Inlägg

Inlägg som SuperNova har skrivit i forumet
Av SuperNova
Skrivet av Trihxeem:

Här har vi alltså en VD som har 10 miljoner i årslön (EUR 888 987/year) och vad är konsekvensen för honom? Ingen.

Han borde få sparken och stämmas av företagen som förlorade pengar på denna attack.
Avträde

Tyvärr tror jag att de resonerar helt i kronor och ören.
De räknar helt enkelt med att han genom sitt agerande drog in mera pengar till "dem" än vad denna smäll nu kostar.
Det lär ju vara yttersta få kunder som har klansuler i avtal/upphandlingar som gör att de skulle vinna eller ens kunna bryta avtalet pga detta. Kör vi på spåret upphandling så spelar det ingen roll för upphandlaren måste (typ) alltid välja det billigaste budet som lever upp till kraven upphandlaren ställt. Så hur ator är skadan? Kan du tom vara så att det är mer lönsamt att helt enkelt skita i allt som kostar "extra" och hålla nere alla kostnader så man kan placera sig lägst och vinna alla upphandlingarna.

Ibland kan det vara upphandlarens "fel" då denna helt enkelt formulerat upphandlingen på ett sådant sätt företaget anser sig leva upp till dennes krav, fast de egentligen inte gör det. Eller så har upphandlaren helt enkelt inte angivit allt den bör ha angivit.

Sen kan det ibland vara så att det upphandlaren vill ha är svårt att uppnå alt att väldigt få, tom en ensam part, kan leverera det.

Sen har vi ju fall där företaget helt enkelt säger att vi kan leverera X och har rutiner för Y som är ren lögn.

Eller en blandning av allt ovan. Oavsett så är det ju dåligt skött av företaget i det här fallet. Men tyvärr kan det rent pengamässigt ha genererat mest vinst till ägarna.

Edit: Sen ska man skilja på lösenords komplexitet/autentiseringsmetod för Gittan som läser lite mail och skriver lite i word på sin maskin som sitter i ett segmenterat nät och servrarna som huserar alla de kritiska VMarna.

Av SuperNova

Nu är jag faktiskt ingen korvmänniska (eller ja finns ett par undantag) men det känns som att korvgrillning för "korv med bröd" fungerar ungefär så här:

99% beror på i vilken situaltion man är i samt hur man grillar korven.
1% vad man använder för korv**

**Det finns så klart undantag.

Men tänk när man var liten och ute på utflykt. Man grillade korv över en brasa, korven ramlade ner i glöden/askan typ 5ggr, den var bränd, korvbrödet gick av (!) men fan va det smakade gott!
Var det 0 ellet 100% kött i korven? Var den en dyr korv där priset sätts per gram i charken?

En torsdagskväll när man skall slänga ihop en middag på det som finns kvar i kylen hittar man samma korv. Man steker på den i pannan och lägger den i ett bröd. Smakar det bra? Högst personligt men jag är på den nivån att jag nog fan gör pyttipannan av smulorna man sopat ihop under köksbordet istället.

Men för att tipsa om något jag gillar, små vita korta "rostbratvurst'. Dom är jättegoda nästan oavsett vad man köper för fabrikat. Fungerar även bra att bara steka på. Men när man grillar är de helt perfekta som små väntkorvar för grillaren!

Av SuperNova

Va?! Ingen kkrieger-edition?

Av SuperNova
Skrivet av Slimhunk:

Jättebra input allihop, tack!

@flexm
Tack för förklaringen, jag har aldrig använt ett förut utan bara läst/hört att vissa kort behöver mjukvara/drivrutiner för att fungera. Om även datorn du "spelar in" från behöver det förstår jag inte. Då HDMI-porten fungerar menar du att jag kan ta vilket HDMI video-capture card som helst trots begränsat OS?

@SuperNova
Du har helt rätt, det finns en anledning till låsningen och att prata med kollegan hade varit enklast. Vi brukar visa skärmen genom HDMI och kollegan jobbar tyvärr inte kvar. Att spela in videos är ett nytt arbetssätt som inte togs med i utvecklingen. Jag hoppas kunna skapa kursmaterial genom att mata från HDMI.

