Inlägg

Inlägg som Elgot har skrivit i forumet
Av Elgot
Skrivet av lonewolfshade:

Det är väl otroligt lätt att ifrågasätta nyttan av detta.

Har aldrig haft behovet och skulle aldrig låta en sådan funktion finns påslaget på en dator jag äger.

Den extrema risk som recall medför är på inget sett migrerad av "nytta" av att ha en sådan databas.

Man måste väl skilja på för- och nackdelar? Fördelarna försvinner ju inte inte bara för att det råkar finnas nackdelar (även om de kanske är stora för tillfället), och det kan ju hända att man hittar en lösning.

Av Elgot
Skrivet av Whitepilledoomer:

Inte om syftet är informationsextrahering för deras egen användning.

Fast om man ändå ska skicka data från enheten skulle man väl kunna använda den till att förbättra tjänsten? Att de skulle göra det i lönndom är väl knappast troligt (det skulle ju ser väldigt illa ut när det uppdagades)?

Skrivet av BrottOchStraff:

I’m databasen lagras lokalt kan man väl bara aktivera bitlocker eller annan kryptering på hela disken så är det löst?

Problemet är väl att en trojan eller liknade skulle kunna komma åt informationen i dekrypterad form?

Av Elgot
Skrivet av dlq84:

Det underlättar också för malware att ta reda på all din historik med.

Ja, jag säger bara att det låter som en väldigt användbar funktion.

Av Elgot
Skrivet av FX9:

Eller så får man göra som med resten av livet: leva med att saker glöms bort. Ingen stor grej.

Detta handlar ju dock om fallet när man bara nästan har glömt och gärna önskar att man kom ihåg. Man kan förstås överleva ändå, men detta skulle underlätta livet.

Av Elgot
Skrivet av underd0g76:

Vem riktar sig funktionen ens till förutom arbetsgivare som vill ha totalkontroll över vad anställda gör? Det enda jag kan gissa är att Microsoft vill ha mer data till sina LLM och de vill mjukstarta med att funktionen och datan hanteras och lagras "lokalt" för att så småningom när lugnet lagt sig ändra så att (text-)datan lagras hos dem. Det är ju texten i skärmdumparna som de verkar vara ute efter främst av allt.

Kan någon ifrågasätta nyttan med att ha en sökbar historik över allt man har sett och gjort? Tänk att med ganska luddig beskrivning kunna hitta tillbaka till något man vagt minns att man läste för några år sedan.

Av Elgot
Skrivet av Whitepilledoomer:

Angående Microsofts Recall-version: de säger att skärmdumpar inte skickas till server osv... men de har inte sagt något om att data från Recall över lag inte kommer skickas vad jag vet?

Om skärmdumpar lokalt bearbetas och sen skickas datan som extraheras, exempelvis. Då stämmer det de säger OCH inte samtidigt. Inga skärmdumpar, men datan.

De har dock sagt att man inte kan flytta över informationen till andra datorer, så man blir av med den om man behöver återställa datorn. Detta skulle de väl troligen ha en lösning för om saker hamnade i molnet?

Av Elgot
Skrivet av Gurrrra:

Just i telefonernas fall så skulle det för många vara en stor förbättring med en mindre modell. Det är ju verkligen inte så svårt att särskilja sig åtminstone lite, men av oklar anledning så vägrar dom.

I det där fallet krävs det ju inte ens någon innovation, så det borde ju bara bero på att man inte tror att efterfrågan är särskilt stor ändå. Kanske måste man också kompromissa med batteritid och liknade?

Av Elgot
Skrivet av Aka_The_Barf:

Sånt där som var rätt kul att sitta och lista ut hur man skulle göra och pilla och experimentera.

Man känner sig ju alltid lite nöjd när man lär sig något och kan lösa problem, men ärligt talat finns det väl mycket som är roligare än just det där? Det är väl inget man skulle vilja ha tillbaka? Jag tror också att man har glömt att det mest var frustrerande när det begav sig (och man bara ville att spelet skulle starta (med ljud)).

Av Elgot
Skrivet av Gurrrra:

Phablets så långt ögat kan nå, ingen innovation öht, alla bara kopierar det alla andra gör för om man inte är som alla andra så finns risken att man inte blir såld.

Det gäller ju dock att hitta på saker som faktiskt innebär en förbättring på något sätt och det är kanske inte så lätt alla gånger (även om man vill)?

Av Elgot

Det handlar ju egentligen bara om PC i ny formfaktor, och i pc-branschen har vi ju haft kloner utan unika egenskaper i decennier.

Av Elgot
Skrivet av pv2b:

Som sagt, om det inte hade varit väsentligt så hade det inte ingått i pressmeddelandet.

Det är i alla fall enligt Apple väsentligt nog att skriva om det i pressmeddelandet. Hade det inte varit väsentligt hade de inte skrivit om det. Svårare än så är det inte.

Det är lite som att ange en fetthalt på mjölkpaketet. Gör det någon skillnad på smaken om det är 1,0% eller 1,5% fetthalt? Kanske inte, men om man säljer en mjölk med en viss fetthalt och får något annat så är det väl ändå grund för att påpeka matfusk.

Som sagt ska förstås allt man påstår vara sant (i någon mening i alla fall), men tycker du själv att alla detaljer är relevanta? Vad gör du med informationen? Man kan ju tänka ”mer är bättre”, men det är ju inte säkert att det stämmer.

Av Elgot
Skrivet av pv2b:

Om det är oväsentlig information, varför då skriva med den i ett pressmeddelande? Bättre att inte lämna ut informationen än att lämna ut felaktig sådan.

Annars utgår jag från att informationen är väsentlig om den står med i pressmeddelandet.

