Inlägg

Inlägg som rwkk har skrivit i forumet
Av rwkk

Begagnat är min främsta rekommendation, och där är oftast AMD rules (beror såklart på dealen) men senaste generationen AMD är inte så prisvärt, speciellt på lägre prisklass, väldigt jämt mellan nvidia/amd.

www.amazon.se/-/en/Powercolor-Radeon-Fighter-GDDR6-Express/dp...
www.komplett.se/product/1252764/datorutrustning/datorkomponen...
Alternativt RTX 4060 för runt 3800kr.

6650xt för det priset har bäst värde, sen kanske inte den kylaren är bäst om man vill ha det tyst. Bäst prestanda för 5k får du av ett 4060ti då amd korten behöver större kylare.

Btw, även en död 1080ti har ett värde, det går att sälja bara så du vet.

Finns denna www.amazon.se/-/en/XFX-SPEEDSTER-SWFT-RX6800-16GB/dp/B09KW68M... men säljs inte av Amazon själva. Tror ändå det är bäst för 1440p till det priset. Edit: är 2.6 slot

Av rwkk
Skrivet av cradappel:

Hej!

Jag hade planerat att köpa ett nytt gpu, inför en ny dator som jag planerat att bygga för första gången. Planerar att köpa ett RTX 4070, men osäker på vilken man bör välja. Hittar på proshop två olika varianter

1. GIGABYTE GeForce RTX 4070 WindForce 2 V2 OC:
https://www.proshop.se/Grafikkort/GIGABYTE-GeForce-RTX-4070-W...
2. ASUS GeForce RTX 4070 ProArt OC - 12GB GDDR6X RAM:
https://www.proshop.se/Grafikkort/ASUS-GeForce-RTX-4070-ProAr...

Jag vill välja det billigare alternativet, men vet inte om det är potentiellt ett dåligt alternativ. Det

sämre kylare är största skillnaden. Asus modellen är bättre, men inte värt de extra 1000kr, speciellt då rtx 4070 är energisnål så den mindre kylaren räcker bra.

Av rwkk

men vad blir faktisk skillnad i spelet? är det endast lite ny story så är det inte mycket att se frame mot för mig, tyckte mest att combaten i första spelet var lite innovativt och kul, men själva storyn var inte så roligt att spela igenom.

Av rwkk
Skrivet av CutMeDown:

Jag har som sagt dålig koll på chassit, förlitar mig helt på Inets datorbyggare för att se vad som passar och enligt den verkar 120mm vara de största som rymms. Alternativet är att göra som nedan så får man in en extra fläkt.

https://www.inet.se/datorbygge/b1527058/7800x3dhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1527058/7800x3d

Vet inte hur mycket den extra fläkten kommer hjälpa. Men An600 kyler lite bättre än AIO:n enligt ett test på youtube, dock i ett ATX case så kanske lägre skillnad för dig.

Tänkte också på PSU, du kanske vill ha 750w för framtida uppgradering, men annars räcker 600w med stor marginal för ett 7800x3d och 4060ti. (TDP är 120+160, riktiga benchmarks under full belastning visar <90+167w, och normalt under spelande belastas inte ens båda så mycket). Man skulle nog kunna köra med 300-350w psu också.

Av rwkk
Skrivet av halojoy:

Jag tycker du valt en bra vattenkylare i din första post.
Så jag tror det kommer funka.
Kör på den CPU du valt.
Tror det kommer gå bra. Det är ju inte den värsta processorn.

CM ML120L? det lät högt och kylte inte ens mitt r5 3600 bra i ett Arx chassi. Såvida de inte ändrat den radikalt.

Och TS, gällande grafikkort, så är ett 4060 mer prestanda för pengarna, däremot är det inte mycket bättre än ett 1080ti och alltså inte ett så stort hopp från ditt 1080 heller. (typ 30-60%).

4070 super ifall du vill köra det mesta på 1440p höga inställningar utan problem.

Av rwkk
Skrivet av CutMeDown:

Jag är inte så insatt i komponent marknaden längre, men något som oroar mig är att jag har läst hur AMD (speciellt med x3d) har använt ganska kraftig marknadsföring för att kompensera för prestanda bristen, och att dem funkar super i vissa specifika scenarion men lite sämre i dem mer vanliga. Vet inte om detta är något som som bär någon sanning, vad säger folk här i forumet?

Vad gäller temperaturer och ström förbrukning, finns det något Intel alternativ som har en lägre TDP med bra prestanda, eller kan man öka kylningen i chassit på något sätt? Känner att jag har lite för dålig koll på vad som gäller i ett ITX.

Vad baserar du det på, userbenchmarks 😂?

