Inlägg

Inlägg som Tommy har skrivit i forumet
Av Tommy

Alternativ till ASRock X300?

Jag har idag en ASRock X300 som agerar off-site backup, men det verkar som att den kan ha gett upp eftersom den inte känner igen nvme-disken som OS:et ligger på och klagar i stil med "boot device not found". Har felsökt en del och det går att hitta igen fler fall med just dessa maskiner från ASRock som har den här typen av problem.

Men då till min fråga; vad finns det för alternativ till X300 i motsvarande storlek?
Mina krav/önskemål;

  • Kompakt - motsvarande X300, dvs ungefär som ett mjölkpaket.

  • 2st 2.5" HDD-platser

  • Helst SO-DIMM

  • Budgetvänligt eftersom den här bara står i ett förråd, behövs inget prestandamonster

Sammanfattningsvis kompakt med möjlighet att återanvända komponenter från den gamla maskinen.

https://preview.redd.it/qqp5ado0hy561.jpg?width=1080&crop=smart&...

Av Tommy

Det här är då en av anledningarna till varför man aldrig frivilligt sparar kreditkortsuppgifter på diverse sidor. Gick in och kollade mitt ticketmasterkonto, har inga kreditkortsnummer där, men antar att dom läckt min gamla gmail, telefonnummer och en gammal postkod. Tror att dom uppgifterna nog går att hitta igen på annan väg också. Bytte lösenord dit, kan inte direkt göra så mycket mer.

Av Tommy
Skrivet av Airikr:

Det finns de som envisas med YouTube för att de kan nå ut till fler personer då. PeerTube finns, men det är tyvärr inte lika populärt som vad YouTube är i dag. Dock har det ett enormt potential till att bli den ultimata YouTube-dödaren.

Först och främst, svinbra val att du har valt att satsa hårt på att försvinna från Google så gott det bara går! Jag valde samma väg något år innan pandemin, och fler borde gå samma väg. Men vi är ju tyvärr vanedjur. Ett stort tyvärr!

Du gav oss en bra lista, och jag håller med om att det tar tid att gå ifrån Googles tjänster. För min del gäller i dagsläget följande:

  • Android > GrapheneOS

  • Gmail > posteo.de

  • YouTube > piped.video via datorerna och LIbreTube via telefonen. Strömmar aldrig nu för tiden, utan laddar hem och tar sen bort det som jag inte "stjärnmärker" (behåller). För nedladdning använder jag Seal till Android och yt-dlp till datorerna (som körs med Linux, såklart (stor Big Tech-hatare här))

  • Google Maps > OsmAnd~ (gratis via F-Droid)

  • Google Search > självhanterad SearxNG

  • Google Tasks > Tasks (som jag har för mig bygger på en liknande tjänst från Google, vars namn jag inte minns (nått kvinnonamn, har jag för mig))

  • Google Photos > lokal lagring tills Immich släpps stabilt

  • Google DNS > Mullvad VPN på datorerna och RethinkDNS i telefonen

  • Google Play > Aurora Store

Jag finner det förjävligt att BankID och Swish kräver Google Play för att fungera. Det borde de inte göra! Att bankens app inte fungerar skiter jag i. Bara jag kommer åt banken via mina datorer så är jag nöjd. Mer omständigt, men det funkar.

För att återgå till att titta på YouTube lokalt, det har sina fördelar.

  1. Du blir inte spårad av Google

  2. Du slipper risken att få videoklippet att buffra

  3. Du har mer kontroll över hur du vill spela upp videoklippet. Jag använder mpv och kan då trycka på , för att gå bak en bildruta, . för att gå fram en bildruta. Gå 5 sekunder framåt eller bakåt med vänster- eller högerpiltangenten, samt gå 10 sekunder framåt eller bakåt med uppåt- eller nerådpiltangenten. Page Down och Page Up för att bläddra bland kapitlen i videoklippet (om det har något), och slutligen Q för att snabbt stänga ner mpv.

  4. Du kan titta på nedladdade videoklipp när du vill, var du vill, hur du vill. Till och med mitt ute på Stilla havet om du så vill. Total frihet!

Men är detta lagligt? Är det lagligt att YouTubers laddar hem och återanvänder material från andra YouTubers utan deras tillåtelse? Same shit, different story.