Det är klart att det som sägs skall vara korrekt, men det är väl sällan särskilt lätt att avgöra vad en siffra har för effekt i praktiken? Gör nio kärnor att spelet blir 10% långsammare? Troligen inte? Typiskt ändrar man ju lite på arkitekturen också, så nio nya kärnor kanske presterar bättre än tio gamla? Man måste testa för att veta (eller kanske ha betydligt mer detaljerad information)?

Av Elgot
Skrivet av andelf:

Tester är också ganska irrelevanta nu för tiden. För vad det ett mått för om enheten var nog bra för de man kanske ha den till, nu är det bara ett sätt för tillverkare att kunna säga: kolla den är "snabbare" än den förra..

Det gäller förstås att hitta relevanta tester (helst exakt på det man själv vill göra) men det brukar ju hitta ut med tiden. Tillverkarens egna siffror kan naturligtvis vara handplockade för att se bra ut.

Skrivet av andelf:

Och nej, 9 eller 10 spelar ingen roll för användarna, men det är dåligt (lättja) ut att ha fel i något så trivialt som antal "kärnor"

Ja, och rätt skall vara rätt förstås. Jag har bara svårt att föreställa mig någon som har antalet grafikkärnor som parameter när man överväger ett köp.

Av Elgot

Kan det verkligen vara särskilt många (någon?) som bryr sig om huruvida det är nio eller tio? Man måste väl ändå titta på tester för att de hur den presterar?

Av Elgot
Skrivet av hakro807:

De första var undermåliga, men man har under många år kunnat köpa Chromebooks som är fullt i paritet med övriga bärbara. Chromebook Pixel, som förvisso hade ett väldigt högt pris, lanserades redan 2013. Och den i fråga om kvalitet och design jämfördes med Macbook Pro. Min Lenovo Yoga Chromebook har varit en av de bästa byggda datorer som jag haft och med mycket lång batteritid. Och det måste vara runt 5 år sedan den släpptes. Nu är ju detta bara anekdotiska exempel, men hade det varit så lätt att ersätta ett normalt OS med en "webbläsare" så skulle inte Chrome OS stått och stampat på samma plats så länge som det gjort.

Fördelen med till exempel Mac är ju att det ofta finns förstklassiga lösningar där webbläsaren inte duger. Office, Photoshop och matlab fungerar lika bra där som under Windows, så ofta är det väl inte så mycket som behöver läras om?

Det man bör fråga sig är väl vad olika plattformar har att locka med?

Av Elgot
Skrivet av hakro807:

En Chromebook erbjuder en webbläsare och ofta väldigt prisvärd hårdvara. Trots många år som alternativ till Windows och OS X har Chrome OS idag inte mer än 2-3 procents marknadsandel.

Fast beror det inte mest på att de ofta är rätt undermåliga? Billiga måhända, men långsamma, nedlåsta och lågupplösta (undantag finns säkert). Det är kanske inte Windows som drar så mycket som att man inte är så sugen på att gå dit?

Av Elgot
Skrivet av Sidde:

Är inte M4ans TOPS-siffror bara uppblåsta jämfört med M3 för att de visar siffrorna i INT8 istället för FP16/INT16?
Det är kanske lätt att få 2x högre siffror om man hanterar ett format som är halva längden.

Jag vet inte hur det förhåller sig, men om möjligheten att köra int8 (effektivt) är ny kan det ju trots allt innebära ett prestandalyft (givet att int8 räcker för vad man vill köra).

Skrivet av Sidde:

Edit: Om det stämmer att Snapdragon beskriver sina TOPS i INT4 är det ju bara ett luftslott av siffror då den egentligen är i prestanda jämförbar med M1 för sin NPU.

Så verkar det faktiskt vara (vilket hade undgått mig). Det var ju plötsligt mindre imponerande.

Av Elgot
Skrivet av hakro807:

Om det var inom samma mjukvaru-ekosystem hade jag förstått det, men valet mellan Windows och OS X är så mycket större än 10 procents skillnad i prestanda. Ingen som är inkörd på Windows kommer välja en Macbook för att den är lite snabbare eller vise versa.

Det kan förstås finnas en tröskel, men många är väl inte särskilt låsta till Windows? Mer och mer körs ju i webbläsaren, och en hel del annat har stöd även för Mac.
Och har du verkligen inte sett folk gå över? Jag skulle hävda att det är rätt vanligt (det var det redan för 15 år sedan (bland studenter) och jag misstänker att M-serien inte har gjort det ovanligare). Det är kanske inte så att man sitter på en topp-windowsdator och byter till Mac för att de är några procent snabbare, men om man skall köpa något nytt är kanske inte Windows ett så starkt skäl att inte välja det bästa?

Av Elgot
Skrivet av 0cool:

Copilot+ kanske blir en väckarklocka till Apple också inte bara Intel och AMD. Det enorma försprånget som Apple haft på laptops är troligen borta, hur ser kunderna då på att betala 23000+ för en burk med 8 gig ram?

Jag tror inte att särskilt många bryr sig om det (så länge allt flyter på med 8 GB), men för att kunna köra alla ai-modeller man rimligen kommer stoppa in i OS X krävs kanske mer minne.

Av Elgot
Skrivet av hakro807:

Fast de innebär för normal användning ett så gigantiskt overkill att huruvida X Elite eller M3 är 10 procent snabbare än den andra är egalt.

Var och en får förstås avgöra hur mycket pengar de vill lägga, men för den optimala surfupplevelsen är det nog MacBook (och kanske dessa) man vill ha (och i ännu högre grad om man vill vara portabel). Några procent hit eller dit betyder kanske inte så mycket, men om man skall köpa något vill man ju gärna veta hur marknaden ser ut så man kan göra ett välgrundat val.