Det som är sant är att mer V-cache inte hjälper i alla spel så det kan bero på vilka spel man spelar. Men generellt är 7800x3d den snabbaste processorn för spel just nu, och mer energieffektiv än intels konkurrerande.

Ett stort no-no i ditt bygge är dock kylaren, är uselt. Kan ett Thermalright Peerless Assassin Mini få plats? är bättre, även billigare och mer hållbar, bara problemet luftkylare kanske inte är lika bra i ett itx. Men köp annars en bättre och större AIO, 240mm (två fläktar) minst.

Av rwkk

En fråga bara, vad är det för cpu och ram-minnen som används? Då ryzen 1 & 2 generationer inte har officiellt stöd på 500-serie moderkort och finns ram med i QVL listan?

Jag skulle nyss buda högre men har ett 1700x, som jag först nu läste inte stöds på b550.

Av rwkk

6k+ bör du få utan problem.
Jag bor inte nära så inte så relevant, men kan börja med bud på 5000kr.

Av rwkk

och varför skulle just ".eu" sidor inte funka? Kanske bara var något temporärt med sidan, funkar för mig.
andra .eu sidor
https://ecas.ec.europa.eu
https://sidor.eu

ta bort cache/testa annan webbläsare. Eller annan apparat.

Av rwkk
Skrivet av Edvin1:

Det jag tänkte säga är ”ett länkat psn-konto är inte ett problem. Reaktionerna är överdrivna. Spela spelet eller låt bli. Lipa inte”.

Tycker man inte om något så kan man visa sitt missnöje. Att skriva eller upprösta ett inlägg tar inte mycket av en persons tid. Om tillräckligt måmga gör det kan det ibland leda till skillnad, och då har det varit lyckat.

Av rwkk

30hz är lågt, men du kanske kan vänja dig vid 60hz?

[Samt välj 4g manuellt ifall du inte använder energispararläge. Upplösning, har det 1440p? Gå ner till 1080p? (men frekvens & upplösning spelar ju roll när du använder mobile, inte annars).

Hur stort batteri? En 1500kr samsung har 5000mah och räcker i 2 dagar ifall jag bara använder den lite, men om man bara har 3000-3500mah kommer det såklart inte räcka lika mycket.

Finns många appar i bakgrunden som drar ström. Avinstallera appar, stäng av funktioner (typ plats, nfc, bluetooth etc. ifall de inte behövs) och annat.]
Edit: Läste igenom tråden lite mer och det har redan nämnts.

Men vill man verkligen göra skillnad så är det custom operativsystem som gäller. Roota telefon, installera linux and ha inga onödiga appar alls.

Av rwkk
Skrivet av Heliopause:

Det är lite fladdrigt mellan nvidia och apple för tillfället, de står och väger. Igår hoppade de ner till 3e igen.
"Nvidia's stock market value retreated almost 2% to $2.96 trillion on Thursday"
https://www.reuters.com/technology/short-bets-against-nvidia-...

Men dom kommer förmodligen springa förbi apple med marginal så småningom och ser ju inte omöjligt ut att de i nära tid går förbi microsoft heller.

Jo säkerligen, men för hur lång tid?
Deras omsättning och vinster är knappast nära Apple, och även om de blir det om något år så är det inget som förvantas hålla med den nuvarande strategin. Det är en bubbla även om den har en bas i något verkligt.

Av rwkk

Och under torsdagen gick det ner, återigen tvåa, pfft.

Men mer seriöst, den lär nå $150/aktien och kanske mer, men det kommer krasha ner för eller senare. Sen hur mycket vet jag inte, om det blir till $100, $50 eller $30. Jag tror att det fortsätter uppåt till runt 2026 men inte mycket mer. Ser inte att de största ai-investerarbolagen fortsatt kommer köpa hundratusen och miljontals med $50-200k USD kort varje år...

Av rwkk

eller nej verkar vara dessa https://www.kingston.com/dataSheets/KF432C16BBK2_16.pdf
så 3200mhz. Tror inte ens det finns 2244mhz xd. Borde kanske låtit TS svara istället

Jag kan bjuda 200kr iaf.

Av rwkk
Skrivet av julgranen:

Vad är det för minnen/hastighet?

2244 tror jag det står på dem.

Av rwkk

Bor i Malmö men kan du tänka dig skicka ger jag 250kr inkl. frakt.
Så runt 200+ frakt hur mycket det nu kostar. Swishar i förväg såklart.

Av rwkk

Följer skruvar med? m.2?

Av rwkk

Tar 3600 ifall affären avbryts

Av rwkk

rx 6600 är bättre än rtx 3050 och mer prisvärd.

Annars är rtx 4060 bättre ja

Vill du inte ha höga inställningar så räcker 6600

Av rwkk

150kr, kanske + frakt eller hämtar.