Jag håller helt med om att jag borde få hjälp av Systemvetarna för att förbereda utbildningen. Tyvärr har jag fått nej på det

@diizzy
Precis! Tack för du hjälpte mig förklara bättre.
Vi får gärna så bra kvalisort som möjligt som är så "lättanvänt" som möjligt. Betala för rätt sak som funkar med minst krussiduller får kosta

Jag tittade på följande men vet inte vad som är "rätt" mjukvara. Men fungerar

https://www.webhallen.com/se/product/353883-Elgato-HD60-X-Ext...

Men det är ju inte OK!
Om du har fått i uppgift att sköta utbildningen SKALL du få den hjälp du behöver för att kunna utföra ditt jobb. Vänd dig till din chef ang detta!

Är det så att system-nissarna säger nej till just ditt förslag på lösning men har erbjudit en annan? Eller är de så att det kategoriskt säget nej till hela iden att skapa utbildningsmaterial från systemet i fråga?

Om de en annan lösning, varför nyttjas inte den?
Om de kategoriskt säger nej till att skapa utbildningsmaterial från detta system, vilket det absolut kan finnas skäl till, så borde de erbjuda sig att sätta upp en testmiljö. Så är det här ni ligger just nu så be om att få en testmiljö utan ex sekretessbeglagda uppgifter osv.

Av SuperNova

Om datorn är så nedlåst så finns det förmodligen ett syfte med det också. Så det är nog ingen ide att börja komma på sätt att gå runt det.

Med det sagt så är det väl bara att du tar upp det men personen som är ansvarig för systemet/maskinen? Om du är satt i en position att göra en utbildning på systemet/applikationen så bör de ju hjälpa dig så du kan utföra utbildningen.

Av SuperNova

Nu har jag inte läst svaret i fråga men det är ju inte helt fel att säga att man kan äta sten för att få i sig mineraler, haha.

Nu är det ju mera lera osv man tänker på men rent tekniskt så innehållet de ju små stenar. Men poängen är att elefanter är inne i grottor och rivet ner lera/sten osv som de käkar för att få i sig mineraler.

Jag vill även minnas att Bear " Drink my own p..." Grylls käkade lera gör att få i sig mineraler i nått avsnitt.

Här uppstår ju även ett väldigt stort problem med dagens språkmodeller aka "AI", nämligen fakta som rent teknisk kan klassas som korrekt men som utan kontext blir helt fel.

Av SuperNova

Vissa tycker säkert att det är kul eller intressant men jag tycker det är ganska irrellevant då kapaciteten att utföra attacker var markant lägre för 25år sedan. Både gällande ren prestanda sett till utförda X per sekund men även kapaciteten på näten i sig.

Lite som att köra 3dmark 99 på en värstingmaskin idag och förvånad när fpsmätaren går över 99.

Av SuperNova
Skrivet av Gruarn:

Det jag har svårt för är att ingen i tråden kan tänka sig in i andras situation? Hela argumentationen handlar om att man antingen är lag hemma eller kontoret och de som inte tycker samma kan inte vara riktigt kopplade. Det pandemin har lärt mig är att olika arbetsuppgifter gynnas av att vara på plats och andra gynnas av att vara på kontoret. Vilket leder till slutsatsen i den sista av @viceroy artiklar kommer fram till:

Distansarbete passar många, inte alla och det viktigaste är att man har möjlighet att välja!

För många är det svårt nog att hålla isär oavsett. Med ett arbete som är inriktat mot tankearbete är inte insikten och förståelsen kopplad till arbetsplatsen: Jag arbetar dygnet runt oavsett vad jag sysslar med. En av mina mest användbara insikter fick jag i duschen, en annan i sommarstugan. Gissa om någon av dem kom mellan 08-17 på en semesterfri vardag? Är tankarna jag tänker när jag tar tvätten mindre värda än de jag tänker när jag sitter i ett konferensrum? De är annorlunda, men inte mindre användbara.

Mycket kan det sägas bero på, men distansarbete? Den rådande åsikten bland ekonomer är att det är Covid-lättnader som kommer tillbaka som en boomerang nu. Det är Nationalekonomi A: Vid en rörlig växelkurs kommer riksbanken behöva kontra stora svepande finanspolitiska satsningar med högre ränta för att kunna stävja inflationen. Nu vet jag inte om det är någon tröst, men vi lever alltså ut ett skolboksexempel. Alternativet hade varit att ta den ekonomiska krisen samtidigt som den epidemiologiska, så det verkar väl ha varit en relativt lyckad gamble.

