Inlägg

Inlägg som vigsius har skrivit i forumet
Av vigsius
Skrivet av warp64:

Bara for att dubbelkolla, du har Swish:at pengarna till ett nummer du fått från Tradera, inte ett nummer du fått från säljaren?

swishen gick direkt till tradera som agerar mellanman. på siwsh appen står det "tradera" och det är tradera som håller i pengarna just nu.

Av vigsius
Skrivet av isbjoern:

Köpte en GPU på Tradera i höstas för 13000kr. Direkt efter betalning fick jag ett mail om att säljaren granskades och att Tradera inväntade mer information från säljaren, som tur var så valde jag till Köpskyddet även fast det var svindyrt.

Efter 2 dagar så fick jag ett mail från Tradera att de godkänt köparen och att affären kunde gå vidare, men de ville ändå att jag skickade ett OK till dom när jag mottagit varan och allt var som det skulle.

Köpet fungerade bra och jag meddelade Tradera detta.

Dock vet jag inte om det såg ut som att säljaren var avstängd under denna processen... minns inte det tyvärr.

jo alltså jag själv har blivit granskad när jag sålde en macbook för ca 8000. minns inte hur processen såg ut men det var otroligt simpelt att gå igenom. inte då blev mitt konto tillfälligt avaktiverat, utan jag kunde bara inte ta emot pengar tills dom hade granskat mig. tog ca 3 dagar sen var allt okej igen. i detta fall menade tradera att säljaren inte heller var avaktiverad men att dom enbart granskade kontot. jag tycker dock det är skumt och onödigt att frysa all kommunikation om det faktiskt är så att dom bara granskar för att summan var hög.

Av vigsius
Skrivet av sweisdapro:

Håll tummarna för att de ger ett svar imorgon.
Men oavsett vad de svarat än så länge så står jag fast vid att jag inte tror att de legalt kan "ha kvar" pengar som skulle gått till en säljare som de stängt av så att affären inte kan genomföras; pengarna får anses som antingen dina eller säljarens, men borde aldrig kunna ses som Traderas.

precis min tanke. om dom själva inte hör av sig imorgon kontaktar jag dom själv via kundtjänst. att tradera agerar mellanman även när det gäller swish-betalningar måste vara något nytt. det var liksom hela anledningen till att jag valde swish över bank/klarna. om dom väljer att skicka över pengarna till säljaren istället hoppas jag på att jag ska kunna kontakta säljaren på nytt också.

Av vigsius
Skrivet av sweisdapro:

Jag skulle våga påstå att det är direkt olagligt för dem att ta emot pengar som mellanhand, stoppa säljaren utan att betala, och sedan inte skicka tillbaka pengarna.
Redan som det är tycker jag att det juridiskt är lite av en gråzon kring om köp via tradera borde hanteras som köp av privatpersoner eller av företag givet hur det fungerar i praktiken. (KKL eller KL)

Jag:
"om ni bedömer att affären inte kan slutföras, får jag tillbaka pengarna från er?"

Tradera:
"Vi kan ej svara på frågan just nu
vi kommer behöva avvakta tills imorgon."

Av vigsius
Skrivet av Hakinger:

Det vore verkligen skandal om Tradera skulle stjäla dina pengar bara för att de stoppat säljaren.

om säljaren tog pengarna och drog, fine. det har hänt förut och Tradera kan inte göra mycket. Men om Tradera sitter på pengarna borde det väl inte vara något problem att stoppa affären och skicka pengarna tillbaka till mig?

Av vigsius
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag tror inte tradera gör en granskning av säljaren för att de tycker det är roligt.

"Säljaren frågade mig varför hon inte fått betalningen än" tyder på att personen vill ha stålarna brådis, de som är seriösa har sällan bråttom att få stålarna in på kontot omedelbart, vilket för mig ringer lite varningsklockor. Sedan kan såklart nyanserna fallit bort i texten här.

Vara orolig? Du kan nog inte påverka systemet så mycket utan det handlar nog mer om att sitta i båten och åka med på åkturen.

