Inlägg

Inlägg som aToria har skrivit i forumet
Av aToria
Skrivet av Karazhan:

De bor i en villa i Umeå så absolut ingen herrgård. Hon bad om flera offerter som alla låg runt den summan. Jag var int einblandade i någon del då jag inte bor hemma så oklart varför priserna skiljer så mycket från stockholm

Men oj vad träligt, ja det var sannerligen ingen kul summa att plocka i underhåll.

Av aToria
Skrivet av Shepherds pie:

Bergvärme binder rejält mycket mer pengar till högre risk och verkar inte vara så populärt efter tekniken för luft gick om.

När vi informerade oss och tog in offerter på värmesystem så fick vi redan på att försäljningen av bergvärme är obefintlig sen länge. Det gäller både för nyproduktion eller för som redan sitter med en kass pump men har borrhål, i princip alla väljer någon form av luftlösning. Enligt uppgift så finns det absolut inga ekonomiska eller tekniska argument kvar, tvärt om är för stora risker och en inlåsningsproblematik kring bergvärmen.

Oj - hoppas verkligen att de som läser detta gör ordentlig research själva. Det var det värsta säljdravlet jag läst på länge. Försäljningen av BVP (antal) i Sverige har ökat varje år de senaste 3 åren.

Av aToria
Skrivet av Karazhan:

Föräldrarna bytte just tak, betalade 350 lax för kalaset. De har bott där i 35 år men utslaget blir det ju ändå 10.000 per år i underhåll för bara tak och det är inte inräknat allt annat underhåll de gjort på taket under dessa 35 år.

Oj, jag fick nyligen offert från en stabil firma i Stockholmsområdet för att byta tak med 8m hög ställning på en relativt stor kåk, byte av papp, läkt och betongpannor. 120k.

Klart att om man bor på en 600m2 herrgård med glaserade tegelpannor så drar det iväg, men då kan det vara värt att nämna det för kontext.

Av aToria

Fantastiskt ju!

Av aToria

Jag har den du länkar till. Är väldigt nöjd, brukar köra i 2.5-3l rapsolja. Friterar sällan så byter olja mellan tillfällena, vilket är synd för helt ny olja smakar inte lika bra som en som körts lite.

Av aToria

Som fransman kan jag tycka att det blir lite löjligt i modern tid, men förstår samtidigt varför värnande om språket ligger oss lite varmare om hjärtat. Vår nation byggdes aktivt och primärt med språket, mer medvetet och centralt än vad jag funnit i andra länders historia.

Av aToria

@aragon & @loefet kanontips, tusen tack!

Av aToria

Hjälp - videosamtalsplatta för äldre

Hej!

Min frus mamma bor med oss, och nu när vi ska åka iväg på semester blir hon kvar hemma. Hon har en sån där Doro mobil för äldre men t.o.m. den kan vara för komplicerad att använda och hon stänger av den av misstag. Hon är väl lite halvdement och har extremt svårt att lära sig ny tech. Hon kan knappt sätta på TVn.

När vi är iväg skulle jag vilja preppa lite så att vi dels kan säkerställa hennes säkerhet lite men också hennes välmående.

Dels tänkte jag rigga upp en eller flera kameror med tvåvägs kommunikation, men jag skulle även vilja ha en platta eller liknande permanent uppriggad som jag kan ringa videosamtal till från min mobil utan att hon måste 'acceptera' samtalet. Det ska bara gå igång. Detta så det blir lite mindre ensamt för henne när vi är borta.

Jag har tillgång till både ipad och android platta, och skulle väl kanske kunna rigga upp min desktop med webcam också även om det är betydligt mer omständigt. Jag har även en ordentlig budget om det skulle finnas färdig hårdvara+mjukvara som kan användas för ändamålet.

Vore väldigt tacksam för förslag, kanske har någon varit i en liknande situation?

Tack,
Emil

Av aToria

Annonsen är avslutad

Av aToria

Tack grabbar Giga jag PMr dig

Av aToria

2*Noctua NF-P14s redux-1500 PWM

Skänker 2st Noctua NF-P14s redux-1500 PWM, med svarta gummikanter. Upphämtning från mig i Råsunda, Solna, snarast möjligt.

Läs hela annonsen här

Av aToria
Skrivet av Sando:

Om vi pratar om skärmar på 60Hz så stämmer det du säger. Det är helt möjligt att du får en nyare frame om du har 120 fps på 60Hz än om du har 60 fps på 60Hz.

Men nu har TS en skärm som är 360Hz. Skillnaden mellan att ligga på 360 FPS på 60Hz och 500 FPS på 360Hz är så otroligt minimal att du garanterat inte märker någon som helst skillnad.

Titta t.ex. på den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=OX31kZbAXsA

Linus Tech Tips jämför bland annat CSGO i 60, 144 och 240Hz. Videon är från 2019, så 360Hz var inte riktigt en grej då. Det är en mycket stor skillnad mellan 60Hz och 144Hz, och en viss men mindre skillnad mellan 144Hz och 240Hz. Vissa presterade inte alls bättre med 240Hz.

I det skedet som du funderar på skillnad i FPS över 360 på en 360Hz skärm så kan du lika gärna också fundera på att kapa av och löda om kablarna till tangentbord och mus för att få ner en millisekund. Dessutom borde man då också använda sig av ITX-moderkort, eftersom det är kortare distans på kretskortet.

Det blir alltså lite löjligt.