Skrivet av Broken-arrow:

Dock säger forskning att en paus behöver inte vara sitta ner med kopp kaffe eller ta tupplur. Räcker med du gör något annat än vad du brukar göra när du jobbar.

Altså bryta av arbetet med något annat.

Skrivet av Shiprat:

Om man inte hinner ta tvätten under en rast när man jobbar hemma så har man inte någon riktig rast under dagen. Vet inte vad du tänker att en rast är men om de inte är längre än typ två minuter max så är det inte raster.

Och att sitta och snacka skit med kollegorna över kaffe kanske är en bra sak för dig, men i andra roller är fikat den plats man helst undviker då folk oundvikligen försöker lassa över mer jobb på en där, och även för att när man vill ha rast vill man faktiskt ha en minut för sig själv.

Och hela iden att "knacka kollegan på axeln" skulle vara enbart helt harmlöst är lite naivt det med. Vi har haft samma password till wifi på mitt jobb sedan tio år tillbaka, ändå kommer folk och frågar mig regelbundet om det när jag är på kontoret. Mängder av olika vardagsaker som folk kan sköta själva blir plötsligt något de hellre ber någon annan om när någon annan finns tillgänglig. Mer realistiskt är knacken på axeln oftare "Hej jag pratar med kund x skulle du kunna förklara y för dem" och så får man ursäkta sig för kund x i några minuter och sedan försiktigt läxa upp kollega att vi ger inte crash course i y över telefon då det involverar personskydd och andra saker som kräver riktig utbildning etc. Något som kollegan hade blivit varse som de tagit det genom rätt kanaler istället för att kunna bara luta förbi med telefonen.

Det blir samma dialektik som alltid med denna fråga - beroende på vad ditt jobb är så är distansarbete antingen en enorm lättnad, ett stort problem, eller neutralt. Realistiskt får man acceptera att det är olika, men ändå envisas folk med att säga att de vill att alla ska tillbaka kontoret för de trivs själva bättre så.

Det finns en kategori av folk som, om de inte har konstant omedelbar access till sina kollegors hjälp, verkar känna att de inte kan arbeta alls, detta uppdagades under pandemin. Optimalt noterar man att för att komma vidare i en specifik sak behöver man input från en kollega, och därmed får man vänta om de är upptagna och jobba på något annat så länge. Jag har ofta arbetat en hel del mot fälttekniker där det faktiskt är kritiskt att de får hjälp nu, det blir då lite fånigt när man hör att en kollega känner sig inkapabla att jobba då de hade något problem med skrivaren eller något på kontoret och inte kunde nå en då man satt i telefon.

Kör ett litet gruppsvar här. Jag tog bara väldigt generella exempel. Absolut att en paus inte behöver vara att sitta still och dricka kaffe. Tillhör själv den gruppen som inte gärna sitter still.

Problemet jag märkt av är att folk faktiskt utför saker som inte gör det en paus ska göra, snarare tvärtom om.

Lite som att en snickare tar en paus och lyfter atlaskulor för att sedan vara så trött i armarna att den inte orkar spika fast reglarna under resten av arbetspasset. Påhittat exempel så klart men samma princip.

Sen tycker jag folk ser distansarbete som lösningen på en dålig arbetsmiljö och det ställer jag mig helt emot. Självklart skall man ha en bra och fungerande arbetsmiljö. Har man inte det så måste det ju åtgärdas genom att lösa problemet.

Sen är jag helt med på att alla är olika men när det skall samverkas vilket är en väldigt stor del av arbetet så är 100% distansarbete segare, enligt min erfarenhet. Folk klagar på att det är för många onödiga möten hela tiden men samtidigt vill man jobba hemma och boka ett teamsmöte på 15min för en 3min fråga.

Om en kollega har en fråga till mig så är det ju mycket smidigare att de kommer förbi mig och frågar än mail/pinga/teams/röksignaler där man kollar om vi kan boka ett möte kl xx.xx för att diskutera en sak. Har jag tid så löser vi problemet direkt, sitter jag verkligen fast med något jag absolut inte kan släppa så säger kag helt enkelt att jag kommer förbi så fort jag är klar. Skulle jag finna mig i en situation där man inte betet sig som folk eller "missbrukar hjälpen" så tar jag upp det med den berörda personen. Fungerar inte det så tar man det med sin chef som då blir den som ansvarar för att lösa problemet.

