Inlägg

Inlägg som Eismannen har skrivit i forumet
Av Eismannen
Skrivet av Mithos:

Väldigt låg överklocking troligtvis.

Såg en youtuber som hade +180Mhz /+1000Mhz överklock i MSI Afterburner på sitt kort, han stängde av detta och lät sedan Nvidia appen köra sin överklockning....

Resultatet +120Mhz / + 200Mhz överklockning...

Oj, det var lågt. Minnema brukar man kunna överklocka rätt rejält. Core är oftast kinkigare

Av Eismannen
Skrivet av JDM:

Ingen kan se om ett trasigt grafikkort överklockats genom mjukvara så det är lugnt.

Men vad menar de i så fall med att det skulle vara"garantisäkert"?

Av Eismannen

Lätt för nvidia att säga att garantin inte påverkas. Kul om man har ett 4090 med gamla 12vhpwr kontakten liksom och den börjar överklocka..

Av Eismannen

Tips: Frame Generation für alle! "Lossless Scaling"

Stötte på en mjukvara som heter "Lossless Scaling" som finns på steam för ca 70 spänn. Med denna app kan man få bl.a frame generation till precis alla spel. Och om jag förstått rätt, med i princip vilken gpu som helst. Så har man en riktig performance hog till spel så kan man få lite hjälp på traven att driva det.

Man startar appen i steam, sen startar man det spel man vill köra, i windowed fullscreen. Därefter alt tabbar man sig ut och väljer frame generation (och vad mer man nu vill ha), sen går man in i spelet igen och BAM! Frame generation! Och det sjuka är att det fungerar riktigt bra. Det ännu mer sjuka är att om man har t.ex en RTX 4xxx gpu och frame generation aktivt via DLSS t.ex, då kan man lägga på frame gen på frame gen och få svinhög fps. Input lag blir ju förstås inte i alla lägen helt klockren, men med mina enkla tester har det varit acceptabelt. Tänker att detta kan ju förlänga livet på en äldre gpu. Sitter nu och lirar cyberpunk med ett 4070 med FG + FG en gång till, pathtracing osv i typ 130-150 Hz, och en input lag som känns rätt ok.

Så sitter du på ett lite äldre kort, testa "lossless scaling" och bli blown away, för du kommer kunna skjuta lite till på nästa gpu köp om du legat och vägt det hela litegrann så att säga. Detta är ju vad nvidia borde implementerat på drivrutinsnivå kan jag tycka. Och nu sitter jag och litegrann ångrar att jag slängde ut 20 papp på ett 4090 när det kanske räckt med något för ca 10 papp istället + denna app för de få spel som är riktigt tungrodda..

Tänkte jag skulle tipsa om detta. Kan vara värt att testa.

Av Eismannen
Skrivet av Minisulan:

Detta test är i stort sett ett fläkt test.
OM man vill se om det är någon faktiskt skillnad i prestanda på en AIO behöver använda samma fläktar, samma RPM på både pump och fläkt.
Nu tror jag båda dessa är asatech design så prestandan med likadana fläktar hade mer eller mindre vart identisk.
Visst man kan jämföra produkter på detta sätt då många bara köper och installerar i burken hemma.
Dock tycker jag att man bör vara tydlig här och berätta att den största skillnaden kommer vara fläktarna.

Samma rpm på pump och fläktar är ju fullkomligt meningslöst att testa (såvida man inte har samma fläktar förstås, som du är inne på - men det är ju ett system man testar så varför ska man byta en del av det systemet?) eftersom de är designade för olika arbetsvarvtal. Arctic har en egendesignad pump så helt säkert är inte tryck och flöde detsamma vid samma varvtal. Det skulle möjligen ge mer att testa vid samma flöde men återigen, systemet är designat för sina egna parametrar så att säga. Är pumpen liten så är den kanske mer högvarvig - då är det inte rättvist att normalisera mot pumpvarvtal.