Jag håller med dig till 100%, jag skrev inget som motsäger det du skriver. Det jag skrev är fortfarande korrekt, även om det blir en försvinnande lite skillnad ju högre man går. Poängen är att det är inkorrekt att säga att det inte gör någon skillnad att ha högre fps än ens skärms hz. Två såna ramlade in innna vi visste vilken skärm han hade. Du själv skrev "Kör du t.ex. 1440p 240hz så kommer du upp i skärmens begränsning" - vad menar du med det? Begränsning av vadå till exempel - för inte är det nyttan av högre fps va?

Av aToria

Mycket felinformerade kommentarer i denna tråd att om det är meningslöst att ha högre fps i spelet än vad skärmen klarar av att visa. Det är det givetvis inte. Jag har tyvärr inte tid att förklara ordentligt varför, men i enkla termer kan man säga att när skärmen uppdaterar bilden du ser (hz) så visas potentiellt en 'senare/nyare' bild (en frame) om du har 600fps jämfört med 400fps. Detta ger ett bättre flyt i spelet.

De som tvivlar på detta kan enkelt pröva genom att låsa sin skärm till 60hz, och sen jämföra med att cappa fps på 60fps eller 200fps.

Av aToria

Annonsen är avslutad

Av aToria

Raspberry Pi 3/4 Model B 1GB eller bättre

Hej! Letar febrilt efter en Pi 3 eller 4 model B.

Kan hämta i Stockholm med omnejd, och givetvis betala frakt om det ska skickas.

Eventuellt passande case är också intressant.

Pris efter model osv, men 400 -1000 är jag beredd att lägga.

Läs hela annonsen här

Av aToria
Skrivet av =):

inte för att en BigMac är ett prisindex

Haha det är just vad det är
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Big_Mac_Index

Håller med dig, ska bli riktigt spännande, hoppas det går bra för dem. Med kontor runt hörnet lär det inte dröja innan jag själv prövar stället

Av aToria
Skrivet av serafim:

Jo, Beaune-vinerna är fantastiska. Var på resa i Bourgogne och hittade en del helt underbara viner i just Beaune. Bland annat hittade vi, utöver de otroliga röda vinerna, ett "Vin vierge", gjort på handplockade druvor som var mogna men inte fått färg. Smaklökarna fick sig en rejäl "tripp". Helt fantastiskt vitt vin som måste drickas innan det blivit 6 månader gammalt. På en annan resa, i Rehndalen, fick vi smaka ett liknande vin hos en lokal vinhandlare och när han frågade om vi smakat något ens i närheten av det vinet så svarade jag att "ja faktiskt, ett vin vierge från <glömt namnet på odlaren> i Beaune". Han suckade och sa att han hade hoppats att detta skulle vara det mest utsökta vi någonsin smakat men att han visste att hans vin inte nådde samma klass som det jag smakat i Beaune. Har tyvärr glömt namnen på vinerna (och odlarna), det är trots allt drygt 40 år sedan. Men smaken har jag inte glömt. Det sitter gömt i minnet, munnen vattnas när jag tänker på dem (och skriver om dem).

Vad härligt med en annan Bourgogne fantast, det måste ha varit en fantastisk resa för 40 år sedan, jag är född för sent för att få uppleva det, men med en pappa från Bourgogne har jag tillbringat min beskärda del på gårdar där. Kan inte minnas att jag prövat Vin vierge men ska hålla utkik vid nästa resa, låter väldigt lovande. Tack för att du delar med dig!

Av aToria
Skrivet av serafim:

Ojdå! Är det vanligt med mer än 3 ggr systembolagspriset på vin på resturang? Det är ju inte ett av de dyraste Piemontevinerna, snarare i det nedre intervallet.

Konstigt förresten att Piemonte har så många verkligt högklassiga viner. Det är ju ett rätt regnigt område, i stort sett med en öppning mot Medelhavet och i övrigt omgivet av Alperna. I mitt tycke några av de bästa röda vinerna i Europa.

Ja det är absolut inte ovanligt. De är där resturangerna har marginaler. Om man ska se något positivt i eländet är att många ställen har helt ok "husets vin", vilket sällan är drickbart utomlands. Finare viner dricker man med fördel hemma tyvärr.

Inte så konstigt med Piemonte, just klimatet är väldigt bra för nebbiolo och barbera druvorna. Bourgogne i Frankrike har ju också ett ganska ruskigt klimat och trycker ju ur sig de "bästa" (mest eftertraktade/dyraste) vinerna i världen. Gillar du Piemonte så gillar du nog Bourgogne, men det senare är ju ofta överprisat så du måste nästan lägga det dubbla för att få likvärdig kvalitet här i sverige.

Av aToria

Om du bor nära till Stockholm har jag en Corsair H55 som knappt vart använd, med en Noctua fläkt på, som du kan få av mig. Orkar inte skicka dock.

Sen är det väl som andra säger grafikkorten som låter, och där kan jag inte hjälpa till, men blås ut dom ordentligt och byt kylpastan på dem om du inte redan gjort det.

Av aToria
Skrivet av Stank:

Vad är det som gör att företag frodar?
1 Lägre utgifter (lägre skatter)
2 Mindre byrokrati
3 Ledare man litar på.

Inget som finns i EU.

Det kombinerat med Klaus Schwabs Build Back Better-agenda gör inte saken bättre för EUs ekonomi.

Märkligt inlägg.
1. Det är väl säkerligen del av hur de tänker stimulera detta?
2. För företag som producerar inom och levererar över nationsgränser i EU så innebär EU mindre byrokrati än en kontinent med 27 olika regelverk.
3. Vet inte om du syftar på politiska ledare eller företagsledare här - men oavsett så har vi globalt sett en väldigt hög kompetensnivå och lägre korruption.

I min mening finns det väldigt lite som pekar på att vi i Europa inte skulle kunna nå 20% målet.