Inlägg

Inlägg som Daytone har skrivit i forumet
Av Daytone
Skrivet av Thomas:

Neo-chassit har ju varit i jättemånga rekommendationstrådar i många månader, så jag tror inte det handlar om någon tillfällig rea. Det har ju legat runt 600 kr i över ett år nu.

Jaja Neo chassitet är bra. Men det är inte det bästa. Då den bara kör rgb och inte argb är Kolink hf mesh bättre. Innan hf mesh kom ut var I3 Neo det mest populära valet. Men då I3 neo och hf mesh kostar exakt lika mycket är det ju såklart att man tar hf om den är bättre. Grejen är ju att konsten av prisoptimering har blivit så fin slipad att en 100kr rea kan betyda mycket.

Av Daytone

Mycket bra artikel men varför blev det en kopia av ett @Fenrisulvfan bygge?

Skämt åsido har jag dock lite tankar om delarna.

Att i3 neo är toppchassit är ju för att det är rabatterat just nu. Om man tittar på någon annan vecka så kommer nog Kolink hf mesh vara högst. Sen att Lancool 216 var andra trodde jag inte. Inget dåligt är de inte men själv hade jag nog vällt något som ett Montech air 903/premium 1000. Men sen kanske de inte direkt är några populära alternativ.

Asrock moderkortet är jag också lite fundersam över. Tänkte när de kom ut att det var bra och jag tog och rekommenderade det lite. Men sen visade det sej att den inte har några rgb headers. För många chassin behövs detta inte men att inte ens ha möjligheten i 2024 är en dealbreaker.

Jag hade själv inte valt rm850e då som sagt i artikeln har den haft problem med coil whine och liknande. Speciellt då den som är rabatterad verkar vara den äldre modellen. Jag hade bara inte tagit risken.

Av Daytone

Mycket bra artikel! Enda jag tänkte på att RX 6600 inte fanns på listan. Jag håller själv koll på alla dessa kort på ett liknande sätt och då är den mycket högt rankad. Är också enda valet för under 3000kr om man inte vill köpa från amazon marketplace.

Av Daytone

Vad är bästa budget nätagget 2024?

Detta med nätagget upplever jag och förmodligen många andra som en utmaning, särskilt när det inte finns några recensioner av de modeller man överväger. Jag undrar därför vad ni anser vara det bästa nätagget för närvarande. Personligen anser jag att budgeten bör ligga mellan 500 och 750 watt och åtminstone vara under 1000 kronor.

Thermalright TR-TB
https://komponentkoll.se/produkt/1393134-thermalright-tr-tb-5...
https://komponentkoll.se/produkt/1393135-thermalright-tr-tb65...
https://komponentkoll.se/produkt/1393136-thermalright-tr-tb75...
Detta är en serie nätaggregat som erbjuder mycket förmånliga priser. 750 watt-varianten kostar mindre än många av de populära 550 watt-modellerna från andra tillverkare. Då dessa är helt nya finns det ännu inga recensioner, och de återfinns inte heller på PSU Tier List. En positiv aspekt är att de är kompatibla med ATX 3.0.

Seasonic Prime B12 BC
https://komponentkoll.se/produkt/146908-seasonic-b12-bc-550-b...
https://komponentkoll.se/produkt/146902-seasonic-b12-bc-650-b...
https://komponentkoll.se/produkt/145531-seasonic-b12-bc-750-p...
Dessa verkar vara bland de bästa valen med en prisnivå som inte är avsevärt högre än Thermalright, och de placerar sig på en B-position på PSU Tier List.

Gigabyte
https://komponentkoll.se/produkt/122279-gigabyte-p550b-str-mf...
https://komponentkoll.se/produkt/1392792-gigabyte-gp-p650g
Dessa är några av de mest prisvärda alternativen. Dock har 550 watt-varianten enbart en Tier D-placering på PSU Tier List, vilket gör den mindre rekommenderbar. Den 650 watt-varianten verkar vara relativt ny och det finns inga recensioner tillgängliga.

Corsair CX
https://komponentkoll.se/produkt/1390696-corsair-cx550-550w
https://komponentkoll.se/produkt/1390698-corsair-cx650-650w
https://komponentkoll.se/produkt/1390697-corsair-cx750-750w
Dessa verkar vara Corsairs nya budgetmodeller istället för CV-serien som många är bekanta med. Tyvärr finns det inte heller några recensioner tillgängliga för dessa.