Skrivet av Joppis:

@vigsius Vid tillfället när du köpte varan så kan säljaren ha varit anmäld av en annan köpare. Tradera granskar alla betalningar och finns det något pågående ärende så kan övriga affärer pausas. Detta för att säljare som inte sköter sig ska stoppas så tidigt som möjligt.

Hon frågade varför hon inte kan se pengarna efter att jag skrev "nu ska betalningen vara skickad", eftersom det brukar gå fortast med Swish.
Det kan vara så att jag blev hårt lurad och får det väl vara så, men varför skulle då Tradera behålla pengarna om jag har blivit utsatt för bedrägeri?

Av vigsius
Skrivet av DavidtheDoom:

"Vad är förutsättningarna för att få köparskydd?
Du kan välja till vårt köparskydd om du betalar med Kortbetalning, Google Pay, Apple Pay eller Swish där Traderas står som mottagaren.

Köparskyddet går inte att välja bort om du betalar med Klarna eller PayPal

Köparskyddet kostar 5kr + 5% av varans kostnad, max 750kr
Gäller oavsett om du valt faktura eller delbetalning"

Har du valt till köparskyddet? Annars handlar det nog om att tradera ska hinna granska säljaren inom någon tidsfrist innan pengarna juridiskt måste skickas vidare till denne.

köparskyddet väljer jag oftast bort då jag vill att pengarna ska komma direkt till säljaren (på bekostnad av säkerheten då antar jag), men då ligger det åtminstone i mina händer om jag förlorar mina pengar på bedrägeri eller inte. Jag tänkte att Swish var direkt kopplat till användarens nummer men tydligen inte. Brukar Tradera sätta stopp när det handlar om större summor eller bör jag vara orolig?

Av vigsius

Säljare på Tradera avstängd/granskas efter köp?

Hej
Jag köpte igår en väldigt dyr produkt från en verifierad säljare på Tradera med bra betyg. Jag betalade med Swish (genom tradera) och till skillnad från alla andra gånger gick betalningen inte igenom på en gång. Säljaren frågade mig varför hon inte fått betalningen än men det kunde jag inte svara på. Vi enades om att vänta till dagen efter (idag) och om betalningen inte kommit skulle vi kontakta Tradera om ärendet. Om pengarna kom tillslut skulle hon skicka varan så fort hon fått betalningen.

När jag kollade statusen imorse var betalningen fortfarande "under behandling" av Tradera och kontot hade blivit avstängt. När jag kontaktade Tradera sa dom att användaren granskas av Tradera och att jag ska avvakta tills imorgon. Dom kunde dock inte svara på om jag kunde få tillbaka mina pengar om jag aldrig får varan, trots att pengarna ligger hos Tradera och inte säljaren (Traderas ord).

Har någon annan varit med om liknande och hur brukar det sluta? Summan ligger ~10k så det hade varit jäkligt surt om dom gick upp i rök bara sådär. Snudd på om dom ens får hålla på användares pengar om affären inte går att genomföra?

Av vigsius
Skrivet av vrmlnd:

Ja tyvärr kan det vara riktigt petigt, men använd bläster och rostätare, samt en vettig rostskyddsprimer och se till ta av skärmen och ta bort rosten på baksidan också, så bör det hålla ett antal år

då får jag göra mitt bästa! jag har använt carosol rostätare förut, men jag kanske missade att man ska tvätta bort den innan man lackerar? annars verkar all lack uppepå carosolen ramla loss. kanske en miss på min del men som jag förstod det sa allvetarna på internet att man ska behålla den under grundlacken (?)

Av vigsius
Skrivet av vrmlnd:

Se om du kan få tag på en ersättningsdörr i rätt färg, som du byter ut, det ska inte vara några konstigheter för en amatör om man har en dag på sig. Resterande rost slipar du och lackar, använd den dyrare 2k-klarlacken och se till att du verkligen får bort all rost innan du målar över, så kommer det bli bra (eller ja - bättre i alla fall). Om du trivs med bilen och den är schysst i övrigt (mekanik och el), hade jag inte tvekat.

enda felet just nu utöver rosten är väl att klimatkontrollen permanent verkar vara på auto, och det går inte att stänga av. dörrar finns det gott om i samma färg och inte allt för dyrt. rost i skärmar har jag gett mig på innan på tidigare bil men det brukar alltid klara sig en säsong och sen får man börja om. tycker att det är lite konstigt att det alltid kommer tillbaka trots att man fått bort allt, men det är väl bara så fuktangrepp fungerar.