Jag tycker de test som spelar roll är när man normaliserar mot olika ljudnivåer. Vilken kylkapacitet får man vid 20, 30, 40 db osv. Kylkapacitet per dB är väl i stort sett det enda som egentligen betyder något.. Att jämföra olika konstruktioner vid samma varvtal är ju meningslöst i alla fall...

Av Eismannen

Konstigt. När GN testade så var det nära på jämnt skägg vid noise normalized testerna, med någon grads fördel till liquid freezer 3 jämfört med galahad 2. Eller missar jag något?

https://gamersnexus.net/coolers/new-best-arctic-liquid-freeze...

Av Eismannen

Normalt sett brukar det vara en expo och en xmp profil på många minnen, oavsett vad de kallas.. Köpte corsair vengeance DDR5 "AMD"-minnen för ett tag sen som jag då körde med intel och det var inga problem att aktivera xmp i alla fall..

Av Eismannen
Skrivet av Allexz:

Helt sinnessjukt.
Som vilken äldre / oldschool gamer vet så är ett av de de största probleme med nyare generationers spel att spelaren behandlas som om den har IQn av en blomkruka. Tänk vad hemskt om dess spelare tilläts t.ex utforska själv och inte bombarderas av radars, minimaps, blinkande cursors, npcer som pekar i rätt riktning eller att man rent av förlorar kontroll och transporteras till nästa punkt spelet kräver att du ska vara för att inte kulisserna ska braka ihop.

Nu får man en AI som skall hjälpa med spel som redan är ett rep med en knut på som man kan följa med ögonbindel redan från början.

Meh, förr var ju spelen så linjära så man behövde ju inte ens fundera. Fanns inget behov av kartor och pilar för man kunde bara gå åt ett håll. Bara att köra så löste det sig. Nu när var och vartannat spel är av karaktären "öppen värld" med multipla slut som beror på saker som beror på andra saker som beror på andra saker, och dessutom inte längre har baskontrollerna wsad+några till, utan typ halva tangentbordet som ska kommas ihåg, och ovanpå det en massa förmågor som ska balanseras mot varann och fienderna, då är det inte så lätt alltid.... Ibland blir man bara så sjukt less på hur komplicerade dagens spel är. Kan ibland längta tillbaka till de gamla call of duty dängorna som man bara manglade igenom utan att fundera. Enkla kontroller, inget lull-lull utan bara köra. Men nu måste man typ av slump möta rätt npc någonstans inom en kvadratmil i oländig terräng och därefter ska man göra "någonting" som är helt obegripligt. Eller så fastnar man för man inte fattar vart man ska. Eller så måste man göra om sina förmågor för att möta en viss fiende för annars går det inte. Inte undra på att sådana funktioner hittas på.

Mer oldschool linjära spel åt folket...

Av Eismannen

Tänk att datorn i bild ännu inte imploderat med tanke på de felvända fläktclipsen till kylaren.

Kanske gör mer ont i ögonen än ont i processorn.. 😁

Av Eismannen
Skrivet av trify:

16GB RAM ger ca. 300:- över. Ett klenare PSU kanske 200:-, vilket GPU för runt 3200-3500:- rekommenderar du?

Kan inte AMD så värst bra, men kanske ett RX6800 ? Det gäller att lägga så mycket man bara kan, samla varenda krona i din budget där du kan spara - lägg det på gpun. T.ex en 6800. Ta sen den billigaste 6800:an som du hittar.
Allt som är lätt och billigt att uppgradera, ramminne och cpu kylare till exempel, det struntar du i nu. Kör på 16 gig ram och boxkylaren, det kommer ta grabben längre än en fet kylare och klen gpu. Och den senare kommer dessutom ta längre tid att kunna uppgradera pga hur dyrt det är.