Gällande undvikande av fikarasten så förstår jag att många inte gillar det. Det är helt ok och det behöver inte vara höjdpunkten på arbetsdagen. Men samtidigt om alla sitter och gömmer sig bakom sina skärmar och tar konversationerna via mail så är det ju självklart att man kommer hamna i en sitts där arbetsmiljön blir dålig.

Som sagt, det finns både för och nackdelar med distansarbete och jag tycker att en medelväg med en flexibel lösning fungerar bra.

Sen är folk över lag så jäv_a kinkiga också (åt båda hållen). Om Björne precis ska ha inskolning med snigel på förskolan så kan väl Björne få köra den veckan hemma ifall han snabbt behöver hämta snigel. Eller så kanske Nisse har en tandläkartid på tisdagen och har långt mellan jobb och hem, där tandläkaren ligger väldigt nära hemmet. Klart som fan Nisse kan sitta hemma på tisdagen! Men nej då jäklar ska folk börja med "men jag då?!". Ja nästa gång du behöver det så löser man det på samma sätt.

Ett behov kan självklart vara att man måste fokusera extra på en speciellt viktig sak som har en avgränsad tidsram där personen vinner på att sitta hemma. Kanske måste köra extra inför en deadline och kan jobba över men ändå hinna vara hemma till middagen. Återigen, det får ju inte "missbrukas" så att man belastar den anställde med extra övertid för att de ändå är hemma till middagen.

Kontentan av det hela (igen, enligt mig) är att det fuskas och sinkar arbetet mer, att ha 100% distansarbete än vad man vinner på det. Återigen jag tycker man kan utgå ifrån att man infinner sig på kontoret men att det finns flexibilitet och möjlighet att sitta hemma vid behov.

Nog rantat om detta så kag släppet denna diskussion nu.

Av SuperNova

Jag tycker folk överlag har en lite udda syn på hemarbete.
Visst man sparar tid på att åka till och frpn jobbet och här spelar ju så klart avstånd till arbetsplatsen roll (som man i många fall inte kan kontrollera). Det är smidigt att köra en egen dag då man verkligen måste få klar en sak som man HELT ENSAM hanterar.

Det jag inte tycker är ok är att folk ofta resonerar i stil med "jobbar jag hemma kan jag ta tvätten samtidigt". Fast det är ju egentligen att tumma på reglerna. Har du tillräckligt med tid att sköta tvätten fast du är instämplad så är ju något lite knasigt?

Nu kommer någon säga att jag hade ju rast och då får jag ju göra vad jag vill. Visst men det finns två bristet i de påståendet.
Det första är att arbetsmiljön ofta blir lidande. Att sitta och snacka lite skit med kollegorna over en kopp kaffe ger både en paus från arbetet och skapar bra miljö på arbetsplatsen.

Men den viktigaste faktorn är att börjar man med tvätten så har man ju inte en paus. Tänk på det, familjen har semester men du har haft fullt upp och känner att du behöver ta en paus.
-Älskligt jag tar en liten paus med en kopp kaffe.
-Jaha, behöver du en paus? Då kan du ju ta tvätten!

Nu är ju alla olika men ser man till hela arbetsplatsen/avdelningen så går ju nästan allt sämre av att alla sitter på olika platser 100% av tiden. Knacka bordsgrannen på axeln och fråga om lösenordet till server X tar 5 sekunder. När alla sitter på distans så ska man kolla kalendern, ringa upp, boka teamsmöte, vänta på att "de bara ska bli klara med tvätten" osv osv.

Nu kommer nästa med ett svar i stil med att "men jag blev avbruten med lösenordsfrågan och tappade fokus och hela dagen blev förstörd". Det finns säkert fall där detta kan stämma men jag personligen tror att de fall då man behöver den typen av fokus konsant så har man andra rutiner. Sen kan man säga till sin kollega på ett trevligt sätt i stil med, vänta en stund jag sitter fast med en sak och jag säger till så fort jag kan.