Av vigsius
Skrivet av BrottOchStraff:

Ja exakt. Svenska karossverkstäder lever i princip på garantiärenden så de tar duktigt betalt. Väldigt få privatpersoner som bekostar omlackeringar av bilar om det inte är olika hobbyister som samlar på bilar osv.

Jag var ett tag inne på att bila ner till Lettland och lacka om min ford focus där, men orkade inte till slut

förståeligt! lite synd, eftersom jag gärna hade sett min bil rulla tills dom 40-50k mil som vissa äldre daily drivers vi ser idag. det gör även lite extra ont när just en Saab inte går att rädda. Det blir ju bara färre och färre. Det får bli att köra sönder denna och skaffa lite finare när jag har råd

Av vigsius
Skrivet av BrottOchStraff:

Inte värt att lägga tid i princip om du inte gör det hos karossverkstad. De kommer tillbaka efter en vinter. Har försökt många gånger förr. Men behöver byta ut paneler eller skära bort sätta dit ny plåt och lacka om

detta kostar då mer än vad bilen är värd gissar jag?

Av vigsius
Skrivet av MrWIB:

Kolla skroten efter dörrar, är det pendlings/bruks-bil kan man ju stå ut med det mest
Jag har lagat rost med viss framgång på olika bilar, men den har en tendens till att komma tillbaka, så var beredd på det. Å andra sidan är det inte ett jättejobb att slipa och spraya ...

jodå dörrar finns billigt och i bra skick. jag funderar mest på kostnaden för att en verkstad ska byta dörrar. eller om det är enkelt nog att göra själv. jag har inte mer kunskap om bilar än andra average joe.

Av vigsius

Orka fixa rost på Saab NG9-3?

För ett tag sedan köpte jag en helt vanlig Saab NG9-3 Linear som ligger på strax under 18,800 mil. Tyvärr hade jag ganska dålig magkänsla redan vid köpet, men jag hade av olika anledningar inte tid att kolla efter en annan bil, plus att jag hade åkt ganska långt för att titta på denna. Jag fick bilen för 30 laxar och den har rullat på fint förutom större rostangrepp.

Finns måttligt vid skärmkanter som är vanligt med bilar från 2000-talet. Det som gör mig osäker är på vilken nivå jag ska försöka laga detta? Skärmkanterna går nog att slipa och lackera själv, men problemet ligger i dörrarna där höger fram har fått rosthål under handtaget samt i nederkant vid sparklådan. det verkade inte så illa när jag köpte bilen, men senare inspektion visar att man kan trycka igenom vissa delar av dörren med bara tummen. dom andra dörrarna har inte lika stort angrepp vid handtagen men även där finns det i dörrkanterna.

Invändigt är bilen närmst mint condition till skillnad från vad jag sett på dessa modeller där lädret spricker och knappar är helt bortslitna. Vitt jag vet har den tidigare ägaren aldrig tvättat bilen eller haft den inne på service. hittade äldre foton på bilen från tidigare annons där den var i mycket bättre skick. Senast jag försökte byta in denna mot en nyare och fräschare bil ville de ha 10-15 lax för den. Rosten var naturligtvis anledningen, men då undrar jag om det är värt att hitta nya dörrar på skroten samt slipa rost i skärmkanter eller om det är mer värt att he bort denna och kolla efter något nytt, även fast jag då måste acceptera ett så pass lågt pris?

Av vigsius
Skrivet av DennisOlof:

@maDa precis.

Har man inget annat alternativ får man försöka maximera sin egen mottagning och sändning genom att använda extern antenn, kanske även montera upp mast om man ligger riktigt risigt till för att få bättre mottagning. Sedan får man nog anse att runt 30Mbit är bra för 4G, de funkar till det mesta så länge det är ihållande 30Mbit över dygnet och stabilt. Att det sedan inte är roligt med slö hastighet om man ska ladda ner något stort får man leva med.