Mycket bra tips från dig också, hade inte stött på Seal tidigare så jag tog ner den direkt, verkar riktigt bra att kunna plocka länkar från LibreTube och ladda ner med Seal ifall man ska ut och resa till exempel och vill kunna se nåt på flyg/tåg/annat.

Jag har även tänkt prova SearxNG vid tillfälle, har bara inte hunnit dit ännu, har hört bra saker om den. Aurora Store testade jag tidigare, men drog mig ur eftersom dom hade mycket problem med att Google stängde av deras proxykonton eftersom dom bryter mot TOS, och om du använder ett eget konto hade folk rapporterat att Google till och med stängt av personliga konton, det är det inte värt för mig med tanke på hur många användarkonton till olika forum och annat som jag genom åren kopplat till min Gmail innan jag började röra mig bort från Google.

Annars kan jag tipsa om appen WG Tunnel till Android som är en WireGuard-klient, den klarar även av att automatiskt koppla upp sig till VPN när man tappar WiFi. Jag har en WireGuard-server på min router (opnSense) som telefonen automatiskt ansluter till när jag går hemifrån, det är riktigt snyggt faktiskt. Har även Mullvad VPN i samma klient, så man kan välja vilken anslutning som ska användas. Har inte provat RethinkDNS än, men kollade lite och den ser intressant ut. Verkar dock inte som att det gick att ändra DNS utan att koppla upp sig mot deras VPN, det var lite sisådär kanske, men det beror eventuellt på begränsningar i Android, har inte riktigt koll på om du kan ändra din DNS hursomhelst.

Av Tommy
Skrivet av cheben:

Min svåraste sak att bli av med kommer nog vara Android. Hur funkar Graphene? Det jag främst tänker på är BankID och Bank appar. Att leva utan bankID skulle vara väldigt, väldigt jobbigt. Vad funkar, vad funkar inte med avgooglad telefon?

GrapheneOS funkar väldigt bra, jag upplever det primärt som ett vanilla Android utan bloat, det är mest en massa säkerhetsoptimeringar gjorda under huven som gör stor skillnad. Det är inga problem att installera BankID osv från Google Play, men sen använder jag mest Obtainium för att installera övriga appar från F-Droid och github/codeberg i så stor utsträckning som möjligt. Däremot är det nog så att bara det faktum att köra GrapheneOS i grunden gör en enorm skillnad för hur mycket fingeravtryck du lämnar efter dig.

Sen är GrapheneOS väldigt enkelt att installera, man kopplar bara telefonen via USB till datorn och så går man till deras installer på webben, allt görs via webbläsaren. Har aldrig varit med om en så enkel procedur för att flasha en custom ROM.

Av Tommy
Skrivet av Lodisen:

Google som sökmotor är något jag har svårt att gå ifrån. Även fast det blivit enormt mycket sämre senaste åren med alla betalda visningar, SEO-optimering och annat skräp så finner jag Duckduckgo vara betydligt sämre.
Tar det bara ett tag att lära om sig vilka taggar man skall använda vid sökningar, eller vad är grejen för att få relevanta resultat?

Jag tycker allmänt att Ecosia har funkat väldigt bra, det är sällan jag inte hittar det jag letar efter och byter till DDG eller i värsta fall Google. Google är så oerhört dålig idag i mitt tycke, hälften av sökresultaten är ju reklam.

Av Tommy

Jag har avgooglat hårt de senaste åren, är nästintill fri, men det går inte att komma hela vägen fram egentligen, mest pga mobilt BankID och bankernas egna appar som endast går att installera via Google Play.

I övrigt så kan man ersätta det mesta t.ex. såhär:

  • Google Search -> Ecosia/DuckDuckGo

  • Google DNS -> Quad9

  • Gmail -> Proton Mail

  • Google Photos -> Immich

  • Youtube (desktop) -> Piped (tredjeparts frontend som är mycket snabbare och inte kräver autentisering)

  • Youtube (android) -> LibreTube (ansluter till Piped)

  • Google Maps -> OpenStreetMap (appen OsmAnd+ på Android)

  • Google Tasks -> Obsidian eller motsvarande, finns många alternativ

  • Google Android -> GrapheneOS

Att avgoogla är inte gjort över en natt, men fan så skönt det är när det är gjort och man slipper få t.ex. notiser i telefonen när dom har skannat dina foton och kompilerat ihop nåt kollage med fula effekter på. Googles tjänster funkar generellt väldigt bra så vissa alternativ är lite opolerade i jämförelse, ibland hittar man kanske inte en destination i OpenStreetMap, men även om man i det läget då halar fram Google Maps så har dom tappat typ 99.9% av all data om dig ändå, så det spelar mindre roll.

