Inlägg

Inlägg som Belgaar har skrivit i forumet
Av Belgaar
Skrivet av bärplockaren:

Mycket rapporter om uppdateringar i och med Windows 12, kan inte minnas att det varit så med tidigare Windows versioner eller så är det bara nåt som gått under radarn för en annan.
Missförstå mig rätt, inget fel om rapporter i sig men just Windows 12 har det varit mycket på kort tid.

Förr så väntade man på service pack som var den stora hypen.

Windows 11 är det som det pratas om. Windows 12 kommer inte ut i år bekräftade microsoft för någon månad sen.
Uppdateringar har kommit varje tisdag sen mannaminnets början, så inget nytt.

Av Belgaar

Användare har inte försvunnit, möjligtvis några från extremvänster. Bottar har försvunnit. Väldigt välkommet!

Av Belgaar

Perfekt - köpte 1200w nätagg från corsair för att vara framtiddsäker för några år sedan. Väl investerat då man nu får nyttja hela kraften på RTX5000 serien.

Av Belgaar

Moment 5 + En fet AI uppgradering i år av W11, blir intressant att sätta tänderna i. Ser fram emot att följa utvecklingen av Co-pilot. Redan hittat flera intressanta funktioner som jag använder mer och mer.

Av Belgaar
Skrivet av Curik:

Jo för att vissa av oss inte bara leker med våra maskiner utan även jobbar. Och då är det ett större hopp att uppgradera från något man vet fungerar till något man inte vet fungerar.

Att 10:an knappt inte får någon support längre är ju bara något du hittat på.

Windows 11 fungerar utmärkt. Nu vet du och kan uppgradera

Av Belgaar
Skrivet av pv2b:

Åter igen, tråden handlar om operativsystem på desktop. Det är väl jättekul att du har en lösning du är nöjd med, men det är väl bra att man håller sig till ämnet. Också bra om man inte trycker ner de som tycker annorlunda. Ämnet är alltså inte molntjänster eller applikationer, utan Windows som påtvingar sina användare oönskade uppgraderingar.

Diskussioner utvecklas naturligt i olika riktningar. Jag kanske sitter och pratar med någon om en Gudfadern. Topic för diskussionen börjar på gudfadern. Sen kommer man in från att Francis Ford Coppola är regissör för Gudfadern. Sen kanske man pratar om Francis Ford Coppola Winery, sen frågar jag om personen smakat ett annat vin från Carliforninen som heter black stallion.

Även om topic för diskussionen var Gudfadern och ett ämne att börja på så hamnade diskussionen på black stallion. Ser mer trådens rubrik ett ämne att börja på, sen den kan diskussionen leda till andra saker.

Av Belgaar
Skrivet av Airikr:

iCloud, OneDrive, Google Docs, Adobe Cloud, Azure och fler är skapade av Big Tech. Big Tech = adjö integritet.

Jag har otroligt lite förtroende för amerikanska företag som inte stödjer/kör FOSS. Bitwarden som ett vilt exempel, är ett amerikanskt företag, men deras mjukvara är 99% FOSS (1% är att de kräver pengar för fler funktioner). Vaultwarden däremot, som bygger på Bitwarden, är 100% FOSS.

Jag litar mer på svenska företag/myndigheter gällande min personliga data, än på amerikanska företag. Du har väl läst om att Försäkringskassan har ersatt tjänster från Big Tech till FOSS-projekt, så som Nextcloud?

Vet inte vad FOSS är och kan inte bry mig mindre.

Av Belgaar
Skrivet av pv2b:

Klart att *vad* ligger i molnet? Mitt desktop-OS ligger inte i molnet, i bästa fall så kan du säga att servrarna för systemuppdateringar ligger där. Men inte ens det är ett måste, du kan skapa ett lokalt mjukvarurepo om du så vill.

De flesta molntjänster drivs dessutom på Linux som operativsystem.

Office är för övrigt inte inbyggt i Windows, det är en separat applikation/molntjänst som Microsoft använder för att pusha deras desktop-OS, även om deras webbapplikationer blir bättre för varje dag och funkar precis lika bra (eller dåligt) på Linux som på Windows. Finns Google Apps också om man vill ha något som funkar bättre i webbläsaren, eller OnlyOffice för ett webbgränssnitt på en selfhostad installation.