Kontentan är att distansarbete underlättar en del och det kan vara bra att möjligheten finns men arbetsplatsen som helhet blir lidande. Sen är folk för inlåsta i sina hem bakom sina skärmar ändå. Företagen är ju inte dumma heller. Om de tjänat mer pengar på att folk jobbade hemma så hade det ju snarare varit ett krav. Eftersom det inte är det utan tvärt om så har de nog kommit fram till att majoriteten drar en fuling för egen vinning snarare än presterar bättre.

Edit: Viktig edit!
För många blev det problem under pandemin när man på vissa ställen blev tvungen att jobba hemmifrån, då gränsen mellan jobb och fritid suddades ut. Till slut blev det som så att man var på jobbet hela dygnet då man jobbade hemmifrån. Detta i sig är ju ett väldigt problem.

Av SuperNova

Inte det du vill höra nu men inget av det du pratar om kräver något speciellt vid husbygget (annat än ev kabelrör).

Så mitt tips är att strunta fullständigt i allt lull-lull (som smart hem faktiskt är) och lägg alla pengar och tid på det basala. Visst har du obegränsat med pengar och tid så visst, kör.

Men under bygget kommer det uppstå massor och ännu mera saker som skall korrigeras, ändras och förbättras. Lägg tiden och pengarna på detta. Smart-sakerna kan du fixa senare.

Är ju inte jättekul att ligga och styra lamporna från sängen för att döva ångeste över att den öppna spisen hamnade i klädkammaren, för att ni under byggets gång insåg att ni ville flytta köket då ni ville ha utsikt över sjön när ni diskar. Men pengarna tog slut så murstocken flyttades inte.

Kanske inte ett jättetroligt scenario MEN det kommer dyka upp massor som kommer kostar mycket pengar under ett husbygge.

Av SuperNova
Skrivet av ponanmsi:

Att få i två oskärmade cat6 i ett 16mm flexrör är nästan omöjligt, kan gå om det är ett vp-rör utan svängar men även då riskabelt.

Potentialskillnaden kan bli problem, speciellt om det är lång sträcka eller byggnaderna inte är kopplade på samma elsystem.

Jag har själv en cat6-kabel ut till mitt garage som ligger ca 15m i mark och har fungerat utan problem i några år nu (även efter åskstormar), men jag har en billig switch i var ände (med förhoppningen att bara den bränner) och ett överspänningsskydd på både el och data i husets ände.

På ett jobb jag varit på hade internet slagits ut efter åsknedslag väldigt nära anläggningen och endast 1 switch av 3-4 st gick sönder helt, de andra var bara en av portarna och en strömadapter och gick sönder och där var inga överspänningsskydd överhuvudtaget, på switchen som gick sönder helt så hade några komponenter på kretskortet exploderat...

EDIT: glömde nämna att det gick många kablar i mark (ganska långa sträckor) mellan byggnader på det företaget till accesspunkter och kassor m.m. och varje switch satt i olika byggnader.

Hur menar du att potenialskillnaden skall uppstå om det är oskärmade kablar? Absolut att det kan uppstå potentialskillnader mellan olika saker förutsatt att är ihopkopplade på så sätt att de olika jord/spänninssystemen direkt sätts ihop.

Att hus och garage sitter på olika grupper och/eller att första enheterna på kabeln i fråga sitter på olika grupper tar jag för givet. Men att en switch får 226V via fas1 och en annan enhet får 220V via fas2 spelar ingen roll för signalen i nätverkskabeln. Enheterna omvandlar ändå spänningen och signalen i kabeln kommer ligga innom alla ramar.

Hade det däremot varit en skärmad kabel där man förbinder två byggnaders jord så är risken för potentialskillnader stor.

Åska är som sagt ett problem men det brukar sällan vara jättestora avstånd mellan hus och garage så att åskan slår ner mellan dem är nog ganska liten.

Gällande två kablar i 16 flexrör så kommer det absolut bli tajt. Då slangen ligger mellan två hus så tror jag börjarna är få och
"snälla". Sen kan man ju hoppas att de grävt ner ett större

Av SuperNova

Jag är inte riktigt med på varför du inte kan dra en sladd till, till garaget? Även om det sitter ett 16-rör mellan hus och garage idag så får du nog igenom två kablar med lite smörj. Annars är det ju bara gräva ner en ny slang.