Ska nog ta och se vad LTT hittar på, dom kanske har grävt fram nåt alternativ som jag missat.

Av Tommy

När får vi möjligheten att använda markdown i forumet istället för forntida lösningar som BB-kod?

Av Tommy

Smarta persienner och gardiner

Har vi någon eller några här som kör smarta persienner eller gardiner hemma?

Jag är ute på jakt efter nåt bra och har inte riktigt pejlat in vad som skulle bli bäst. Mina önskemål är få men avgörande:

  • Inga beroenden till proprietära protokoll, appar eller cloud

  • Körs helst direkt över WiFi

  • Kan kommuniceras med via MQTT på nåt sätt

  • (Kan flashas om med ESPHome för att uppfylla ovanstående)

  • Ej batteridrift

Lokalt säljs t.ex. Luxaflex, men dom har en egen gateway som dessutom ska vara rätt dålig och tappa anslutning mm, blev inte så sugen på den även om driften var tyst och fin när man visade dom i butik.

Somfy finns också lokalt hos en återförsäljare som jag inte hunnit besöka än, men vet inte riktigt hur deras sortiment är idag, hittade en mycket lovande komponent som skulle ge kontroll över deras RTS-serie men verkar som att den är på väg ut och att det är "IO Home Control" som är den aktuella varianten.

Av Tommy

Jag har kört med ecosia.org ett tag och tycker att den är bra

Av Tommy

Hur många är det som på riktigt vill gå runt med en sån där pryl på huvudet?
Inte nog med att den är ful och otymplig så är det ju inte direkt så att man själv hade velat flagga med att man har nåt värt 60kkr fastspänt på huvudet. Har väl aldrig varit så lätt som nu att plocka ut måltavlor för stöld och rån bland folk som med den här nyheten.

Av Tommy

Återupplivar tråden en sväng här nu, hittade nämligen dessa "Beau Clips" som jag undrar ifall nån känner till var man kan få tag i dessa (eller motsvarande) i Sverige? https://beauclip.com/

Av Tommy

Tack för svaren i tråden, ska se vad det blir men det lutar åt att ta hem ett gäng såna där från amazon.se.

Av Tommy

Ser ut att vara det ja, du kunde alltså söka på engelska på amazon.se?
Jag kliade mig mer i huvudet kring vad en sån här krok heter på svenska...

Av Tommy

Var hittar man såna här upphängningskrokar i Sverige?

Det finns en typ av krok för upphängning som kallas "flush mount bracket" på engelska för att montera tavlor och annat tätt mot vägg. Man kan hitta dom på t.ex. Amazon, men jag har inte lyckats hitta motsvarande i Sverige, är det någon som vet ifall det finns en svensk butik som säljer dessa eller motsvarande?

Av Tommy
Skrivet av durrav:

Ja, man behöver Plejd-appen för att lägga till nya enheter i systemet så att enheterna kan prata med varandra, samt för att göra inställningar för enheten. Enheterna har inget eget webinterface som tex Shelly har. Men när enheten väl är inlagd så kommer den fortsätta att fungera även om Plejd går i konkurs eftersom all kommunikation sker lokalt och alla inställningar sparas lokalt i enheterna och inte i något moln.

Okej, då är man typ fortfarande rökt om man t.ex. måste nollställa en enhet och appen inte skulle finnas tillgänglig längre. Tack för förtydligandet, jag var inte helt på det klara med hur det låg till.