@vigsius det var ju faktiskt ett riktigt bra pris om det bara är ni som ska ansluta er till fiber. Det brukar vara något billigare om man är med från början när fibernät byggs. Jag vågar påstå att man sedan länge använder rätt typ av material vid byggnation vilket innebär att man tar med alla fastigheter och tomter från början. Då få man en färdig överlämningspunkt nära tomtgräns vilket innebär att det som krävs i efterhand endast är grävning på tomten, därefter blåsa in fiber och ansluta allt. Men behöver inte gräva om den del av nätet som redan är byggd. Detta har i sin tur gjort att många faktiskt kan ansluta i efterhand till ett fibernät för en rimlig peng.

Kan ni inte ta något lån för att fixa det ? Ibland finns erbjudande om detta eller så kan man belåna huset (fastigheten) eftersom du inte kan ta med dig fibernätet när du flyttar. Det priset du uppger låter helt OK i jämförelse vad jag sett andra skriva om i trådar och forum. Om inte jag minns fel så sa man 15 lax preliminärt när jag skulle ansluta, det reglerades till 18 lax när allt var klart för det fanns en del dolda kostnader när dom byggde nätet som dök upp under själva byggandet.

I dagens läge skulle jag inte kunna bo i en fastighet som inte är ansluten till Internet, gärna fiber men även den varianten som förut var BBB RJ45 uttag samt Kabel-TV går bra. Bara man får ganska snabb hastighet och nätet är stabilt.

Det är väldigt sällan vi får ut 30 mbit. Under bra förhållanden kanske 25. Under riktigt dåliga förhållanden kanske 0.5 mbit. Oftast ligger det runt 10 mbit med ping allt mellan 50-200, vilket gör helgspelandet a thing of the past. Jag får helt enkelt försöka övertyga med att fiber inte bara är slös utan faktiskt en investering, i och med att huset ökar i värde jämfört med hus utan någon sorts internetuppkoppling. Att belåna huset visste jag inte att man kunde göra, men jag har ju aldrig ägt fastighet själv förut.

Av vigsius

Gammal tråd men ville uppdatera ändå:
Det kostar 18990 att installera fiber med en leveranstid på 2-6 månader. Mor min tycker fortfarande att detta är för dyrt så har mer eller mindre fått vänja mig med väldigt dålig uppkoppling, då kopparnätet snart avvecklas. Får hoppas på att dom bygger fler telemaster i staden i framtiden.

Av vigsius
Skrivet av DennisOlof:

@vigsius precis. Du ska fråga föreningen (samfälligheten, BRFen osv) det är dom om vet och också bestämmer hur allt fungerar. Har man tur kanske det är BRFen själva som kan ta dig någon fiberfirma, grävning etc och så kan allt fixas. Men det är omöjligt säga vad dom har för avtal, vilken leverantör som finns, om det är stadsnät eller bara en anslutning direkt mot t.ex Telia. Det finns många olika varianter man kan välja på.

Du bör i alla fall fråga eller ta reda på information, sedan kan det vara för dyrt eller inte intressant. Då får man hitta på något annat sätt att lösa det på. Sedan om du ändå ska prata med dom om detta problem så kanske man kan smyga in lite frågor om man inte kan få snylta på någon annans Internet, värt ett försök i alla fall.

Jajamen. Tack för bra information. Lite svårt att veta var man ska börja men nu har jag i alla fall en hum om hur jag ska gå till väga.

Av vigsius
Skrivet av DennisOlof:

@vigsius aha. Men då är det ju bättre börja fråga runt, om det finns rör och allt är klart vilket det borde vara om nätet inte byggdes för länge sedan är det bara grävning sista biten på tomten, få in fibern och allt installerat. Det är inte säkert det är så dyrt att ansluta i efterhand, finns många olika omständigheter som påverkar detta vilket man inte vet förens man tar reda på fakta.