Potentialskillnaden folk pratar om lär inte vara något problem om du nu inte kör skärmade kablar. Du kommer inte ha någon potentialskillnad på själva signalen.

Åska, ja chansen finns ju men den är väldigt liten skulle jag säga.

Dra fiber är ju toppen men de kräver ju en del extra både i tid/pengar/utrustning.

Så knyt på två nya kablar på den befintliga, smörj utav helsike, en som drar i ena änden och en som matar på i andra. Kontaktera och lägg tiden/pengarna på annat.

Av SuperNova

Smart ide med en utbytbar kontaktplatta.

Av SuperNova
Skrivet av zOlid:

Jag kan ha lite fel här, så kolla upp det jag säger. (jag orkar inte googla just nu)
Men bidraget som ges för 50% av utgiften på energieffektiviserande åtgärder, där luft/vatten ingår (så vitt jag förstått det).
Det bidraget är väll bara satt till förra året och i år om jag vill minnas?
Dvs väntar du till 2025, så kan du inte ta del av det bidraget.
Jag installerade nyligen ny LVP, och funderar på att komplettera med varmvatten också, för att kunna dra av halva priset på båda.
Fick inte göra det när jag bara installerade en LVP, men om man installerade minst en pump för vattnet, så får man även dra av för LVP.

Tänk på att det är max häften av kostnaderna MEN max 30.000:- för uppvärmingen. Sen finns den en annan avdrag för klimatåtgärder på samma summa men det gäller typ fönster osv.

Sen tror jag att man bara får bidraget om man har direktverkande el eller gas idag. Så frågan är hur man klassar husets uppvärmning idag.

Av SuperNova
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om vi backar tiden längre än 20år tillbaka så fildelades det exekveringsbara filer som bara tusan. Visst råkade folk ut för virus och annat. Men det var svårt för de som gjorde dessa galenskaper att omvandla deras saker till pengar. till de själva.

Ja backar man tillbaka längre än modemtiden så minskade ju risken att viruset löpte amok då det krävdes att man fysiskt sped det vidare. Sen hade ju inte alla hushåll en dator på den tiden heller.

Av SuperNova
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag ska testa på en säker isolerad dator någon gång i framtiden. Jag orkar ej fixa en sådan nu.

Det är så fruktansvärt tråkigt det har blivit såhär. Det har helt tagit död på mindre utvecklare att sprida mindre coola saker, för ingen vågar köra något.. Gör en webtjänst säger någon, ja ingen vågar lämna ifrån sig data till webblösningar för mindre utvecklare.

Det hade annars varit coolt med en Excel VBA tävling, vem kan slänga ihop det bästa breakout spelet i Excel etc?

Fast här var det väl inte bättre förr?
Förr var ju typ modemets uppkopplingsljud "notifieringen" för att du hade fått virus.

Av SuperNova
Skrivet av Eazy:

Under klisterlappen var där en rund mässingsbit och ett hårstrås-tunt hål. La lite olja där, men känns tveksamt att det kommer in nått i det lilla hålet. Ska montera stereon i helgen så får vi se. Gissar att jag får köpa en ny fläkt i alla fall. får bita i det sura äpplet och köpa den fläkten där frakten är dyrare än fläkten. Är ju inga pengar, men känns bittert ändå

Kan du ta en bild?

Av SuperNova
Skrivet av Eazy:

Får prova att smörja upp den och se om det hjälper. Vad rekommenderas att man smörjer en fläkt med? Jag har 5-56, symaskinsolja, silicon-spray och kopparpasta. Kopparpasta gissar jag man bör undvika.

Symaskinsolja blir jättebra!
Ta bort klisterlappen, lägg fläkten ner och starta den sen droppar du på någon/några droppar i hålet vid lagret och låter den snurrara. När du är nöjd kan du sätta tillbaka klisterlappen.

Av SuperNova
Skrivet av Eazy:

Den tjuter rätt högt. Tror den kan ha blivit tilltryckt mot kablar eller nått då det varit trång bakom stereon.

25mm fläktar låter rätt bra.
Men om den ändå är paj och skall ersättas kan du testa att ts bort klisterlappen och smörja fläkten. Vill du vara riktigt noga kan du ta loss låsringen och dra ut fläktbladen så du verkligen får in smörjmedlet.

Av SuperNova

Vad är det för fel på nuvarande fläkt?