro, helt klart min mest minnesvärda datorprodukt. Otroligt grafikkort på så väldigt många plan, och ligger helt klart där uppe i top med nvidias 8000-serie som bästa grafikkortslanseringarna någonsin.

Kom ihåg att majoriteten av "företags-datorer" det året bland mina kompisar kom med nvidia-kort, medan jag själv klev ner i prisnivåerna för att få ATI-kortet, vilket i efterhand visade sig vara ett vinnande drag. inte nog med att vi valde ett billigare system, många av titlarna flöt betydligt bättre på min dator när det var dags för LAN. Får nog också tillägga att det också var första grafikkortet som faktiskt hade någon form av livslängd!