Här är ett exempelsystem jag satt ihop. Men ser nu att chassit är för kort för gpun. Men whatever, bara ett exempel

Av Eismannen
Skrivet av trify:

Ok. Kanske onödigt med 7600X och CPU-kylaren. Kanske kan spara någon hundring på ett annat PSU men det tycker jag inte är värt. Måste nog beställa PSU't (och då också SSD'n) ikväll för att ta del av kampanjen.

Testar denna setup, synpunkter? Denna eller den första? Eller något mitt emellan. Är 6650XT lagom pang för pengarna?

https://komponentkoll.se/bild/dVbkS.png

Kör hellre 2x8 gig ram (räcker fortfarande rätt bra) och ta en billigare psu, så kan du slänga på resten av pengen på gpun och komma upp något snäpp.
Med en 7600 behöver du då inget 850W. Du borde komma undan med ett 600W t.ex, om det är av hygglig kvalitet.
Sen kan jag säga att A620 räcker långt för en som inte ämnar överklocka. CPUn kommer fortfarande boosta osv men man kan inte fippla med inställingarna på samma sätt som med B chipset.. Kanske sparar en slant till som naturligtvis läggs på gpun då.

Av Eismannen

Lång text, har inte läst igenom allt.

Kan man inte bara köra utan iCue då? Eller fungerar inte grejerna som de ska då? Själv kör jag logitech mus utan deras mjukvara och det går fint för mig som inte har något behov av att mappa om knapparna eller så. Vad missar man om man kör utan iCue?

Av Eismannen

Låter ju bra. Vore inte fel om resten av landet höll på med liknande projekt.

Av Eismannen

"Just because we can."

Av Eismannen
Skrivet av Bobiri:

Ni är helt säkra på att någon kan ha bytt ut IHS men kan det inte bara vara ett tryckfel från fabrik?

Det är väl inte första gången sånt hänt.

Bra att webhallen löste det fort dock.

Låter mer sannolikt att någon deliddat och bytt än ett tryckfel från fabrik. Men visst, inget är väl omöjligt.
Gäller att man är noga med att kolla igenom fyndvaror med andra ord.

Ett moderkort jag köpte som fyndvara en gång hade ett fäste 180 grader felmonterat, så någon hade haft lös kylflänsen och därefter returnerat - weird - men det fungerade alldeles ypperligt som tur var. Hade ingen lust att returnera det pga detta utan vände helt sonika fästet och körde vidare.

Av Eismannen

Jag har ett 4090 och jag valde det för att... Ja det är en lång historia men ska försöka korta ner

Hade ett 1070 i många år och ville uppgradera
Köpte ett 3060ti --> Inte nöjd
Köpte ett 3080 --> Inte nöjd
Köpte ett 4080 --> Inte nöjd men nästan
Köpte ett 4090 --> Nöjd

Tror mina förväntningar och krav ökade längs vägen. Blev liksom fartblind tror jag.
Hade jag haft 1070 kvar ännu och uppgraderat med det jag vet idag hade det nog blivit ett 4070 super tror jag. Har en till burk med ryzen 7600 och 4070 och den tycker jag är alldeles tillräckligt bra egentligen.

Av Eismannen

Funkar fint

Av Eismannen
Skrivet av RPGWiZaRD:

*Nintendo lawyers sweating bullets*

Tänkte precis det..

Nintendo gräver sin egem grav om de fortsätter som de gör..

Av Eismannen

Tycker det där är rätt osmakligt faktiskt.

Av Eismannen
Skrivet av favouredhawk:

Jisses, jag beställde min andra Arzopa-skärm, en Z1FC, från deras hemsida 20 mars och fick den levererad hem 15 april. Helt galen skillnad i leveranstid! Kurir var UPS.

Första skärmen beställde jag via AliExpress och fick hem den på 4-5 dagar. Med det sagt så är Z1FC deras bästa modell och då föredrar jag nog att vänta några veckor, men fattar inte hur det kunde gå så snabbt för dig.

Kanske de precis hade kommit i lager eller nåt. Vete tusan. Eller så hade jag kanske bara tur