Av Tommy
Skrivet av durrav:

Plejd är ett helt lokalt system som ansluter till både appen och Home Assistant via bluetooth (har inte ens deras gateway). Skulle Plejd mot förmodan läggas ner så kommer allt fungera ändå. Den enda gången det blir problem är om en enhet går sönder, då kan jag inte ersätta den med en ny Plejd, om Plejd inte finns. Appen kommer heller inte att uppdateras och kan inte laddas ner på nya enheter om den försvinner från AppStore/Play Store, men systemet kommer fortfarande fungera internt och mot Home Assistant, så länge den inte skickar ut en firmware som blockerar något. Plejd mår dock bra som företag och jag är inte speciellt orolig att det skulle läggas ner. Isåfall får jag hitta en annan lösning när det händer.

Molntjänster undviker jag också så mycket som möjligt, men som du säger så finns det undantag när man är så illa tvungen. Jag har också en Roborock, plus en värmepump via Tuya (fick inte Localtuya att fungera med den) och en Husqvarna Automower som är beroende av molnet för att kunna anslutas mot HA.

Jag hängde inte riktigt med, behöver man Plejd-appen för att onboarda enheter, eller går det att göra helt utan den?

Angående robotgräsklippare kan jag tipsa om OpenMower ifall man är lite pysslig av sig: https://openmower.de/
Har tänkt bygga en sån själv inte alltför långt i framtiden, men har inte hunnit börja än.

Av Tommy
Skrivet av durrav:

Jag var också emot stängda system innan, men bryr mig inte så mycket längre så änge det går att integrera via tredjepartssystem. Kör man tex Home Assistant så spelar det mindre roll. Har inget intresse av att integrera Hue eller annat in i Plejd-appen ändå

Det där resonemanget håller tyvärr bara så länge företaget i fråga fortfarande finns och har sina servrar igång. Om Plejd lägger ner så har man bara brevvikter kvar i huset, medan Shelly kommer att fungera tills hårdvaran potentiellt ger upp.

Men man har i vanlig ordning sina egna avvägningar i hur man går tillväga, jag kör som sagt inte stängda system på grund av ovanstående, totalvägrar enheter som måste ansluta mot cloudtjänster också, vet inte hur det var med Plejd, har för mig att dom gick att confa med bluetooth, men minns kanske inte helt rätt. Jag har ett undantag hemma och det är dammsugaren från Roborock som tyvärr än så länge inte gått att "roota" med Valetudo, om dom kommer på en metod för att göra det så kommer jag fixa det omgående.

Men ja oavsett så hoppas vi på en ny dimmer från Shelly i Gen 3-serien, det skulle bli ett givet köp av en sån

Av Tommy

Tack för bra tips i tråden! Jag tror att vi kommer att lägga oss på en rätt lugn nivå med det här eftersom vinsterna verkar vara rätt små överlag ändå, vi har dessutom fjärrvärme så vi kan inte påverka värmekostnaden genom att köra en värmepanna vid rätt tid.

Det jag tänker mig är att jag ska sätta upp en display nånstans med en dashboard med överblick av elpriserna, och förmodligen lite annat också, typ väderprognos och busstidtabell in mot stan t.ex, så kan man slå flera flugor i en smäll.

Vad var det för klocka du nämnde @aragon? Blev nyfiken på hur den såg ut och vad man kan göra med den.

Av Tommy

Optimera användning av el till bäst pris

Har någon här fixat övervakning av elpris till sitt hem så att man kan optimera när man t.ex. kör tvättmaskinen för att få det så billigt som möjligt? Var hittar man elprisdatat i så fall, och hur har ni integrerat det i vardagen - rita ut en graf på en webbserver/display eller typ skicka notifikation till telefonen när man är under nåt tröskelvärde till exempel?

Nyfiken på vad man kan göra med det här som borde kunna resultera i många sparade kronor i längden.

Av Tommy

Intressant att du tar upp just Shelly, jag har ett rum som jag vill installera dimmers i, men har undvikit att slå tag i saken just för att Shelly bara har en dimmer från deras Gen 1 produktserie. Jag använder Shelly till allt annat jag har och är supernöjd, men man ska definitivt hålla sig till Gen 2 och uppåt så långt det bara är möjligt, mycket stabilare och robustare produkter, ofta med ESP32 i grunden istället för ESP8266 som är äldre.

Jag kommer dock att vänta och hoppas på att Shelly släpper en Dimmer 2 istället för att gå på Plejd, vägrar stängda ekosystem i mitt hem