Deepcool PL
https://komponentkoll.se/produkt/1393157-deepcool-pl550d-550w...
https://komponentkoll.se/produkt/1393155-deepcool-pl650d-650w...
https://komponentkoll.se/produkt/1393158-deepcool-pl750d-750w...
Dessa har eventuellt ännu inte lanserats, men de verkar vara relativt lovande. De är billigare än Deepcools tidigare PK-serie och är kompatibla med ATX 3.0.

Vilket av dessa alternativ skulle ni välja eller rekommendera, eller kanske något helt annat?

Av Daytone
Skrivet av kmkm:

Så nu är min plan att köpa denna SSD till bygget:

Kingston Fury Renegade 2TB

Är det en bra ide att köpa denna ovan? eller finns det bättre alternativ?

Tack för all hjälp i detta uppskattas verkligen ska ni veta!

https://komponentkoll.se/produkt/1006987-silicon-power-xpower...

Denna är relativt intressant men den från kingston är annars det bästa valet och vad jag hade valt.

Av Daytone
Skrivet av OldAndersson:

Tack för hjälpen alla,

Avslutande fråga det är inge super stora släpp mellan nu och typ midsommar som man bör vänta in?

Mvh.

Att vänta på datordelar är ofta ganska lönlönst. Just nu händer inga stora släpp på ett bra tag så hade nog inte väntat.

Av Daytone

https://komponentkoll.se/bild/XMmyZ.png

Här är vad jag hade byggt. Detta ligger då lite billigare än de andra som är rekommenderade. Själv hade jag inte gått för pcie 5.0 moderkort då det inte alls är nödvändigt nu. Det kan vara bra i framtiden om du uppgraderar gpu men det gör ingen stor skillnad. Valde ett annat chassi som jag själv gillar mer men såklart en smaksak.

Håller på med en youtube serie där jag hjälper och förbättrar folks datorbyggen. Skulle detta kunna vara med? Kan ta bort alla namn och sånt om du vill det.

Av Daytone
Skrivet av Trollskogen:

Jag har laddat ner Davinci

Ljudet är som ni säger viktigt. Tänker att jag inhandlar någon form av myggor. Till video har jag en Canon R-kamera, och även GoPro samt självklart en iPhone.

Kanske skall börja bara. Men hade varit trevligt med lite stöd också. Ibland ser man inte skogen för alla träden.

Boya by v1

Denna har jag tittat på att köpa. Om du inte vill göra en lika stor investering som i en rode wireless så borde detta vara tillräckligt bra.

Av Daytone

Jag är också en försökande youtuber/tiktokare (må vara i teknik men ändå) Att redigera är inget svårt alls. Många brukar rekommendera Davinci resolve och det är ett mycket bra redskap. Men för nybörjare skulle jag mer rekommendera capcut. Det är enklare och tar mindre tid i början. Detta är just den viktigaste tiden att försöka börja och inte tycka att allt är svårt. Mitt problem med redigering är inte att det är svårt. Utan mer att det tar väldigt lång tid. Själv tycker jag att det går snabbare med capcut. Vilket hjälper väldigt mycket.

Sen för det faktiska innehållet så är något i still med outdorboys https://www.youtube.com/@OutdoorBoys (fast för tåg). Detta tror jag iallafall skulle vara väldigt intresant där man växlar mellan roliga händelser och fakta. Men något du nog ska fokusa på i början iallafall är short form content. Alltså tiktok och youtube shorts. Då (hur jag har förståt det iallafall) så är svenskt tåg youtube väldigt outforskat just nu. Vilket gör att man vill väka intresse i de som kanske inte har något. Och detta gör short form väldigt bra. Om du vill ha lite tips på hur man redigerar korta klip och hur jag gör det är det bara att fråga.

Men det absolut viktigaste är bara att börja. Man måste testa mycket innan man hittar något som funkar. Att bygga sin egna still är väldigt viktigt också vilket kan ta lång tid. Så det är bara att börja.

Av Daytone
Skrivet av Zajoxx:

Kul att min sida uppmärksammas

@kazarzhan, stämmer!

Men vad har du att säga om din egna sida då? 😀

Av Daytone

Vad tycker ni om speldator.store?