Jag ska ha windows och microsofts tillhörande program. Inget trams, när jag arbetar så gör jag det i excel, teams och outlook etc. Säger inte åt kunderna att jag skickar en only office inbjudan. dessutom funkar det bäst för jag har samma inlogg på alla enheter och tillgång till allt via programvarorna från datorer, mobil, jobbenheter.

Dessutom är Microsoft störst, har mest pengar, har mest och bäst data, framkant i AI. Bäst på att utveckla program. Inga alternativa lösningar för min del. Det ska vara det senaste, det ska vara microsoft.

Av Belgaar
Skrivet av pv2b:

Inlägget du svarar på handlar inte om molntjänster, utan om vilket OS man kör på sin desktop.

Går utmärkt att använda molntjänster med en Linux-desktop också. Jag lovar att webbläsare funkar minst lika bra på Linux som på andra OS.

Klart det ligger på Molnet. alla i servrar är moln.

Skulle aldrig röra och krångla med Linux. Älskar windows och använder det varje dag. Likaså många tjänster som klickar väldigt bra med Windows. Onedrive, Phone, Outlook, Excel, Teams, många inbyggda funktioner i windows. Sen har Windows mycket bredare stöd för exempelvis alla program och spel. Sen att man kan koppla ihop och synca laptop, stationär, jobbdator, mobil, jobbmobil etc i mångt och mycket och ha access till det mesta enkelt på alla enheter via molnet gör att jag aldrig skulle börja pilla med nya setups.

Sen har jag många program gratis via jobbet som office paket. Skulle inte ens få installera Linux på jobbdator. Då blir det meningslöst att ha det hemma eftersom att all Sync och hur allt klickar skulle brytas. Så nej inte ett dugg intresserad.

Av Belgaar
Skrivet av Airikr:

Yepp, det är en intressant video

Problemet är egentligen att utveckla mjukvaror för Linux istället för Windows, kostar för mycket, eftersom allt redan fungerar i Windows. Varför kosta på en massa då? Det de som tänker så inte tänker på, är att de använder ett system som kan krascha, och som utgör en säkerhetsrisk och integritetsrisk för företagens/myndighetens/statens/regionens kunder.

När jag satt och väntade på min tur till labb i vårdcentralen för ett bra tag sen, kraschade deras biljettautomat. Två personer från receptionen stängde ner mjukvaran och försöka starta den igen, vilket inte gick. De var tvugna att starta om operativsystemet i maskinen. Problemet här, är att biljettautomaten körde Windows 10 eller 11 (fokuserade inte på systemets gränssnitt). Jag tänkte då för mig själv, "hade det där varit Linux, skulle de inte ha haft så mycket problem som de har nu".

En kommun i mitt län vägrade samtala med mig när jag ville prata om att förbättra deras ekonomiska situation och även göra så att de har mindre saker att tänka på. De blånekade min hjälp. Förståeligt då hjälpen/förslagen inte kom från en "högre makt", men de borde åtminstone tacka och höra på vad jag har att säga. Vem säger nej till gratistjänster som vem som helst, oavsett "position" (företag, stat, myndighet, whatever) kan använda, utan något kontrakt?

Ja, tyvärr har de gjort det. Jag var ett stort fan av Windows tills det blev allt mer känt om att Microsoft samlar in personlig data om en. Windows 10 var mitt sista system från Microsoft som jag använde, innan jag bytte helt till Linux. Du ska inte vara produkten av något du har köpt, och inte av något som du använder som är OSS (Open Source Software), främst inte FOSS, vilket egentligen "aldrig" sker. Jag ser Big Tech (Microsoft, Google, Meta, Amazon, Apple, med flera) som sjukligt giriga och pengakåta av sig (främst Apple gällande det sistnämnda). De som har störst aktie/pengakonto "vinner" och är därmed störst, bäst och vackrast. Jag spyr på sånt!

Nä, tacka vetja Windows 2000 och Windows XP SP1 & SP2. Hittade en gammal användarhandbok om Windows 98 hemma hos farsan förra veckan. Nostalgitripp deluxe! Goa tider det du

Ja, såklart det är så. Men i Steam har man åtminstone valmöjligheten att välja "nej". I Ubuntu sker allt i bakgrunden tills man självmant går till systemets inställningar och väljer "nej". Åtminstone sist jag testade Ubuntu virtuellt för några år sen.