Har du tur är det ganska billigt och då kanske det är värt besväret även om man måste låna lite pengar. 4G och 5G i all ära men det kommer aldrig bli lika bra som fiber för permanent anslutning. Rimligt pris är 15-25 och dyrt är det om dom ska ha 30 eller mer för installation. Det som är tursamt numera är att man ändrade byggnation och material för fibernät vilket innebär att när man bygger nät idag så ska näten byggas på ett sådant sätt att all utrustning som rör, skåp etc är färdigt för att ett helt område är anslutet från början. Dom som inte är med från början brukar ha ett rör framdraget eller ligger under marken vid tomtgräns. Det gör att man enkelt kan fixa sista biten och ansluta. Det brukar innebära att det kostar mer men det är inte så farligt anser jag, inte vad jag kan se av de priser som anges från nätägarna.

Det finns trots allt ganska många som har rör till tomten men som inte är anslutna av någon anledning om man tittar på helheten hur många fibernät som byggts för att folk ska få bredband. Kör vidare på 4G som det är och satsa på att ta reda på information om det fibernät som finns, sedan får du besluta vad du ska göra därefter.

Samtidigt som du gör det kanske du hittar något som kan hjälpa dig med lilla fula paniklösningen med WiFi länk. Det kan vara så att man måste vänta länge på fiber tyvärr även om nätet redan är byggt. I mitt område fick man vänta i ett år innan dom kom och anslöt i efterhand, tror det fortfarande gäller. Typ väntelista för att dom har avtal med firmor osv.

Jo, men var får man reda på detta? Googlar man så kommer ju bara genomsnittspriset upp. Frågar jag föreningen? Det var nämligen så att alla medlemmar i bostadsrättsföreningen som ville ha fiber betalade gemensamt ~2016. Det är ju ett radhusområde så röret ligger väl inte mer än 7 meter från väggen.

Av vigsius
Skrivet av mrqaffe:

Ja det lär inte kosta 50 000. Svårt att säga vad efteranslutning kostar men rent fysisk kostar det typiskt 6-10 000 kr om ni gräver in en slang över tomten själva men det betyder inte att det inte kan kosta mer för inkopplingen, i vår förening köper man även in sig i "stamnätet" och är det nån kommersiell aktör som har förberett så vill de ju gå med vinst och kan ha ett schablonpris eller räkna fram nått som gör att de gör vinst på anslutningen.
En gissning är 15-25 000 kr men fråga den som äger nätet i området om en riktig prisuppgift.

Ibland önskar man att billig u-lands-lösning via luftledningar hade varit ett alternativ. Säkert billigt

Av vigsius
Skrivet av DennisOlof:

@vigsius tråkigt. Tyvärr har jag stött på liknande personer, dessa har komiskt nog ändrat sig i efterhand vilket resulterade i betydligt dyrare anslutning. Har man TUR så är det en bra installation eller byggnation av fibernätet vilket innebär att kanalisation finns eller kan anslutas till vid tomtgränsen. Då brukar det inte bli för dyrt att komma i efterhand men så är det nog inte alltid. Beror på vem som bygger nätet osv. Det är alltid värt låna pengar för att vara med från början vid byggnation av fibernät för det blir nästan alltid dyrare att ansluta sig i efterhand.

Inte så mycket man kan göra då antar jag, men det låter som det finns fiber i området. En fuling är att skaffa Ubiquiti WiFi länk på 5Ghz och köra den vägen till någon i ditt området som har fiber och på de viset använda deras Internet. Men det är ju enbart på deras välvilja och inget som är juridiskt gångbart. Men om det bara är tillfälligt och en begränsad tid kanske någon ställer upp, även om du får räkna med att kanske betala för den möjligheten.

5G är snabbare men kanske inte finns i ditt område, 4G router med bra yagi antenn gör att det blir bättre men kanske inte räcker ?

Tro mig ånger finns det. Men alla hänger ju inte alltid med. 5G finns, vi bor hyfsat nära masten. Problemet är att (enligt Telia) finns det inte fysisk möjlighet att ens låta oss köpa bredband plus, utan endast bas. Ett fiber-rör sticker upp precis vid tomtgränsen, men är osäker på om det ger någon information om kostnad.