Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden
Skrivet av Jonssown:

Nu har jag läst många trådar om just detta och det verkar inte finnas någon riktig klarhet huruvida det är gratis med publik IP från Bahnhof eller inte, så jag passade på att kontrollera. Det ser dessutom ut att vara oberoende av både stadsnät och kundstatus.

Misstänker starkt att det har blivit en eller två miss(ar) i kommunikationen till er som fått en offert på 50kr/mån, där det mest troligt handlar om Fast / Statisk IP-adress.

<Uppladdad bildlänk>

Patrik

Jag tror snarare att de kanske ändrat policy för detta, antingen för att färre än väntat bett om publik IP (och kostnaden därmed blivit lägre än väntat) eller för att de fått en massa skit för det från olika håll från mer tekniskt kunniga.

Av blunden
Skrivet av Gamblewhore:

Jajemen samma ip även där. Jag har haft samma leverantör av iptv länge nu och har ofta upplevt problem just på kvällen. Det blir frysningar. Hackningar osv. Å då kom tillslut ett informationsmeddelande att just bahnhof har problem med detta på kvällstid och att man kringå detta via vpn eller byte av leverantör.

Aha, ok. Om det främst är vissa tider på dagen skulle jag spontant gissa på att någon av länkarna trafiken tar mellan dig och IPTV-leverantören är överbelastade. Via en VPN-tjänst som använder en annan ISP där trafiken tar en annan väg så kan det mycket väl lösa problemet, förutsatt att den överbelastade länken inte är i ditt närområde.

Av blunden
Skrivet av Gamblewhore:

Joo precis iptv relaterat. "CGNAT" nu vart det nya ord här 😅 rätta mig om jag har fel men jag har ju ett publikt IP? Jag har ju ett fast ip som inte ändras.

CGNAT står för "Carrier Grade Network Address Translation". I princip är det ett extra lager NAT som låter ISP:n ha många kunder på relativt få publika IP-adresser, på motsvarande sätt som din router låter flera enheter på ditt lokala nätverk kommunicera med internet.

Orsaken till att det används är för att många ISP:er börjar slut på IPv4-adresser, medan världen varit för långsam på att gå över till IPv6.

Skrivet av Gamblewhore:

Hmm okej. Wan ip i routern är iaf samma ip som jag får på whatsmyip.com. 46.59.85.xxx

Då låter det i och för sig som att du har en publik IP. Antar att du får samma IP om du kollar mot en sida så som https://myip.dk eller liknande?

Jag antar att du faktiskt testat om IPTV-tjänsten fungerar dåligt? På vilket sätt upplever du problem?

Av blunden
Skrivet av Gamblewhore:

Jag fick höra av min iptv leverantör att just bahnhof och bredband2 kan påverka sändningarna. Å en lösning är byta leverantör eller att testa vpn. Därav mitt intresse.

Så problemet du vill lösa är IPTV-relaterat?

Det skulle kunna vara så att det som IPTV-leverantören syftar på är att både Bahnhof och Bredband2 kör med CGNAT som standard, vilket kan orsaka en rad olika problem. Om så är fallet skulle jag föreslå att du först kontaktar din ISP och ber att få en publik IP istället (dvs. ej CGNAT), innan du börjar experimentera med VPN-tjänster och liknande.

Av blunden

Var nära på någon fråga till, men samtidigt flera jag chansade på.

Av blunden
Skrivet av filbunke:

Alla?

Det finns runt 4 miljarder publika ip4-adresser.
För att kolla alla dessa under 10 minuter* så skulle det krävas 6,67 miljoner scanningar i sekunden.
Och världens botnät är ju inte centralt sammankopplade, så det sker ju en hel del överlappning.

Så jag tror inte riktigt det.

Gissar tex att man fokuserar på vissa ip-serier som tillhör vissa isp:er i vissa länder.

*Här bör man kanske ta en funderare gällande sannolikhetslära. Taget X antal infekterade datorer tillhörandes Y botnät som hela tiden scannar Z adresser, vad är sannolikheten att ens dator har blivit scannad inom A minuter?

Jo, det finns många som konstant skannar hela internets adressrymd. Säkert även många som skippar DoDs range (eftersom dem främst används internt, även om det är en publik range) samt de som är unassigned eller liknande. En del gör säkerligen mer riktade skanningar också, men att skanningar av hela adressrymden är vanligt är definitivt sant. Sedan kan de ju slå mot Shodan och liknande också, eller en kombination av skanningar och existerande data.

Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Vad specifikt är det som "avslöjar" hos en dator att det är av det ena eller andra operativsystemet? Datorn skickar ut User Agent-liknande information vid uppkoppling mot internet eller när den pingas? Jag förstår inte varför sådan User Agent-liknande information skulle lämnas ut för det minsta lilla anrop från någon annan enhet? Eller finns det någon information som indirekt avslöjar att det är en Windows XP-dator helt plötsligt?

Förekomsten av tjänster som svarar på vissa portar avslöjer snabbt om det sannolikt är Windows eller ej. Svaren man får på vissa anrop mot respektive tjänst avslöjar ibland explict vilken version och OS det är, medan man i andra fall kan lista ut det baserat på beteendeanalys.

Som andra sagt kan man ju också helt enkelt testskjuta någon exploit och se om den träffade. Botnäten bryr ju sig ofta inte om att vara särskilt diskreta eller försiktiga.

Av blunden
Skrivet av GuessWho:

Om man inte begränsar sig till att köpa 300kr switchar så finns det många med någon form av SFP anslutning.

Man kan faktiskt komma undan med så lite som 350-450 kr för att få tag i switchar med 4 * 2.5G RJ45 + 2 * 10G SFP+ baserade på RTL8372 om man kan tänka sig att köpa dem från mindre kända märken.

Denna switch säljs under en rad varumärken (med samma kretskort):

https://www.servethehome.com/yuanley-ys25-0402-fanless-4-port...

https://homenetworkguy.com/review/yuanley-2.5gbe-10g-sfp-swit...

Den från HiSource rabatteras ofta ner till priset ovan:

https://www.aliexpress.com/item/1005006833959295.html

Av blunden
Skrivet av underd0g76:

Vem vet. Har återkommande problem med packet loss.

Felanmäl till ISP:n som i sin tur får felsöka. Det är inte normalt.

Känns lite off topic för denna tråd dock, så bäst vore att skapa en ny tråd om du vill diskutera detta vidare.

Av blunden
Skrivet av underd0g76:

Är 5G mer stabilt än coax-internet?

Nej.

Förutsätter att Coax-nätet i huset inte blivit skadat på något sätt så klart.

Av blunden
Skrivet av jocke92:

Det bästa är att byta till en fiberkabel. Du kan skicka flera nätverk i samma kabel med vlan. Beroende på var kablarna kommer in i huset och var du kommer ha centralen så skulle jag välja olika lösningar på hur det kopplas.

Det finns SFP med rj45, men de är begränsade i kabellängd. Och 10 Gb över koppar kräver att du har en bra utförd installation.

Håller med.

Även om de "billigare" SFP+-modulerna med RJ45 är begränsade till 30 meter så finns det även modernare moduler som klarar upp till 100 meter. De kostar dock normalt 2-3 gånger så mycket per modul, så de bör bara användas där man inte har något annat val.

Av blunden

Vilken ISP har du på ditt fasta och mobila internetanslutning?

Det kan ju vara så att den ena ISP:ns trafik mot just den streamingtjänsten går över en överbelastad länk, kanske för att de har sämre peering med den tjänsten eller tjänstens ISP.

Av blunden

Köpte min första SSD när Komplett körde någon specialkampanj som de gjorde reklam för här på forumet någon timme mitt på dagen under 2011. 50% rabatt på en Crucial M4 64 GB.

Sedan fanns det givetvis ingen återvändo.

Av blunden
Skrivet av johan_l:

Jag har idag 3 AP, AC Lite, AC LR och AC Pro.

Jag skulle egentligen behöva en till (gammalt hus med metertjock murstock som är som en vägg mitt i huset, ett par meter lång. Tjocka massiva "kloasong" väggar, dvs på bägge sidor om kan det vara 2" massivträ sitter det vassmatta i ståltråd och 2 cm puts. Dämpar rätt bra kan man säga. 2 våningar plus källare.

Har kikat efter billiga beg APn. Min fundering nu, ska jag försöka få tag på en AP 6 Lite (finns till bra pris nya) och sätta mellan vardagsrum och där jag har min arbetsplats? Kommer det stöka till det med roaming mellan de gamla och wifi6 (nu har jag nog bara några få enheter som har wifi 6, samsung S22 och IPhone 15 och prestandan på dem är inte viktig).