Eftersom jag är en gamer (mja, var det mer förr) och har spelat sen runt mitten av 90-talet, främst när Deus Ex och Half-Life kom ut, men främst det sistnämnda! Hoho! Jag var helt fast! <3 Ahem, sidospår. Men eftersom jag har haft Steam sen kanske 2006 (överbelastade servrar efter Half-Life 2-lanseringen), så har jag valt att acceptera datainsamling till Valve. Fast å andra sidan litar jag mycket mer på Gabe Newell än på Satya Nadella/Bill Gates.

"Inget är gratis och det med all rätt". Säg det till FOSS-projekt.

Windows kommer aldrig bli bättre om de fortsätter med deras planer, främst med att göra Windows till en molntjänst.

Du lever uppenbarligen kvar i 2018. Molntjänster blir exponentiellt mycket bättre varje år. Icloud, Onedrive, Google Docs, Adobe Cloud, Email, Azure, Inlogg i olika system, hur vi integrerar olika programvaror och enheter ihop med varann för snabb access, online gaming, profiler och sparade inställningar, lösenord, appar som är lättåtkommliga med log in, banker, bank id, swish och andra tjänster, blockkedjor, DLSS, AI, Sociala medier. Livet blir bara bättre och bättre destå mer saker i molnet.

Av Belgaar
Skrivet av Airikr:
  • Ännu fler datainsamlingar = absolut noll integritet. Exempel 1, 2 och 3

  • Microsoft bestämmer oftast över användaren. Exempel 1, 2, 3 och 4

  • Otroligt likt KDE

  • Sjukt mycket mer bloatware

Tro mig, det minns många anledningar till att fortfarande vilja ha kvar Windows 10. Du har varit produkten för Microsoft ända sedan Windows XP SP3, men Windows 11 tar priset. Du köper en mjukvara nästan endast för att bli spårad och såld till tredjepartsföretag. Den nya versionen av Outlook är ett perfekt exempel för detta. Källa 1 och 2.

Om du vill behålla en hel del av din integritet med ett operativsystem från Microsoft, så ska du inte välja Windows 11!

Om du är en av de personer (som blir fler och mer för var månad som går, oftast endast tack vare Windows 11) som vill behålla sin integritet med ett operativsystem, så ska du välja någon Linux-dist. som inte är Ubuntu, till exempel Linux Mint Cinnamon (om du inte använder Snap). Absolut noll telemetri? Främst Arch.

Bryr mig inte så mycket om integritet. Om facebook, google och microsoft ger mig bra produkter och gratis (i pengar) uppdateringar så kan jag gärna betala i data för att hjälpa alogritmerna och ai att bli bättre. Tycker det handlar lite om att ge och ta. Inget är gratis och det med all rätt.

Microsoft har 230.000 anställda och 1.5 miljarder kunder. Det finns ingen som är intresserad av att gräva i min personliga data ens om dom dom har möjlighet, vilket jag tvivlar på att ens 229.800 av dessa anställda skulle kunna göra om dom så ville, resterande 200 personer kanske kan det men skiter fullständigt i mig av 1.5 miljard användare.

Man utvärderar data samtalat från miljon eller miljardtals enheter och söker efter saker som kan bli bättre i ett stort data exempel.

Tycker det är ett bra sätt. Dels kan dom ge bra uppdateringar och stå för bra programvara och service, i min tur kan jag hjälpa microsoft med data att bli bättre för framtiden.

Bloatware-program har jag bara raderat, tog max en timma.

Av Belgaar

Det är en gratis uppdatering. Varför skulle någon med möjligheten välja att sitta på Windows 10 som knappt får någon support längre. när man kan byta till 11an. 11an är 10an fast bättre på alla sätt.

Moment 5 kommer under våren som ytterligare utökar förbättringarna mot 10an på flera sätt.

Av Belgaar
Skrivet av JockeSw:

Håller inte med, jag skulle säga att det är högst nödvändigt att vara just det till alla preparat som påstås kunna bota, skydda eller lindra. I grunden handlar detta om ett vinstintresse, precis som allt inom läkemedel/medicinteknik.
Är du inte skeptisk eller negativ så är du garanterat naiv.

