Inlägg

Inlägg som friskybob har skrivit i forumet
Av friskybob

Jag ser inte syftet. Vad spelar det för roll om det tar 10 eller 45 sekunder för datorn att POST:a? Givet att starttiden är någorlunda normal och inte någon minut kommer det inte påverka vilken produkt jag köper.

Av friskybob
Skrivet av pine-orange:

Jag hade också gissat på Overleaf, men fördelarna är lite överskattade. Om du kan Word eller något liknande kör på det istället för att lära dig något helt nytt inför ditt exjobb för då kommer du lägga för mycket tid på det.

Absolut, däremot är LaTeX otroligt vanligt i universitetsvärlden och jag tycker det är ganska enkelt att komma igång med Overleaf. Dessutom är det otroligt smidigt att skriva matematiska formler i LaTeX.

Av friskybob

Kan det vara Overleaf? Man skriver LaTeX i det vänstra fältet och genererar en PDF i det högra.

Av friskybob

sudo?

Av friskybob

Är det möjligtvis Tech & Meck?

Av friskybob

Spelade sexåringen på dator eller konsol?

Av friskybob

Vad har minnena för temperatur när datorn fryser? Det går att kolla i GPU-Z under fliken sensors.

Hur är strömkablarna kopplade till grafikkortet? Är det en kabel per kontakt, eller använder du tex båda kontakterna på samma kabel till två kontakter på GPUn?

Vore även bra att veta exakta modellen på PSU och GPU.

Av friskybob
Skrivet av BimBam:

Nu känner jag TS IRL och har varit med och försökt felsöka ett tag, även varit delaktig vid installationen av nya komponenterna.
Vi installerade en ny fräsch windows installation vid byte av hårdvaran, det ända som egentligen sparades var GPU, diskar och nätagg.

Innan uppgraderingen hade TS ett liknande problem, men det resulterade inte i BSOD, utan snarare att datorn hängde sig, svart skärm och enda lösningen han kunde hitta var en hard reset för att få igång burken igen.

Jag gissar att det är samma problem som tidigare, bara att nu ger datorn en BSOD istället för att hänga sig, och att det är grafikkortet som bråkar i väldigt specifika situationer.
Vi testade att undervolta med AMD's egen programvara häromdagen, och då crankade han upp inställningarna till nivåer som tidigare kraschat och resulterat i BSOD, men kunde spela oavbrutet under hela stunden vi satt.

Så min gissning såhär långt är att det är något fel på GPU, alternativt PSU som inte kommer helt överens med GPU'n.

- Edit: CPU'n satt som den skulle och kunde inte hitta några böjda pins eller andra direkt alarmerande problem vid installation.
Allt gick smooth och bootade direkt efter installation av windows.

Kör detta program så länge ni orkar: https://github.com/GpuZelenograd/memtest_vulkan

Om jag förstår dig rätt så har undervolt av GPUn löst problemet? Har ni möjlighet att testa med en annan PSU?

Av friskybob
Skrivet av Rexarn:

Har en CT1000P2SSD8 som endast är använd från 2019 enligt förra ägaren innan jag köpte datorn. samt ett gigabyte h510m h. Jag kommer inte ha orken för att installera om mitt os. Den smällen tar jag sen när det är dags för GTA 6 uppgraderingen då jag förhoppningsvis har lite mer pengar för det, detta är mer en snabblösning jag är ute efter så man slipper säga tack å hej till sina nuvarande filer.

Om det funkar med 2TB så kan man få budgetSSDer som går över SATA för en bit under 2k. Till exempel denna för 1,6K. Värt att nämna är att dessa saknar DRAM cache och skrivhastigheten kommer strypas rejält när man skriver stora mängder data till dem.

Av friskybob
Skrivet av Rexarn:

Jag har funderat på det men konstaterat att mitt moderkort tyvärr endast har EN ssd plats så det suger, annars hade det vart enkelt.

Vad har du för moderkort och SSD idag?

Ett alternativ skulle kunna vara att köpa en M2 SSD plus ett adapterkort, tex denna. Sen installerar du Windows på den nya och sätter den gamla i adaptern eller säljer. Värt att tillägga att man får mycket bättre prestanda när man seedar från en SSD kontra HDD och det sliter dessutom inte lika mycket på disken.

Annars blir det en 4TB HDD för 1200-1500kr då SATA SSDer av någon anledning verkar kosta bra mycket mer än 3k.

Av friskybob

Om du är nöjd med prestandan på din nuvarande disk hade jag köpt en billig Seagate Barracuda, eller någon NAS-disk (tex Ironwolf/WD Red Plus) ifall det skulle kosta någon hundralapp extra.