Kan jag tänka att istället hitta en dödsbillig AP som inte ens har AC och sätta i källaren? Har några IOT grejor som inte ens har 5GHz i källare och på tomten. Å andra sidan verkar beg AC LR / Lite gå att få för ett par hundra...

Men hur blir roamingen om man har olika generationer av APs?

Du kan blanda generationer. Det är enheten som roamar, inte AP:n. Den hjälper främst till genom att ge enheten information om omkringliggande APs som den kan välja på.

Köper du en alltför gammal AP kommer den sluta få firmware-uppdateringar snabbare än de nyare.

Av blunden
Skrivet av joakim99:

Fast det var väl inte det han menade? Var det inte snarare att Bahnhof inte har några av de publika 100.x adresserna?

Ja, det var så jag också tolkade det.

Av blunden
Skrivet av Trihxeem:

Precis, jag och mina kompisar var max 10 år vid tidpunkten haha.
I Sverige var nintendo hyfsat etablerat och nu kommer en ny konsol som har "konstiga" spel och inte de man brukade spela. Annorlunda är inte bra när det kommer till kids uppfattningar.

Haha, jag förstår.

Sega Mega Drive var ju inte direkt okänt i Sverige. Skulle säga att båda var väl etablerade, även om det nog var viss övervikt till Nintendo. Mycket styrs ju dock av vad andra barn i ens närhet har, så blir lätt små kluster av Nintendo eller Sega.

Av blunden

Skulle personligen aldrig ens överväga att byta bort fiber. Folk har dock olika krav.

Av blunden
Skrivet av Trihxeem:

Mitt resultat: 2/10.
Har aldrig brytt mig om sega, kändes som wanna-be-nintendo så det var inget man ville ha.

Med tanke på att i princip alla spel var väldigt annorlunda och inte på något sätt kopior av Nintendo-spel så vet jag ärligt talat inte hur man kan dra den slutsatsen. Med ett barns logik är dock de flesta slutsatser möjliga.

Av blunden

En del minns man ändå.

Av blunden

Bästa alternativet när man drar nätverk mellan byggnader är egentligen fiber, just för att undvika problem med potentialskillnader och eventuella blixtnedslag.

Av blunden
Skrivet av RaidSoft:

Absolut att det tekniskt sett stod där, men det är fruktansvärt enkelt att missa det, in-game exempelvis så stod det bara mot slutet av texten att det krävs. När en skip knapp finns så kommer en väldigt stor andel läsa toppen, se att det går att skippa sen gå vidare (detta är vad som hände för mig, jag lär inte vara ensam om det).

Lika på steam store sidan så är det extremt enkelt att missa, är båda legalt skyddande? Ja det är det nog, skulle nog vinna om det togs upp i rätten. Ändrar det dock att det var något lätt missat och som ändå känns som en rug-pull senare även om de tekniskt sett har rätt? Speciellt då spelet onekligen fungerar utan problem utan att länka det.

Nja, det framgick på samma ställe som det alltid framgår om någon tredjepartprodukt som folk potentiellt ogillar är ett krav. Det är enligt mig fullt rimligt att skriva det där.

Väl inne i spelet står det sedan på raden precis ovanför Skip-knappen att det är ett krav. Det är inte direkt som att de försökt dölja det.

De borde helt enkelt ha varit tydligare med att kravet temporärt var borttaget på grund av tekniska problem, och Sony borde aldrig ha skrivit som de gjorde på sin egen FAQ. Att reagera som folk gjorde på att Arrowhead vetat om kravet i 6 månader, när den informationen uttryckligen stod på Steam flera månader innan release tycker jag är obefogat.

Sony borde dock ha insett hur begränsad deras lista av länder med stöd för PSN är och ha åtgärdat detta innan release, alternativt inte sålt spelet där. Om de vill få PSN att bli en grej på PC funkar det inte att begränsa sig på det sättet.

Skrivet av RaidSoft:

Dock så ändrar det inte att Sony tillät att spelet såldes i regioner där PSN inte fungerar om det skulle vara ett krav, finns verkligen inget argument utöver att det helt enkelt var ett stort misstag från deras sida, det är det enda som är helt oförsvarbart i det hela.

Nej, och det är ju definitivt ett problem. Det är det nog ingen som argumenterar emot.