Vad gör det om att det finns vinstintresse? du hade inte haft ett jobb annars. Alla MÅSTE ha ett vinstintresse. Inga konstigheter.
Det måste också finnas hård kontroller och tester i FAS 1, 2a,2b,3 och sen FDA godkännande som tar år av forskning och fler mediciner blir nekade än godkända. Vilket det finns.

Men du kanske är en sån som anser att man kan lägga ner all sjukvård. Blodtrycksmedicin fungerar väll inte, inte heller ADHD medicin, folk kan föda barn hemma för sjukhusen gör ändå ingen nytta. Till och med plåster och bandage är en scam, ett påhitt att det skulle stoppa någon blödning.

Dom som operar bort och ger korrekt medicin så folk överlever cancer är väll bara ett påhit. Personen hade ändå överlevt tumören, dom tog betalt för operationen och medicinen så det måste vara en bluff. Om en förlamad blir icke förlamat med hjälp av Musks chip är det väll bara påhitt av media, han tjänade ju pengar på det så det kan inte vara sant. Alla preparat sak man vara högst skeptiskt till, vareneda liten vitamin som skyddar immunförsvaret.

Det är en jävla tur att det finns pengar att tjäna inom medicin. Annars hade sjukvården förfallit. Ditt argument är ungefär lika ihålligt som att säga att det finns ett vinstintresse inom Hotellbranschen, därför så är du högst skeptisk till att hotell existerar.

Man betalar för bra service. betalar jag mycket för en bil ska jag få en bra bil, betalar jag mycket för en flygresa ska jag få first class och bra service, betalar jag mycket för en dator ska jag få en bra dator, betalar jag mycket för sjukvård ska jag få bra sjukvård.

Av Belgaar
Skrivet av Varg:

Klart som fan att de som byggt implantatet och lagt miljarder på att utveckla det säger att det visar lovande resultat...

Klart som fan att dom ser till att det fungerar när man lägger ner miljarder.

Av Belgaar
Skrivet av Olof_von_Knorring:

"den första lyckade försökspersonen är."

Att personen ännu inte avlidit eller fått symptom efter någon månad är nog en lite väl snäll definition av att något så här nytt är "lyckat".

Till exempel finns ju ännu inga som helst tecken på att personen fått någon som helst nytta av ingreppet?

Återkom om 10 år.

nu visar det första försöket "lovande resultat" står det. Du får nog nöja dig så, då du inte har i någon annans läkarjournal att göra om inte personen själv väljer att gå ut med mer information.

Av Belgaar
Skrivet av exroz:

Jag tar två, tack!

Tycker det han bidrar med är helt fantastiskt. Tänk att du är blind och kan använda chippet för att se. Eller är förlamad och kan få tillbaka rörelser etc. Detta har dessutom efter flera år fått FDA godkännande, vilket är en stämpel som endast får en rad långa olika tester, analyser och prover med positiva resultat.

Att folk är skeptiskt, negativ och hatande till bland det bästa som någonsin tillverkats inom medicinteknik är verkligen skrämmande.

Av Belgaar

Prism AI på gång då.

"Edward Snowden, a former contractor for the CIA, left the US in late May after leaking to the media details of extensive internet and phone surveillance by American intelligence. Mr Snowden, who has been granted temporary asylum in Russia, faces espionage charges over his actions.

As the scandal widens, BBC News looks at the leaks that brought US spying activities to light.

US spy agency 'collects phone records'
The scandal broke in early June 2013 when the Guardian newspaper reported that the US National Security Agency (NSA) was collecting the telephone records of tens of millions of Americans.

The paper published the secret court order directing telecommunications company Verizon to hand over all its telephone data to the NSA on an "ongoing daily basis".

That report was followed by revelations in both the Washington Post and Guardian that the NSA tapped directly into the servers of nine internet firms, including Facebook, Google, Microsoft and Yahoo, to track online communication in a surveillance programme known as Prism."

Av Belgaar

Mycket välkommet besked. Rensa ut det gamla och tvinga in det nya. Ta bort gammalt skräp så att utvecklare kan fokusera på cutting edge tech och inte behöver utveckla till saker som är gammalt. Vi får helt enkelt bygga 5G för att klara av allt som saknas.

Av Belgaar

Men frågan är om Wi-Fi 7 sprider covid? Om det inte sprider bättre än med 5G vill jag inte ha det.

Av Belgaar

1. What?