Hej! Jag har kommit förbi denna sajt https://speldator.store/ och undrar vad ni tycker. Jag har räknat ut att de kostar ungefär 25% högre än priset av delarna (vilket är väldigt mycket) men om man bortser från priset verkar allt okej.

De är relativt nya med vad jag kan se typ 5 månader gammalt bolag vilket kan förklara den icke existerande mängden av recensioner. Men är det någon som har haft att göras med detta bolag? Och tror ni att det är något som är säkert att rekommendera till andra?

Av Daytone
Skrivet av Joshua2024:

Utbudet av "bra" chassin hos Webhallen är väldigt begränsat och RTX 4080 Super lyser med sin frånvaro. Du får även förslag på två olika typer av cpukylare.

https://www.webhallen.com/api/cart-img/358198,358596,317526,357904,353847,236123,363038,358165,364944,366917

hmmm dubbla cpu kylare?

Av Daytone

Har ett cooler master nr200p om du är intresserad. Kan släppa den för 300kr.

Av Daytone

1100kr hämtar

Av Daytone

https://komponentkoll.se/bild/zmXvZ.png

Då webbhalens byggare är något extremt dåligt valde jag att bygga den i komponentkoll. Men alla dessa delar finns från komponentkoll för ungefär 39 250kr. Men om du kan bygga själv kan du nog spara ett par tusen.

Av Daytone
Skrivet av mickan87:

Hej,
är ganska novis på gamingdatorer och beställde just denna dator som skrivs om i tråden, bara processorn.
Beställde den från cdon den 12 dec med leverans om cirka 7-10 dagar. Ingenting har hänt....ingenting. Cdon föreslår att jag kontaktar vist men jag har för fan betalat cdon för att de ska sköta sina avtal med företagen.
Min fråga är följande:
fick du din dator till slut och vad är din bedömning?
kan man lita på cdon?

mvh

Du kommer inte komma någon vart med cdon. De är välkända att inte bry sej alls. Om du inte får tag på VIST så tror jag att det finns någon myndighet du kan vända dej till. Kan dock inte tillräkligt om det så kanske någon annan kan säga exakt vilken. Men CDON är det nog kört med.

Av Daytone
Skrivet av Gressie:

Tack så hemskt Mycket Alastor + Moody!

Båda riggen ser extra nice ut, Jag kommer självklart köra på dessa grafikkorten men är bara rädd för en sak har googlat mycket och folk på reddit + youtube säger det är sjukt mkt coil whine på dessa grafikkorten var det pga new release är tror ni detta är fixat? Ser ut och vara någon issue med dual monitor på eller behöver jag inte oroa mig för detta? Tack igen!

Här har du en utveckling utav vad Alastor Moody gjorde. Bara för att få den extra tyst. En AIO behövs alldrig fyllas eller något sånt utan bara kör på för dens liv. De brukar ofta vara kritiserade för kortare livslängd men den jag valde är den Beata som finns med en garanti på 7år vilket är bra med tid.
[/quote]

Tack för infon! Vet du om Inet monterar vattenkylare eller inte?

Inet monterar absolut vattenkylning och de gillar mer det för att en stor tornkylare väger så mycket och kan lätt slitas av från moderkortet i frakt vilket inte är problem med någon aio. Och coil whine tror jag bara var problem med referense modellen och dual monitor buggen var bara när den precis hade släppts.

Av Daytone
Skrivet av Alastor Moody:

Ser bra ut, hade behållit mina RAM-moduler dock.

Kan absolut hålla med om det rent prestandamässigt men om rgb är en deal breaket så är det alltid bra att ha ett alternativ.

Av Daytone

https://www.inet.se/datorbygge/b1466216/ggg

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1466216/ggg

Här har du en utveckling utav vad Alastor Moody gjorde. Bara för att få den extra tyst. En AIO behövs alldrig fyllas eller något sånt utan bara kör på för dens liv. De brukar ofta vara kritiserade för kortare livslängd men den jag valde är den Beata som finns med en garanti på 7år vilket är bra med tid.

Av Daytone
Skrivet av Alastor Moody:

Inga problem med dem. De har dessutom lägre latens.

Peerless Assassin 120 är egentligen bättre än AK400 men det är lång leveranstid på den så därför valde jag AK400 istället som också är en bra kylare.

Håller med om att det är lång leveranstid på thermalright pa120se men du kan ta den vita varianten för 100kr mer och du kommer ändå inte direkt titta på den så mycket.