EDIT: Du kan få stora SSDer till bra pris nuförtiden. Tex en av de bästa M2 4TB för 3k: https://www.inet.se/produkt/4305453/wd-black-sn850x-4tb-gen-4

Av friskybob

Nu är Webhallens skyltade färgegenskap på kylpasta inte längre totalt värdelös 🤡

Av friskybob

Har GPUn tillgång till bra ventilation? Om inte så spelar det ingen roll vilken kylare du har, kortet kommer gå varmt ändå.

Av friskybob
Skrivet av Cmonmon:

Jag har gjort allt det du nämner friskybob, gpu hotspot är max 81c vid spelande vilket är högst temp av alla. om du menar memory junction blir den max 66c. Ser ingen benämning vram i hwmonitor.
Ja, jag började få krasher efter installation av de begagnade delarna. har gjort flertal sfc /scannow under tiden med problemen.

Kommer köra ett memtest vid tillfälle.

81 grader på GPU hotspot är fine. VRAM var dåligt skrivet av mig, jag menade temperaturen på grafikkortets minne. Det syns på iaf i GPU-Z på de flesta grafikkort.

Det är egentligen ingen idé att (EDIT: efter att du fått PASS i memtest) försöka gissa vad som kan vara fel innan du rensar CMOS och installerar om Windows från grunden för att utesluta mjukvarufel. Om du behöll samma Windowsinstallation som du hade på gamla moderkortet och CPUn så kan det vara det som spökar. Utöver detta kan du dubbelkolla att alla (särskilt ström)kontakter sitter korrekt, ingen extra distans är monterad under moderkortet etc. Du kan även prova att re-seata CPUn ifall den på något sätt har hamnat snett, eller kanske lossa på dess kylarskruvar en åttondels varv eller så om re-seat inte hjälper.

Av erfarenhet kan jag även tillägga att felande nätagg och USB-enheter kan skapa otroligt skumma problem. Nätaggsproblem är dock i princip omöjliga att felsöka utan att byta ut hela nätdelen. Det lilla man kan göra är att använda någon kabel som inte används.

Vad händer om du kör tex FurMark en längre tid? Om datorn fryser, sker det vid någon särskild temperatur på GPUn? Du kan även testa att re-seata den.

Citera gärna när du svarar så får jag en notis om det.

Av friskybob

Ladda över memtest på en USB-sticka och kör det. https://www.memtest86.com/

Jag hade gissat på processorn iom att du får samma problem oavsett minneskonfiguration.

Har du uppdaterat BIOS, drivrutiner för chipset och grafikkort, installerat om Windows osv? Vad har du för temperaturer på GPUn hotspot och VRAM?

Av friskybob

Det finns ju "snygga" chassin som tex FD Ridge som inte ser ut som en klassisk dator. Om inte det funkar så kan du köpa valfritt litet chassi och klämma fast under bordet med typ den här med sidopanelen mot bordet så datorn inte sticker ned så långt.

Av friskybob
Skrivet av Repetera:

Har du provat hur ljudet fungerar i Linux? Du skulle kunna testa att köra tex Ubuntu från USB minne utan att installera. Om ljudet funkar då så tala det för mjukvaruproblem i Windows.

TS du borde verkligen testa det här. Om felet försvinner i Ubuntu så vet du att problemet har med Windows att göra.

Har du haft möjlighet att testa datorn i någon annan lokal? Kanske till och med tillsammans med tekniker hos Inet.

Av friskybob

Kolla så att du har normala temperaturer på både CPU och GPU och att det inte RAM-användningen är maxad. Uppdatera till senaste drivrutiner på grafikkort och chipset samt uppgradera BIOS. Hjälper inget av detta så kan du installera om Windows och se om det hjälper.

Av friskybob

Har du kollat om det går att byta kylare bara? Alternativt byta kylpastan till Thermal Grizzly Conductonaut och fläkten på kylaren till något bättre.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att försöka sänka hur mycket ström processorn drar, stänga av hyperthreading i BIOS etc.

Av friskybob

Du skulle kunna kika på den här för 12k: https://www.komplett.se/product/1307024/gaming/gamingdator/ga...

Processorn är Ryzen 7500F som verkar vara något vassare än 5600, och uppgradering från 16GB till 32GB går på 700-1000kr, men det totala priset är bättre. Däremot saknar SSDn DRAM cache om jag inte minns fel, men det är knappast ett problem på en speldator till ett barn.